Jaki dysk, jaki system plików (FAT, NTFS)?
Niestety, takie wypadki się zdarzają. Ale Jeśli można wyeliminować przypadki związane z brakiem prądu albo zahaczeniem o kabel zasilający przez muzyka (sygnalizowanymi przez postujących wcześniej) to należy z tego skorzystać. Dobrze skonfigurowany komputer zawiesza się b. rzadko....
no i coz tego? Dalej nie widze ZADNEGO powodu zeby ryzykowac utrate danych dla tych kilku % szybkosci przy zapisie, inaczej mowiac nie widze ZADNEJ przewagi FAT nad NTFS.
A wracajac do cytowanego artykulu - polecanie FATa dla montazu video, gdzie pliki czesto przekraczaja te magiczne 2GB (max pliku dla FAT) jest nieco niepowazne.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Jaki dysk, jaki system plików (FAT, NTFS)?
Kiedyś z ciekawości to sprawdziłem: nie ma żadnej różnicy w prędkości działania NTFS i FAT32, a przynajmniej jest ona tak mała, że mieści się w granicy błędu pomiarowego. Test robiłem na kilkunastu dużych plikach i kilku tysiącach drobnicy - przekopiowanie obu kolekcji zabrało dokładnie tyle samo czasu dla FAT32 i NTFS. Konkluzja: argumenty dotyczące różnic wydajności są teoretycznym gdybaniem, nie mającym odzwierciedlenia w praktyce. Wobec wszelkich innych zalet NTFS nad FAT wybór tego pierwszego jest bezdyskusyjnie oczywisty.
Re: Jaki dysk, jaki system plików (FAT, NTFS)?
Do momentu gdy zwiesi sie winda i bedziesz musial uzyc RESETu. W tym miejscu masz te same problemy z korumpowaniem sie dysku co w "zwyklym" padzie zasilania.
To ja mam pytanko (nie bardzo się znam na systemie NTFS i moje pytanie nie jest złośliwe): Czy na NTFS nie grozi nikomu utrata danych?
i czy komputer z dyskiem tak sformatowanym się nigdy nie zawiesza ?
To ja mam pytanko (nie bardzo się znam na systemie NTFS i moje pytanie nie jest złośliwe): Czy na NTFS nie grozi nikomu utrata danych?
i czy komputer z dyskiem tak sformatowanym się nigdy nie zawiesza ?
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm