"...Czy uziemienie komputera, mixera, ect. jest absolutnie konieczne.."
"Jeżeli niema gniazdka z tzw bolcem to też możemy sobie do woli użytkować komputer, mikser itp..."
Zbyt pochopnie napisałem te zdanie, ponieważ uziemienie komputera czy innego sprzętu akustycznego powinno być stosowane dla zapewnienia użytkującej osobie bezpieczeństwa przed porażeniem prądem elektrycznym,które może nastąpić w wyniku uszkodzenia obsługiwanych urządzeń.Jest to tzw. przebicie na obudowę w wyniku uszkodzenia izolacji przewodów połączeniowych,podzespołów,które bezpośrednio mają styczność z napięciem występującym w sieci (zasilacze sieciowe,włączniki,przewody połączeniowe). Kiedy nastąpi przebicie zadziałają bezpieczniki sieciowe lub inne, które odłączą zasilanie do urządzeń.
Dodatkowa korzyść stosowania uziemienia to ewentualne wyeliminowanie przydźwięków sieciowych, brumów itp.Ale najważniejsza korzyść z uziemienia to własne i innych osób, które z nami pracują jest BEZPIECZEŃSTWO ich życia, które mogą stracić w wyniku porażenia prądem elektrycznym ( np gitarzysta bierze gitarę, która jest podłączona do "piecyka" a ma metalowe struny lub wokalista który sobie śpiewa do mikrofonu z metalową siatką itp.)
Dlatego powinno się stosować uziemienie a podany wcześniej sposób mostkowania gniazda jest powszechnie stosowany i jest zgodnny z przepisami
Uziemienie
Re: Uziemienie
Co ty nie powiesz .
To tak jak by powiedzieć" Bez bęzyny samochód nie pojedzie" to by było proste ale mało zrozumiałe. Jeżeli chce odpowiedzi to musi znać skutki uziemiania i nie uziemiania. Jeżeli mu nie chodzi o napięcie na obudowie to o co mu chodzi ? Uziemienie spełnia określoną funkcję. I skoro z tego co czyta jescze nic nie zrozumiał to ja nie wiem jak to opisać.
pozdrawiam
Sroka
...
Bo widzisz Sroka, gdybyś uważnie czytał to co piszę, to byś wiedział o co mi chodzi, ale wyraźnie nie znasz odpowiedzi na moje pytanie i próbujesz wraz z kolegami uświadamiać mi, jakie to niebezpieczeństwa niesie za sobą brak uziemienia, tyle że ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę.
To tak jak by powiedzieć" Bez bęzyny samochód nie pojedzie" to by było proste ale mało zrozumiałe. Jeżeli chce odpowiedzi to musi znać skutki uziemiania i nie uziemiania. Jeżeli mu nie chodzi o napięcie na obudowie to o co mu chodzi ? Uziemienie spełnia określoną funkcję. I skoro z tego co czyta jescze nic nie zrozumiał to ja nie wiem jak to opisać.
pozdrawiam
Sroka

Bo widzisz Sroka, gdybyś uważnie czytał to co piszę, to byś wiedział o co mi chodzi, ale wyraźnie nie znasz odpowiedzi na moje pytanie i próbujesz wraz z kolegami uświadamiać mi, jakie to niebezpieczeństwa niesie za sobą brak uziemienia, tyle że ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę.
eis, eis, baby!
pozwolę sobie podsumować:
w świetle przepisów każde urządzenie w I klasie ochrony p.por. MUSI posiadać podłaczony styk PE (w większości omawianych przypadków chodzi o trzeci srtyk wtyczki)
przy układzie sieci TN-C (dwa przewody) styk ochronny gniazda jest łączony ze stykiem neutralnym i podlączane do przewodu ochronno-neutralnego PEN Zapewnia to samoczynne szybkie wyłączenie zasilania w przypadku awarii odbiornika i opjawianie sie napiecia na jego obudowie (przy odpowiednim zabezpieczeniu i dostatecznie niskiej wartosci pętli zwarcia)
z punktu widzenia elektronika (a nie elektryka) masę urządzenia łaczy sie w tym momencie nie z ziemią tylko ze spadkiem napiecie na przewodzie PEN, który niejednokrotnie ma wartość kilku woltów, zależy od oobciażenia instalacji i jest bardzo zaśmiecony (co można obejrzeć na osyloskopię wlączonym między PEN a metalowa instalację co lub wodną)
jednym słowem -wprowadzamy zakłócenia na mase urządzeń
niepodłaczenie styku PE powoduje w urządzaniech wyposażonych w symetryczne filtry przeciwzakłóceniowe pojawianie sie ok połowy napiecia na obudowie (wzglądem PEN)-nie stanowi ona w wiekszośći przypadków zagrozenia dla zycia ze względu ma małą wydajność prądową; moze jednak szybko zakończyć żywot urządzeń łączonych pod napięciem (nie odłączonych od sieci -np znajomy stracił kartę muzyczna podłaczajac nieuziemiony komputer do telewizora w celu nagrania dzwięku z TV)
niepodłaczenie bolca (dla instalacji dwuprzewodowej) stanowi zagrozenie dla zycia i sprzętu, jest niezgodne z przepisami, poziom zakłóceń jest trudny do określenia (zwykle niewielki)
podłaczenie zwiększa bezpieczeństwo obsługi, bezpieczeństwo sprzętu jest dyskusyjne, powoduje zakłócenia, jest niezgodne z prawem
użycie metalowych instalacji budynku nie daje pewności działania takiego "uziemienia" ze wzglądu na częste modernizacje tychze w starszych budynkach i jest niezgodne z prawem
praktyka pokazuje jednak że dla sprzętu jest to rozwiazanie najkorzystniejsze z dostępnych (pominając wykonanie niezaleznego uziemienia) a przy zastosowaniu wyłącznika różnicowoprądowego względnie bezpieczne
zaznaczam, ze nie chce tu namawiać nikogo do robienia "partyzantki" niezgodnej z przepisami :)
ps
temat był do znudzenia wałkowany na forum elektroda.pl -polecam zajrzeć
w świetle przepisów każde urządzenie w I klasie ochrony p.por. MUSI posiadać podłaczony styk PE (w większości omawianych przypadków chodzi o trzeci srtyk wtyczki)
przy układzie sieci TN-C (dwa przewody) styk ochronny gniazda jest łączony ze stykiem neutralnym i podlączane do przewodu ochronno-neutralnego PEN Zapewnia to samoczynne szybkie wyłączenie zasilania w przypadku awarii odbiornika i opjawianie sie napiecia na jego obudowie (przy odpowiednim zabezpieczeniu i dostatecznie niskiej wartosci pętli zwarcia)
z punktu widzenia elektronika (a nie elektryka) masę urządzenia łaczy sie w tym momencie nie z ziemią tylko ze spadkiem napiecie na przewodzie PEN, który niejednokrotnie ma wartość kilku woltów, zależy od oobciażenia instalacji i jest bardzo zaśmiecony (co można obejrzeć na osyloskopię wlączonym między PEN a metalowa instalację co lub wodną)
jednym słowem -wprowadzamy zakłócenia na mase urządzeń
niepodłaczenie styku PE powoduje w urządzaniech wyposażonych w symetryczne filtry przeciwzakłóceniowe pojawianie sie ok połowy napiecia na obudowie (wzglądem PEN)-nie stanowi ona w wiekszośći przypadków zagrozenia dla zycia ze względu ma małą wydajność prądową; moze jednak szybko zakończyć żywot urządzeń łączonych pod napięciem (nie odłączonych od sieci -np znajomy stracił kartę muzyczna podłaczajac nieuziemiony komputer do telewizora w celu nagrania dzwięku z TV)
niepodłaczenie bolca (dla instalacji dwuprzewodowej) stanowi zagrozenie dla zycia i sprzętu, jest niezgodne z przepisami, poziom zakłóceń jest trudny do określenia (zwykle niewielki)
podłaczenie zwiększa bezpieczeństwo obsługi, bezpieczeństwo sprzętu jest dyskusyjne, powoduje zakłócenia, jest niezgodne z prawem
użycie metalowych instalacji budynku nie daje pewności działania takiego "uziemienia" ze wzglądu na częste modernizacje tychze w starszych budynkach i jest niezgodne z prawem
praktyka pokazuje jednak że dla sprzętu jest to rozwiazanie najkorzystniejsze z dostępnych (pominając wykonanie niezaleznego uziemienia) a przy zastosowaniu wyłącznika różnicowoprądowego względnie bezpieczne
zaznaczam, ze nie chce tu namawiać nikogo do robienia "partyzantki" niezgodnej z przepisami :)
ps
temat był do znudzenia wałkowany na forum elektroda.pl -polecam zajrzeć
Sorry za wywołanie burzy informacja na temat napięcia na obudowie, ale uznałem że jeżeli pytasz: "Czy uziemienie komputera, mixera, ect. jest absolutnie konieczne, w przypadku, gdy nie odczuwam jakichś specjalnych dolegliwości z tego powodu typu brumy, przydźwięki itp.? ", to podstawową sprawą jest wyjaśnienie skutków braku uziemienia komputera i stwierdzenie że jest ono konieczne. I żeby było jesne, nigdzie nie napisałem że występujące na obudowie napięcie jest groźne dla życia, etc. Jest ono stwierdzalne przy pomocy stantardowego próbnika elektrycznego i może powodować uszkodzenia sprzętu ( post powyżej).
Tak więc proszę na przyszłość PT Srokę o nie zarzucanie mi pisania bajek.
Pozdrowienia
Pozdrowienia
...Sorry za wywołanie burzy informacja na temat napięcia na obudowie, ale uznałem że jeżeli pytasz: "Czy uziemienie komputera, mixera, ect. jest absolutnie konieczne, w przypadku, gdy nie odczuwam jakichś specjalnych dolegliwości z tego powodu typu brumy, przydźwięki itp.? ", to podstawową sprawą jest wyjaśnienie skutków braku uziemienia komputera i stwierdzenie że jest ono konieczne. I żeby było jesne, nigdzie nie napisałem że występujące na obudowie napięcie jest groźne dla życia, etc. Jest ono stwierdzalne przy pomocy stantardowego próbnika elektrycznego i może powodować uszkodzenia sprzętu ( post powyżej).
Pozdrowienia...
To zmień miernik bo coś nie to ci pokazuje. JUż nie tylko ja ci tu napisałem że uziemienie chroni człowieka przed porażeniem prądowym.
Poza tym odpowiadam na temat tego postu.
Takie było pytanie , ale widze ze innej odpowiedzi spodziewał się autor.
JEżeli o to chodzi o prosze odpowiadam.
Bez względu na to czy układ zasilania twojej aparatury posiada dodatkowy przewód ochronny czy nie. Cała instalacja zasilająca aparature MUSI być uziemina.
I jeżeli ma ktoś do tego wątpliwości to proszę sobie przeczytać instrukcję obsługi włąsnego sprzętu tam będzie to w ten sposób napisane.
pozdrawiam
Sroka
Pozdrowienia...
To zmień miernik bo coś nie to ci pokazuje. JUż nie tylko ja ci tu napisałem że uziemienie chroni człowieka przed porażeniem prądowym.
Poza tym odpowiadam na temat tego postu.
Takie było pytanie , ale widze ze innej odpowiedzi spodziewał się autor.
JEżeli o to chodzi o prosze odpowiadam.
Bez względu na to czy układ zasilania twojej aparatury posiada dodatkowy przewód ochronny czy nie. Cała instalacja zasilająca aparature MUSI być uziemina.
I jeżeli ma ktoś do tego wątpliwości to proszę sobie przeczytać instrukcję obsługi włąsnego sprzętu tam będzie to w ten sposób napisane.
pozdrawiam
Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
...Co ty nie powiesz .
pozdrawiam
Sroka
...
...
To jak zdajesz sobie sprawe to po co pytasz bezwzględnie uziemiaj!!!
pozdrawiam
Sroka
pozdrawiam
Sroka

...
To jak zdajesz sobie sprawe to po co pytasz bezwzględnie uziemiaj!!!
pozdrawiam
Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
Bardzo Cie prosze o pokazanie gdzie napisałem że uziemienie NIE chroni przed porażeniem.
Bardzo Cie prosze o pokazanie gdzie napisałem że uziemienie NIE chroni przed porażeniem.
MONTER: (...) a więc jednak jest to 115V
Zgadza sie, jesli komputer podlaczymy do gniazdka bez uziemienia (PE), na obudowie pojawi sie polowa U sieci (wzgledem przewodu zerowego).
Do zasilaczy impulsowych (dla odklocenia przetwornicy) dodawane sa symertyczne filtry LC, w ktorych dwa seregowo podlaczone kondensatory ~3nF laczy sie miedzy "faze" i "zero". Odczep srodkowy podlaczony jest do masy obudowy.
Zeby bylo weselej dodam, ze rowniez niektore urzadzenia domowe II klasy izolacji z przetwornica i wtyczka bez "uziemienia", sa odklocane w podobny sposob. Na przyklad odbiornik TVsat Humax, przy braku uziemionej anteny - obudowa wyczuwalnie "kopie".
Zeby bylo jeszcze smieszniej - ten odbiornik posiada Certyfikat Unijny CE.
Zgadza sie, jesli komputer podlaczymy do gniazdka bez uziemienia (PE), na obudowie pojawi sie polowa U sieci (wzgledem przewodu zerowego).
Do zasilaczy impulsowych (dla odklocenia przetwornicy) dodawane sa symertyczne filtry LC, w ktorych dwa seregowo podlaczone kondensatory ~3nF laczy sie miedzy "faze" i "zero". Odczep srodkowy podlaczony jest do masy obudowy.
Zeby bylo weselej dodam, ze rowniez niektore urzadzenia domowe II klasy izolacji z przetwornica i wtyczka bez "uziemienia", sa odklocane w podobny sposob. Na przyklad odbiornik TVsat Humax, przy braku uziemionej anteny - obudowa wyczuwalnie "kopie".
Zeby bylo jeszcze smieszniej - ten odbiornik posiada Certyfikat Unijny CE.

Może to głupie pytanie ale, jak sprawić żeeby prąd na obudowie mogł kogoś porazić? (nie nie, nie chce nikogo zabić) - jakoś nie doświadczyłem nigdy czgos takiego dotykajac jakiej kolwiek obudowy. Moje gniazda nie są uziemione bolcem.
...Może to głupie pytanie ale, jak sprawić żeeby prąd na obudowie mogł kogoś porazić? (nie nie, nie chce nikogo zabić) - jakoś nie doświadczyłem nigdy czgos takiego dotykajac jakiej kolwiek obudowy. Moje gniazda nie są uziemione bolcem....
Musiałbyś jednocześnie dotknąć czegoś, co jest uziemione.
Jeżeli nadal Cię nie porazi, przełóż wtyczke w gnieździe.
Musiałbyś jednocześnie dotknąć czegoś, co jest uziemione.
Jeżeli nadal Cię nie porazi, przełóż wtyczke w gnieździe.