Odsłuch alternatywny - kolumny audiofilskie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Master
Re: Odsłuch alternatywny - kolumny audiofilskie

Post autor: Master » sobota 29 maja 2004, 17:42

...BOSE to sytsemy ktore sa montowane w najwyzszych modelach Mercedesa i Audi

Nie opowiadaj bzdur. Widziałem systemy montowane fabrycznie w Mercedesach i nie ma to nic wspólnego z Bose. Kupiłeś gówno, więc musisz sobie reperować samopoczucie, to zrozumiałe, ale wciskaj innym ciemnoty.

...

Tak MB .. tak ...... masz racje nie tylko udaj sie do Laryngologa ale i okulisty :) lub zacznij pisac BAJKI , moze wtedy znajdziesz grono wielbicieli w moim samochodzie nie musiałem tego jak ty subtelnie nazwałes""GOWNA "" montowac fabrycznie było zamontowane :)

Awatar użytkownika
PSP
Kontakt:

Post autor: PSP » sobota 29 maja 2004, 18:51

......BOSE to sytsemy ktore sa montowane w najwyzszych modelach Mercedesa i Audi

Nie opowiadaj bzdur. Widziałem systemy montowane fabrycznie w Mercedesach i nie ma to nic wspólnego z Bose. Kupiłeś gówno, więc musisz sobie reperować samopoczucie, to zrozumiałe, ale wciskaj innym ciemnoty.

...

Tak MB .. tak ...... masz racje nie tylko udaj sie do Laryngologa ale i okulisty :) lub zacznij pisac BAJKI , moze wtedy znajdziesz grono wielbicieli w moim samochodzie nie musiałem tego jak ty subtelnie nazwałes""GOWNA "" montowac fabrycznie było zamontowane :) ...

Sorry MB ale chyba sie mylisz. W najnowszym A6 BOSE odpowiada za system audio.

A co do brzmienia calych zestawow to ich miniaturki z subwooferem graja tak, ze naprawde trudno uwierzyc, ze to mikro satelitki. Do high endu daleko ale za rozsadne pieniadza przyjemne kino domowe w nie duzym pokoju. Przerasta kazde mi znane systemy multimedialne typu komputerowego a takze "designerskie" rozwiazania SONY, Philipsa i paru innych firm.

Do odsluchow kontrolnych jednak nie polecam, to sprzet robiacy wrazenie ale mocno konsumencki

Pozdrawiam,

Mateusz Wozniak

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » sobota 29 maja 2004, 23:29

...Mam jak najgorsze zdanie o firmie BOSE, która zamiast prowadzić rzetelny R&D ładuje fortunę w promocję swoich dziadowskich produktów zrobionych jak najtańszym kosztem. Wszelkie zestawy BOSE, z jakimi miałem kontakt brzmiały jak podłe multimedialne bzyczki.

Zresztą nie musisz mi wierzyć, poczytaj bez cenzury co piszą o nich ludzie:

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&q=BOSE&meta=group%3Drec.audio.pro...

Ja cię zapytam jeszcze raz MB Czy słyszałeś jak gra ten zestaw?

Odpowiedz mi tylko na to jedyne pytanie.

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » sobota 29 maja 2004, 23:38

sprzet robiacy wrazenie ale mocno konsumencki

Zgadza się.

Co do Altusów, które przewinęły się gdzieś w wątku powyżej, kiedyś miały one na panelu czołowym taką małą, zawodową tabliczkę z zarysem charakterystyki i jak to się ona zmienia po zmianie filtracji. Nie wiem jak to jest teraz. Na szczęście. Wiem tylko tyle, że Altusy (przynajmniej < 97 roku produkcji) nie nadają się do odtwarzania muzyki w ogóle. A słowo "odsłuch" w ich obliczu to bluźnierstwo.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 30 maja 2004, 00:19

Ja cię zapytam jeszcze raz MB Czy słyszałeś jak gra ten zestaw?

Odpowiadam szczerze, że tego zestawu akurat nie słyszałem. Ale poznałem wystarczająco dużo produktów BOSE, żeby przekonać się, jaka jest filozofia produktów tej firmy. Na czele z zestawami do kina domowego typu satelity + subwoofer, których broni Mateusz. Absolutnie nie zgadzam się z jego opinią, bowiem trudno nazwać naturalnym brzmieniem coś co jest całkowicie pozbawione średnicy, a nadrabia to krzykliwymi zniekształceniami intermodulacyjnymi produkowanymi przez satelitki.

zabojad

Post autor: zabojad » niedziela 30 maja 2004, 00:22

Mysle, ze problem w tym poscie skomplikwoal sie bo "niektorzy" mysla o BOSACH jako o odsluchu do studia - stad recenzje nieprzychylne, a inni maja na mysli multimedialne glosniczki kina domowego czy zestawiki montowane w autach..

w tym drugim przypadku moze irzeczywisie ta firma produkuje niesle rzeczy, ale piszac ten post mialem na mysli jakeis wieksze troszke odsluchy.....ktore moglbym wykorzystac jako alternatywne do YAMAHA NS- 10..

GG: 3639545

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 30 maja 2004, 01:25

...Ja cię zapytam jeszcze raz MB Czy słyszałeś jak gra ten zestaw?

Odpowiadam szczerze, że tego zestawu akurat nie słyszałem. Ale poznałem wystarczająco dużo produktów BOSE, żeby przekonać się, jaka jest filozofia produktów tej firmy. Na czele z zestawami do kina domowego typu satelity + subwoofer, których broni Mateusz. Absolutnie nie zgadzam się z jego opinią, bowiem trudno nazwać naturalnym brzmieniem coś co jest całkowicie pozbawione średnicy, a nadrabia to krzykliwymi zniekształceniami intermodulacyjnymi produkowanymi przez satelitki. ...

Ale akurat ten zestaw nie ma nic wspólnego z tymi miniaturowymi zestawami.

Jest to typowa kolumna dwu drożna z dodatkowym głośnikiem basowym na tylnej ściance.

To jest klasyczny typ kolumny nie jakieś tam 100Watt głośnik o trzy calowej średnicy.

Może akurat słuchałeś tych zestawów złożonych z małych satelitek i subwoofera, te akurat wiele odbiegają od tamtych produktów.

No nie wiem wg mnie to jest to zestaw godny uwagi ale każdy ma swoje zdanie.

Pozdrawiam, Sroka

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » niedziela 30 maja 2004, 09:05

Ale akurat ten zestaw nie ma nic wspólnego z tymi miniaturowymi zestawami.

Jest to typowa kolumna dwu drożna z dodatkowym głośnikiem basowym na tylnej ściance.

To jest klasyczny typ kolumny nie jakieś tam 100Watt głośnik o trzy calowej średnicy.

Może akurat słuchałeś tych zestawów złożonych z małych satelitek i subwoofera, te akurat wiele odbiegają od tamtych produktów.

Chciałem zauważyć, że konstrukcja nie musi się równać brzmieniu a to co opisałeś to dane techniczne i to nie całkiem klasycznego typu kolumny, bo z głośnikiem niskotonowym na tylnej ściance, co zresztą może powodować spore problemy przy ustawianiu. Niestety Bose to kolumy przede wszystkim supermarketowe, tak jak JBL (oczywiście nie pro) i tym podobne. Dobrze grające modele w ich przypadku można policzyć na palcach jednej ręki. Mówiąc "dobrze grające" mam na myśli nie ilość basu wydobywającą się z tylnego głośnika ale jego jakość.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » niedziela 30 maja 2004, 11:33

Ale się chłopaki pogryzły

To jasne, że Zestaw mini Bosa do kina domowego nie może pełnić roli odsłuchu, co nie znaczy że nie jest lepszy od zestawów innych firm. Odbiegliśmy trochę od tematu.

Ja słucham w domu na kolumnach Dali 505 i elektronice denona (350SE), jestem bardzo zadowolony z tego brzmienia pomimo że cały zestaw kosztował mniej niż Yamahy NS-10. Problem w tym, że jak ktoś nie jest audiofilem i nie spędza odpowiedziego czasu na słuchanie na swoim sprzęcie odpowiedniej ilości płyt różnych wykonawców, nie będzie w stanie prawidłowo ocenić (zinterpretować) danego brzmienia.

I w pełni zgodzę się z twierdzeniem KAZIKA, że można coś dobrze wyprodukować nie mając monitorów studyjnych, na których nic nie brzmi porządnie(nie mówię o wielkich skrzyniach do kontroli basu).

Druga sprawa to ustawienie takich kolumn, jak każdych, w pomieszczeniu.

Tak czy inaczej polecam lekturę Hi-Fi i Muzyki.

Idę posłuchać "Absent Lovers"(1984) - King Crimson, niedoścignionego wzoru producenckiego (na żywo) do którego mało kto się zbliżył, a nawet King Crimson się cofnęło pod tym względem z nadejściem cyfrowej rejestracji dźwięku(może z wyjątkiem Projects)

pozdrawiam
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » niedziela 30 maja 2004, 16:14

Niestety Bose to kolumy przede wszystkim supermarketowe, tak jak JBL (oczywiście nie pro) i tym podobne.

Skoro je tak nazywasz to podaj mi nazwę supermarketu w którym można kupić takie kolumny?

Kto ocenił je mianem supermarketowych i dla czego? W Polsce dotarło do sprzedaży tylko kilka zestawów kina domowego, kolumn tego typu kupić nie można. Zestawy kina domowego jeszcze jak byłyem w polsce kosztowały za same głośniki powyżej 6000pln to uważasz ze jest to sprzet który mozna porównać do innych tego typu?

W USA żaden zestaw Bose kina domowego nie zaczyna się poniżej 900$ a najdroższy około 2800$.

Czy uważasz że konsument jest idiotą wydając na ten sprzet fortunę , czy może firma Bose narzucając taką cenę na swój produkt?

Jeżeli chodzi o porównania to niestety ale Bose w USA ma swoje oddzielne stoiska które są obstawione tylko produktami firmy, a JBL to jest akurat żadko spotykany produkt do kina domowego.

W sumie JBL wypuścił na rynek jeden system Home Theater.

Przedstaw argumenty które przemawiają za tym że Bose to sprzęt nie warty swoich pieniędzy.

Pozdrawiam, Sroka

ODPOWIEDZ