...Center Channel Extractor pozwala również pogłosnić środek względem boków, czyli w tym wypadku zmniejszyć szum.
sęk w tym, że wcale nie. te operacje to zwykłe przekształcenia na sygnałach w fazie i przeciwfazie. Jak już napisałem - szum nieskorelowany w obu kanałach powoduje, że nieważne czy go dodajesz czy odejmujesz - efekt jest ten sam....
Ściągnij demo AA1.5, spróbuj, zobaczysz. Daje się to zrobić lepiej niż o 3 dB.
Usuwanie szumów
Re: Usuwanie szumów
Jest taki program do wypalania płyt WinOnCD. Ma na pokładzie kilka narzędzi edytorskich mizernej jakości, prócz jednego: Noise Reduction. Jestem w szoku w że można tak łatwo wyzbyć się całkowicie szumu z nagrania, bez degradacji brzmienia. Wszystkie Wavsy i tego typu pluginy wymiękają. Są przy nim po prostu mizerne.
pawelq, masz rację. Myślałem o innym rodzaju operacji znanym z wielu programów. Central Channel Extraction z Adobe Audition rzeczywiście jest bardzo skuteczny, bo działa selektywnie na transformacie Fouriera. Dołączam się do tej rekomendacji.
...pawelq, masz rację. Myślałem o innym rodzaju operacji znanym z wielu programów. Central Channel Extraction z Adobe Audition rzeczywiście jest bardzo skuteczny, bo działa selektywnie na transformacie Fouriera. Dołączam się do tej rekomendacji....
A czy ta funkcja jest w Cool Edit Pro 2.0? Chyba nie, bo nie mogę znaleźć. Czy (przynajmniej) podobne rzeczy można robić na Channel Mixer?
A czy ta funkcja jest w Cool Edit Pro 2.0? Chyba nie, bo nie mogę znaleźć. Czy (przynajmniej) podobne rzeczy można robić na Channel Mixer?
A czy ta funkcja jest w Cool Edit Pro 2.0? Chyba nie, bo nie mogę znaleźć. Czy (przynajmniej) podobne rzeczy można robić na Channel Mixer?...
Nie (od Audition 1.5)
Nie (na Channel Mixer można tylko usuwać środek klasyczną metodą odwróć 1 kanał i zmiksuj, albo zrobić te 3 dB które zaproponowałem)
Nie (od Audition 1.5)
Nie (na Channel Mixer można tylko usuwać środek klasyczną metodą odwróć 1 kanał i zmiksuj, albo zrobić te 3 dB które zaproponowałem)