Dwie karty w komputerze

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
peter1pl
Re: Dwie karty w komputerze

Post autor: peter1pl » niedziela 26 cze 2005, 15:26

Czy jest sens stosowania dwóch kart. Moim zdaniem, gdy wynika to z potrzeby, jest nawet koniecznością. Przykład: chcemy używać soundfontów obsługiwanych sprzętowo - potrzebny jest wtedy jakiś Creative.

A po co wam ludzie Creative jak chcecie odtwarzać SoundFonty?

Lepiej zabrzmi jak soundfonty zagra inna karta (bardziej "pro") przez program Sfz - i nawet zgrać ślad do .wav'a można łatwiej. Dzięki temu programowi rozstałem się z SB Live (i z uśmiechem na ustach!).
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 26 cze 2005, 15:37

...poza tym miałem problem z koegzystencją SB Live! z GuitarPortem.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 26 cze 2005, 16:34

Lepiej zabrzmi jak soundfonty zagra inna karta (bardziej "pro") przez program Sfz - i nawet zgrać ślad do .wav'a można łatwiej. Dzięki temu programowi rozstałem się z SB Live (i z uśmiechem na ustach!)....

Creative nie jest mi potrezbny do Soundfontów - równiez uzywam programowych samplerów. Audigy potrzebuję do gier, filmów, do obsługi pilotem Windows Media Playera, do odsłuchu przez słuchawki i paru jeszcze rzeczy. Poza tym kupując kartę chcę dać zarobić firmie która postarała się i napisała bezkonfliktowe sterowniki. Bo jestem przeciwnikiem poglądu że "pro" musi się kłócić z "nie pro" bo niby dlaczego ? Systemy Windows XP i OSX pokazują że nie - to co dobre i stabilne może być kolorowe, przyjazne i uniwersalne. To kwestia pewnej filozofii.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 26 cze 2005, 18:32

...Czy jest sens stosowania dwóch kart. Moim zdaniem, gdy wynika to z potrzeby, jest nawet koniecznością. Przykład: chcemy używać soundfontów obsługiwanych sprzętowo - potrzebny jest wtedy jakiś Creative.

Lepiej zabrzmi jak soundfonty zagra inna karta (bardziej "pro") przez program Sfz - i nawet zgrać ślad do .wav'a można łatwiej. Dzięki temu programowi rozstałem się z SB Live (i z uśmiechem na ustach!)....

Toteż ja w podanym przykładzie uzasadniającym dodatkowe korzystanie z SoundBlastera pisałem o obsłudze soundfontów SPRZĘTOWO, a nie programowo (czytaj uważnie). Nawet EMU (0404, 1212) obsłuży soundfonty wyłącznie PROGRAMOWO.

To był jedynie przykład na sens stosowania kilku kart. Oczywiście każdy ma swoje indywidualne potrzeby. Inny przykład: chęć wykorzystywania brzmień XG - wtedy karta YAMAHA np. SW1000XG.

A z tym uśmiechem na ustach - Ty tak czały czas? To może być troszeczkę niewygodne, no i może złapać jakiś skurcz.

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 26 cze 2005, 20:18

A z tym uśmiechem na ustach - Ty tak czały czas? To może być troszeczkę niewygodne, no i może złapać jakiś skurcz....

Ty też czytaj uważnie, bo napisałem że ROZSTAŁEM SIĘ z uśmiechem a nie że ciągle go noszę Choć z drugiej strony byłoby to fajne - zawsze mi się podobał Joker z "Batmana"

A do czego może służyć SPRZĘTOWA obsługa soundfontów? Nie pytam złośliwie, tylko po prostu nie mogę sobię wyobrazić zastosowania...

peter1pl

Post autor: peter1pl » niedziela 26 cze 2005, 20:36

...bo że druga karta (multimedialna) może służyć do obsługi multimediów to rozumiem i to jest wygodne, OK.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 26 cze 2005, 21:17

A z tym uśmiechem na ustach - Ty tak cały czas? To może być troszeczkę niewygodne, no i może złapać jakiś skurcz....

Cofam tę uwagę o uśmiechu, sory.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 27 cze 2005, 21:13

Obydwu naraz używać się nie da, ale nie widzę przeszkód żeby dwie były zainstalowane w systemie. Ja mam E-MU 1212m + Soundblaster Live! i działają bez zarzutu. Oczywiście przełączam karty w systemie według potrzeb. Restart PC muszę robić w przypadku kiedy dołączam np. ADA8000 do ADAT....

Sprostuję sam siebie. Po instalacji nowych driverów do E-MU (pojawiły się niedawno) owa karta przestała robić sobie jaja w multimediach (głównie gry, bo z filmami divx, dvd problemu nie było) i teraz wszystko obsługuje mi tylko 1212m...Soundblaster Live! wyfrunął daleeeeeeekooooooooo

Awatar użytkownika
tom12333

Post autor: tom12333 » niedziela 11 cze 2006, 19:08

Przepraszam a po co np. dwie karty muzyczne? (może pytanie banalne ale nie mam pomysłu)

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 11 cze 2006, 19:18

...Przepraszam a po co np. dwie karty muzyczne? (może pytanie banalne ale nie mam pomysłu) ...
A wystarczyłoby przeczytać wątek..............
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ