Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: fabian » sobota 27 wrz 2008, 13:59

imo waldorf wciaga nosem nie tylko swoich rowiesnikow z nizszej polki cenowej (moje novation sie zawstydzilo i schowalo w kąt), ale i z tymi sporo drozszymi moze niezle powojowac..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Yamahauser

Post autor: Yamahauser » sobota 27 wrz 2008, 22:08

.no nic tez juz czekam na wlasny egzemplarz blofelda, jednak bylem wlasnie ciekawy jak to jest z ta szerokoscia dzwieku w nim czy mozna cos z tym zrobic nie lapiac sie bo dodatkowe efekty , moze tez troche moj virus b przyzwyczail mnie do tego ze tam takich problemow z nim nie mam ( no ale wkoncu to access), co do tych demek z strony waldka to powiem szczerze ze i z O i Qplus slabe maja te demka, nie wiem moze powinni komu innemu zlecic przygotowanie demek na stronke bo raczej nie przyciagaja one do kupna (przynajmniej mnie), a powinny byc niejaka dobra prezentacja i reklama ich produktow.

timerus

Post autor: timerus » niedziela 28 wrz 2008, 10:53

jesli chodzi o podstawowy bank brzmien w waldorf blofeld to nie wnosi on nic nowego. dla poszukiwaczy brzmien presety beda tylko podstawą do modulacji. sa to po prostu standardowe/podstawowe brzmienia. mnie zaden nie powalil na kolana, ani za bardzo nie zaciekawil... trzeba bedzie budowac swoje, ale aby nie biegac po ekranach blofa naprawde przydalby sie edytor vsti, aby wszystko bylo na wierzchu itp. nie powiem, ogolnie sprawa edycji nie jest skomplikowana, mimo zaledwie paru przyciskow i galek, akurat to zostalo bardzo dobrze rozwiazane, brawo

wracajac do brzmien, jesli komus udalo sie chociazby wyeksportowac brzmienie/bank z blofa i pozniej zaimportowac to prosilbym o podzielenie sie doswiadczeniem. niby export sie robi, ale gdzie szukac pliku ??

mh

Post autor: mh » niedziela 28 wrz 2008, 14:30

...imo waldorf wciaga nosem nie tylko swoich rowiesnikow z nizszej polki cenowej (moje novation sie zawstydzilo i schowalo w kąt), ale i z tymi sporo drozszymi moze niezle powojowac..
...

Oczywiście mówisz tu o nowych syntezatorach? Czy także używkach? (w podobnej cenie są używane Virus A lub AN1X, a jeżeli się uprzeć, to CS6R)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » niedziela 28 wrz 2008, 14:54

z nowymi jest w miare prosto - alesis czy novation wypadaja imho gorzej

zawsze mozna porownywac urzadzenia nowe i uzywane.. za cene nowego blofa mozna trafic uzywanego virusa b, waldorfa q rack, xt czy supernova, etc, etc.. i tu sie mozna zastanawiac..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Yamahauser

Post autor: Yamahauser » niedziela 28 wrz 2008, 18:34

...z nowymi jest w miare prosto - alesis czy novation wypadaja imho gorzej

zawsze mozna porownywac urzadzenia nowe i uzywane.. za cene nowego blofa mozna trafic uzywanego virusa b, waldorfa q rack, xt czy supernova, etc, etc.. i tu sie mozna zastanawiac..
...
W polsce virus b raczej nie kupisz za 1500 zl , w niemczech juz predzej,ale troche nie sprawiedliwe porownanie bo virus b to juz troche inna klasa niz blofeld

mh

Post autor: mh » niedziela 28 wrz 2008, 23:11

...z nowymi jest w miare prosto - alesis czy novation wypadaja imho gorzej

...
Mi chodzi tutaj dokładnie o zestawienie blofa w wyżej wymienionymi maszynami yamahy- cs6 i an1
Psychomaniak

Redakcja

Post autor: Redakcja » poniedziałek 29 wrz 2008, 00:06

...Gdy wpisuje w programie np: program change 1, control change 32 0, to powinien zalaczyc sie bank A i barwa pierwsza: WITCH LOVE. Ale nistety zmienia sie tylko barwa na 1 natomiast bank pozostaje taki jaki zostal ustawiony wczesniej recznie na blofeldzie ( byl akurat bank E)...

Musisz zapamiętać sobie, iż w każdym przypadku najpierw wybieramy Bank, a później brzmienie w nim zawarte. Czyli sekwencja Twych komunikatów powinna być następująca: wpierw Control Change 32 = 0 (dla banku A), a dopiero potem Program Change = 1.

...wracajac do brzmien, jesli komus udalo sie chociazby wyeksportowac brzmienie/bank z blofa i pozniej zaimportowac to prosilbym o podzielenie sie doswiadczeniem. niby export sie robi, ale gdzie szukac pliku ?...

Pokrętłem wyboru wybieramy żądaną funkcję dump. Mamy tu do dyspozycji następujące opcje:

- Dump Sound - wysłane zostanie bieżące brzmienie (to, na którym aktualnie gramy).

- Dump Sound Bank - wysłany zostanie cały bieżący bank brzmień.

- Dump All Sounds - wysłane zostaną wszystkie brzmienia Blofelda (ze wszystkich banków).

- Dump All - wysłane zostaną wszystkie programy (brzmienia) + ustawienia globalne, bardzo przydatne do archiwizowania systemu jako całości.

Po zdecydowaniu jakiego rodzaju paczkę danych chcemy wysłać naciskamy Shift + Utility aby uruchomić jej wysyłanie z instrumentu.

Dane możemy zapisać do pliku sysex w specjalistycznym programie, np. doskonałym Sysex Transmiter (www.extranslator.com/tools/sysex.html) lub w dowolnym DAW z edycją zdarzeń MIDI jako plik MIDI File (Cubase, Logic...).

Taki plik MIDI File odpalamy później w tym samym programie lub w dowolnym playerze zdolnym wysyłać komunikaty na zewnątrz komputera (choćby Windows Media Player, uwaga - nie w Viście!). Aby Blofeld odbierał dane nie potrzeba ustawiać w nim specjalnego trybu odbioru. W Cubase warto ustawić możliwie małe tempo odtwarzania.

...Mi chodzi tutaj dokładnie o zestawienie blofa w wyżej wymienionymi maszynami yamahy- cs6 i an1...

To są zupełnie różne instrumenty, w żaden sposób nie da rady ich wprost porównać.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

orbita77

Post autor: orbita77 » poniedziałek 29 wrz 2008, 11:04

KOMPLETNIE SIE NIC NIE DZIEJE, BANK POZOSTAJE NIE ZMIENIONY, ZMIENIA SIE TYLKO BARWA. PROBOWALEM NA ROZNE SPOSOBY I NIC. W JAKI SPOSOB STERUJECIE TYMI BANKAMI, POOOMMMOCY

mh

Post autor: mh » poniedziałek 29 wrz 2008, 15:42

To są zupełnie różne instrumenty, w żaden sposób nie da rady ich wprost porównać.
...
Nie chodzi mi o szczegóły techniczne, tylko o kwestię brzmienia ;)
Psychomaniak

ODPOWIEDZ