Ceny rosną dla Polaków?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MUSICTOOLZ
Re: Ceny rosną dla Polaków?

Post autor: MUSICTOOLZ » piątek 29 maja 2009, 13:31

Witam,

rzeczywiście, w Polsce VAT jest wysoki, choć są w Europie kraje, które mogą pochwalić się jeszcze wyższym, jak Szwecja.

U naszych zachodnich sąsiadów podatek VAT jest naliczany w wysokości 19%, a nie 16. Jednak kupując wysyłkowo w sklepach niemieckich dodawany jest podatek 22% (przynajmniej w tych dużych, które osiągają odpowiednie obroty eksportowe).

Co do cen w Polsce, to przede wszystkim zawsze radzę kontaktować się z dystrybutorem. Dystrybutor też człowiek, a najczęściej również muzyk

Natomiast co do firmy Groove Tubes to sytuacja jest szczególna, bo została ona w zeszłym roku wykupiona przez firmę Fender ze względu na kluczową, z perspektywy wzmacniaczy Fendera, linię produkcyjną lamp, i zrobiło to dużo zamieszania w pozostałych liniach produkcyjnych, że się tak eufemistycznie wyrażę.

Dziękuję i zapraszam do MUSICTOOLZ,

miłego weekendu, pozdrawiam!

Konrad

[addsig]
konrad@musictoolz.pl

www.musictoolz.pl

Awatar użytkownika
Q-GEN

Post autor: Q-GEN » piątek 29 maja 2009, 22:13

A ja polecam inne - O WIELE TAŃSZE - rozwiązanie. Kupujcie na firmę. Nie ważne czy swoją czy kolegi, byle miała euronip. Euronip to wynalazek: zwykły NIP bez kresek "-" poprzedzony literami "PL". Wtedy kupujecie od firm z poza granic kraju BEZ VATu... małe, a cieszy!

Zero tolerancji dla VATu! Piwo za złotówkę! A syntezatory na kredyty oprocentowane jak hipoteczne (z PRZED kryzysu)!
[addsig]
"Rozmowy o muzyce, to jak tańczenie o architekturze". "Nadmiar wiedzy zabija ducha". "SZTUKA poszukiwana! Ktokolwiek wie, ktokolwiek słyszał?..." "Nie myl kamienia węgielnego z węglem kamiennym!"

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » piątek 29 maja 2009, 22:29

rzeczywiście, w Polsce VAT jest wysoki, choć są w Europie kraje, które mogą pochwalić się jeszcze wyższym, jak Szwecja.

Gdzie Polska, gdzie Szwecja?
Dwa światy, drogi panie
Podatki mają owszem, wysokie, jednak efekty wysokich podatków WIDAĆ jak na dłoni- emerytury, służba zdrowia...

No i nie mają tam co narzekać w kwestii zarobków.
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 29 maja 2009, 22:33

Gdzie Polska, gdzie Szwecja?
Dwa światy, drogi panie
Podatki mają owszem, wysokie, jednak efekty wysokich podatków WIDAĆ jak na dłoni- emerytury, służba zdrowia...

No i nie mają tam co narzekać w kwestii zarobków....

Nikt i nic nie zmusiłoby mnie, żeby zamieszkać w tym chorym kraju.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 29 maja 2009, 23:15

Hello!
Hmmm, nie wiem cy kupowanie za granicą jest aż takie korzystne, wszystko zależy gdzie i w jakim czasie. Od dłuższego czasu też mam ciężki orzech do zgryzienia gdzie kupić i kiedy kupić. Jeżeli zdecydowałbym bym się na kupno za granicą, to chyba wybrał bym Anglię.

Szczerze mówiąc, to jestem zdania, że da się jakoś dogadać z dystrybutorem w Polsce, aby była korzystniejsza cena. Wystarczy porozmawiać jak człowiek z człowiekiem :D. Ja na przykład od kilku tygodni mażę o Prophecie 08 key. Na początku oferowano mi dość dobrą cenę i już miałem się zdecydować, ale jednak okazało się, że musiałbym bym zapłacić o wiele więcej. Po krótkim namyśle zadzwoniłem do dystrybutora i zapytałem o co tak na prawdę chodzi. No i dowiedziałem się, że jeżeli byłaby inna osoba kupująca jakiś instrument Dava Smitha, to otrzymują oni duży upust od producenta, a klient analogicznie o wiele niższą cenę. I w tym momencie, bardziej opłaca się kupić w kraju niż za granicą, bo cena jest dosłownie prawie taka sama. Od tego momentu czekam aż będzie druga osoba, aby otrzymać ten rabat.
Może obraz mojej sytuacji pomoże komuś w dokonaniu zakupu i życzę, aby był on jak najbardziej korzystny .

Oczywiście w każdym sklepie, bądź u każdego innego dystrybutora może być inaczej, ale wystarczy tylko pytać .

Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 30 maja 2009, 00:42

http://www.nokaut.pl/instrumenty-muzyczne/alesis-ion-syntezator-analogowy.html

http://www.arttechnology.pl

wytłumaczy mi ktoś TAKĄ RÓŻNICĘ cenową?

btw- jak raz widziałem ION-a w cenie 3500 (!) to myślałem, że padnę na miejscu.
Stay Psychedelic People!

pmp

Post autor: pmp » sobota 30 maja 2009, 00:45

To może konkret:
mikser A/H GL 2400/24 u "Niemca" kosztuje 1698E co przy kursie 4.5 za E daje 7640zł
Ten sam mikser u naszego dystrybutora: 11.100 zł
Różnica: 3460zł, więc o czym rozmawiamy ? bo chyba nie o 3% różnicy w podatku VAT ?
I proszę nie opowiadać głupot o "dogadywaniu" się z dystrybutorem, bo trzeba porównywać ceny "cennnikowe" a nie jakieś rabaty i inne pierdoły.
U Niemca jak się kupi za odpowiednią sumę, też można dostać rabat....
Prawda jest taka, że duże zachodnie firmy mają o wiele większą "siłę przebicia" bo mogą zamawiać dużo większe, hurtowe ilośći towaru i negocjować lepsze ceny z producentami i tego się nie przeskoczy.
To jest podobno wolny kraj, a czasy monopolu Centrali Muzycznej pamiętają już tylko ludzie w moim wieku, więc wybór gdzie kupić jest kwestią otwartą.
I dobrze.
Właściciel firmy PMP ELECTRONICS – ponad ćwierć wieku doświadczeń w branży aparatury estradowej. Głośniki-produkcja i serwis,zestawy głośnikowe, kompletne systemy nagłaśniające.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 30 maja 2009, 00:49

...http://www.nokaut.pl/instrumenty-muzyczne/alesis-ion-syntezator-analogowy.html

http://www.arttechnology.pl

wytłumaczy mi ktoś TAKĄ RÓŻNICĘ cenową?

btw- jak raz widziałem ION-a w cenie 3500 (!) to myślałem, że padnę na miejscu....

Ogólnie ION kosztował 3 tysiące. Po zaprzestaniu produkcji tego syntha cena spadła do średnio 1890 złotych. Pozostał teraz tylko mikron i trudno mi uwierzyć, iż ktoś jeszcze ma ION`a na stanie...Sam prawie go wtedy kupiłem, ale na dzień dzisiejszy żałuję...

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » sobota 30 maja 2009, 00:56

...To może konkret:
mikser A/H GL 2400/24 u "Niemca" kosztuje 1698E co przy kursie 4.5 za E daje 7640zł
Ten sam mikser u naszego dystrybutora: 11.100 zł
Różnica: 3460zł, więc o czym rozmawiamy ? bo chyba nie o 3% różnicy w podatku VAT ?
I proszę nie opowiadać głupot o "dogadywaniu" się z dystrybutorem, bo trzeba porównywać ceny "cennnikowe" a nie jakieś rabaty i inne pierdoły.
U Niemca jak się kupi za odpowiednią sumę, też można dostać rabat....

Jeśli już chodzi o takie różnice, to też zależą od tego jaki producent ma układ z dystrybutorem. Widziałem i słyszałem już dziwne przypadki...Co nie zmienia faktu iż to przebicie to już przesada. Aczkolwiek nadal warto zadzwonić i się spytać czy ta cena jest w ogóle aktualna. Bo nie zawsze jest.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » sobota 30 maja 2009, 01:54

I niestety ION powrócił znowu do tego makabrycznego pułapu...

Co do cen u dystrybutorów- powiem takową rewelację.

We wrześniu zeszłego roku nabyłem monitory Alesis M1 520 za 650 złotych.

Obecnie kosztują 400 złotych więcej.

CO LEPIEJ, U TEGO SAMEGO SPRZEDAWCY!!
Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ