Jak ustawić monitory?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
andrzejk
Re: Jak ustawić monitory?

Post autor: andrzejk » sobota 09 paź 2004, 10:19

.........wystarczy zastosowac chlopską, śmiesznie dzieciną robotę, a sprawa będzie rozwiazana. Po co zastanawiac się nad takimi bzdetami. Nie lepiej ten czas poświęcić muzyce....

Ja ponawiam pytanie

A jakby zawiesić monitory na linkach czy to było by dobre co sądzicie może ktoś próbował już ?

...

To chyba już przesada. Nie próbowałem, ale będą się gibać jak bombki na choince. Trzeba by tych linek nawieszać multum, aby kąt się nie zmieniał

Pozdrowienia

ak

zainteresowania muzyczne: Pink Floyd, Devil Doll, Rock Progresywny. Instrument: gitara. Nagrywam muzykę amatorsko dla siebie i przyjaciół. Dopiero teraz wiem jakie to trudne -może dlatego tak ciekawe.

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » poniedziałek 11 paź 2004, 10:12

go: na linach [stalowych] widzialem kilka razy duze kolumny w klubach, ew. stanowisko dja. I jest to dobre rozwiazanie, bo tupanie tlumu nie przenosi sie na gramofony. ale w domu...

belcanto: czytaj dokladnie ziomus, ten pomysl z linkami to nie moj. chodzi o jak najlepsze warunki odsluchowe, jesli tobie wystarcza wyobrazni tylko na proste chlopskie rozwiazania to pakuj monitory na polke w meblosciance pomiedzy ksiazki a szklanki i ciesz sie tym unikalnym brzmieniem;)

Cyprio: moglbys moze zrobic fotke Twoim podstawkom z drewna? jakiej grubosci jest plyta i ile +/- waża te podstawki?

MB: podstawki na biurku dociazane srutem olowianym? to jest dopiero budzetowe rozwiazanie, co? ;)

co do odleglosci od sciany, mam w domu smieszny motyw - monitory stoja na biurku, ok 20cm za nimi jest ogromne 'okno' prowadzace do kuchni. w tym oknie, na podwojnych karniszach zawiesilem gruba zaslone i pianke typu PIR [pod spodem, bo brzydka;)] tak wiec [teoretycznie] mam tlumione wysokie i srednie czestotliwosci, a bas [hmm, MSP-5 - jaki bas?] przechodzi przez to i odbija sie po kuchni.

zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 11 paź 2004, 10:16

MB: podstawki na biurku dociazane srutem olowianym? to jest dopiero budzetowe rozwiazanie, co? ;)

a żebyś wiedział - przy samodzielnym wykonaniu koszt około 200zł

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » poniedziałek 11 paź 2004, 13:55

...MB: podstawki na biurku dociazane srutem olowianym? to jest dopiero budzetowe rozwiazanie, co? ;)

a żebyś wiedział - przy samodzielnym wykonaniu koszt około 200zł

...

to juz za podstawki na kolcach w audiofilskim sklepie chca 320 w najtanszej opcji. na kolcach, dokrecane do glosnika i z jedna rurka, do ktorej mozna wsypac [darmowy] piach. mi zalezy raczej na opcji 'do100zl' za pare, bo jak sam wspomniales - monitory msp-5 nie sa szczytem odsluchowym [ale takie mi wystarcza/na lepsze mnie nie stac;(] pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » poniedziałek 11 paź 2004, 13:57

to juz za podstawki na kolcach w audiofilskim sklepie chca 320 w najtanszej opcji.

tzn za 'parę', nie za sztuke. wysokosc na zyczenie - do 50cm, powyzej juz drozej. nie wspominajac o estetyce nawet;P
zegartiktaka.pl ||

Awatar użytkownika
belcanto

Post autor: belcanto » poniedziałek 11 paź 2004, 15:03

belcanto: czytaj dokladnie ziomus, ten pomysl z linkami to nie moj. chodzi o jak najlepsze warunki odsluchowe, jesli tobie wystarcza wyobrazni tylko na proste chlopskie rozwiazania to pakuj monitory na polke w meblosciance pomiedzy ksiazki a szklanki i ciesz sie tym unikalnym brzmieniem;)

Tik Tak to ty masz problemy z ustawieniem monitorów,a nie ja. Piszesz, że chodzi ci o najlepsze warunki odsłuchowe - nie tylko dobre ustawienie monitorów sprawi, iż będzie tak jak chcesz.

Powodzenia

Awatar użytkownika
TikTak
Kontakt:

Post autor: TikTak » wtorek 12 paź 2004, 15:52

nie tylko dobre ustawienie monitorów sprawi, iż będzie tak jak chcesz.

belcanto: no co ty? myslalem, ze sam trojkat rownoboczny zrobi z moich msp-5 najwieksze odsluchy mackie, damn, przeczytaj temat jeszcze raz i jesli nic nie masz do powiedzenia to nie czepiaj sie slowek.

wszyscy: monitory tymczasowo stoja na ksiazkach i pod delikatnym kątem, zeby dzwiek od tweeterow w linii prostej trafial na uszy.

pozdro
[addsig]
zegartiktaka.pl ||

Kyle

Post autor: Kyle » sobota 01 gru 2007, 19:47

Czy jest jakaś zależność między wielkością monitorów ( np. wysokością ) a ich minimalną odległością od słuchacza ?

Jeśli nie znacie jakichś zaleceń wynikających z obliczeń fizycznych proszę podzielcie się doświadczeniem.

Nie chcę zaburzyć przestrzeni i punktowości dźwięku kupując monitory o zbyt dużych gabarytach w stosunku do dystansu z którego będę ich słuchał.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 01 gru 2007, 20:10

panowie jakie blaty?o czym wogole rozmowa?tak samo beznadziejny pomysl jak podkladki pod myszke - co to da?
nic dalej wszystko sie trzesie

chcesz miec cos na poziomie to zrob zwykle drewniane standy z zamknieta noga a w srodek wsyp z 15 kilo wyparzonego piasku i nic lepszego nie wymyslisz.....

chyba ze marmur ale musisz pamietac ze jest ciezki i to bardzo a i nacisk na podloge nie jest nieskonczenie wielki (wiec lepiej nie przesadzac)

kolce to bzdet - co daja?mowiecie o wbijaniu w blat - jak kiedys o tym wspomnialem to mnie wysmiano i z wielkim krzykiem wszyscy gadali ze daje sie podkladki....ok tylko po co skoro rownie dobrze mozna dac zwykle nakretki pod stojak i wyjdzie na to samo?
ale coz audiofile to (latwo sie domyslic)

wieszac na scianie mozesz jesli to sa male tyly do surroundu i nie maja bassrefleksu z tylu
ale musisz pamietac o tym ze musza byc na ciezkiej zelbetowej scianie bo wibracje moga z cegly wypruc kolki bez wiekszego problemu

linki?poroniony pomysl zupelnie

i w zadnym przypadku na biurku - sam tak mam niestety i slysze jak wszystko sie trzesie i wzbudza........

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 01 gru 2007, 20:12

oczywiscie na standy odsluch na sztywno - najlepiej jesli to ciezki stand a odsluch dodatkowo opasasz jakas tasma na sztywno jesli sa dosc lekkie (prowizorka ale taka tasma do przytrzymywania ladunku na przyklad)

kolumna im ciezsza tym ladniej gra

ODPOWIEDZ