Ach te "tanie" lampy - proszę o pomoc

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
DiSS
Re: Ach te "tanie" lampy - proszę o pomoc

Post autor: DiSS » wtorek 10 sie 2004, 11:36

No moj problem rozwaiazany wlasnie dzisiaj nad ranem dostalem pakiet zawierajacy instrukcje jak i schemat montazowy jednego z najlepszych na swiecie i do tego najprostszej budowy pre-ampa. Uklad jednokanalowy na dwoch triodach. Teraz pzostaja poszukiwania najwyzszej jakosci komponentow i bieglego elektronika. Sam nie chce skladac bo spapram. Schemat jak narazie nie jest rozpowszechniony z tego co wiem. Uzywaja go takie osoby, ze lekko sie zdziwilem... Po tym jak dostaly juz gotowy dzialajacy pre, wszystkie ich zabawki z tej wysokiej polki" *A certain quality level* in this case means I believe it's better than any ART, DBX (even the Blue series), HHB/TLA. It's more in the Manley, Avalon, DW Fearn league"... ja juz zacieram rece a po testach studyjnych tego pre - to fakty.

pozdrawiam.

---------------------------------------

To jednak 2 TRIODY
shieee, mam 23 lata, zajmuje sie prod. muzyki hiphop/r&b. Na swoim koncie mam plye wydana w labelu FCS/Pomaton EMI.

DiSS

Post autor: DiSS » wtorek 10 sie 2004, 18:42

wszystko bedzie badane na politechnice... sa trafo. mam wszystkei dane. strojeniem zajmie sie moj ojciec, ktory od dawna zajmuje sie elektronika. jak powiedzialem mu o ukladach jakie stosuje sie w tych niby lampach... heh... zasmial sie i odradzil mi kupowac scierwa.

Monter masz moze namiary gdzie mozna kupic triody sovtek`a, albo electro harmonix`a? no i trafo Lundhal`a???? z gory dzieki.

pozdro

P.S. Jak juz jeden pre zostanie zrobiony - bedzie wzorcem dla dalszych, oczywiscie zestrojony odpowiednio

shieee, mam 23 lata, zajmuje sie prod. muzyki hiphop/r&b. Na swoim koncie mam plye wydana w labelu FCS/Pomaton EMI.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 11 sie 2004, 00:28

właśnie włanie,ja też szukam jakihś dobrych triod,i narazie z fatalnym skutkiem:(
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

poet-1

Post autor: poet-1 » środa 11 sie 2004, 01:51

przepraszam za wtrącenie, ale czy mozecie cos powiedziec o Presonus-TubePre?

m.
[Post edytowany przez Admina w dniu 11/08/2004]
diggin' in the crates

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 11 sie 2004, 09:03

A propos Simensa z RADIA KIELCE... Jeżeli jest to V72 lub podobny to ostatnio były po 100zł sztuka na Allegro , z reszta nie da się tego kupić oficjalne i w sklepie, bo mają chyba ze 40 lat.

miało być 1000zł

...

Nie, to nie ten. Na urządzeniu są oznaczenia militarne, to preamp używany przez wojsko Rok produkcji 1960, kupiliśmy to od Buffo. Więcej o nich Ci nie powiem ;)

Jacek

DiSS

Post autor: DiSS » środa 11 sie 2004, 15:25

No to sie naszukalem... :)

Najdrozszy trafo w ukladzie - Lundahl LL mozna kupic nowy za ok 70$. Lampy Sovtek jak i Electro Harmonix spokojnie mozna nabyc w Polsce, a srednia cena przy zakupie kompletu to jakies 190,- pln. :)

Wszystko zaczyna miec sens :) no i jak dobrze pojdzie stane sie posiadaczem prawdziwego lampowego pre za jakies 500-700 zl.

Pytanie do Montera - Jest polski odpowiednik trafo LL - powazna firma na rynku. Czy mozna spokojnie zakupic odp. polski trafo - wykazujacy dokaldnie takie same parametry? Dodam, iz te pre, ktore zostaly zlozone wedlug tego schematu i ktore pracuja w polskich studiach - maja na pokladzie militarne triody prod. radzieckiej jak i polskie trafo - z tego co sie dowiedzialem taka konfiguracja spokojnie wystarcza, ale wiadomo komponenty - komponentom nierowne. CHODZI wylacznie o trafo????

Narazie jestem an etapie wyboru pomiedzy electro harmonix i sovtek ;)

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 11 sie 2004, 17:51

Diss możesz powiedzieć gdzie w polsce można dostać te lampy ?:>
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » czwartek 12 sie 2004, 00:54

Będe zgadywał, składasz Hampton mic pre..?

Też się tak zastanawiałem, czy jakiegoś Silverboxa nie pitrasi... :)

Jacek

DiSS

Post autor: DiSS » czwartek 12 sie 2004, 01:46

nie nie.... to swieze "scierwo", choc w podobnym ukladzie... z lampami to jest tak zalatwia je moj znajomy nie wiem dokladnie skad je bierze i obawiam sie, ze sie nie dowiem:)

spokojnie jak bedzie skonczony udostepnie testowe nagrania. mam nadzieje, ze wykosi wszystko co mozna w tej klasie cenowej. nawet jestem tego pewien po opiniach uzytkownikow tego pre.

co do pracy nad nim - zmudna dlubanina i moze potrwac to troche czasu, ale nie chce skladac na szybko... ok zamykamy temat.

dziekuje wszystkim za sugestie, pomoc. pozdrawiam.

DiSS

Post autor: DiSS » czwartek 12 sie 2004, 01:47

acha jeszcze najwazniejsze - uklad ten nie jest klonem

ODPOWIEDZ