......mam jeszcze jedno pytanie
czy cubase moze byc uruchomiony na komputerze na ktorym nie ma zainstalowanej karty emu 1820?
ja tam nie chcę krakać, ale skoro drivery od Audigy potrafią "przez pomyłkę" zobaczyć 1820 jako swoją kartę, to te urządzenia są do siebie podobne, ba istnieje szansa, że są oparte na tym samym chipie - taki numer Creative wykręciła już nie raz. A skoro tak, to być może ten Cubase będzie również chodził ze zwykłą kartą Audigy.
...
wiesz to jest prawdopodobne...
ze to podobny chip to w zasadzie jest pewne, jak sie zainstaluje drivery do EMU to przejmuja one takze obsluge Audigy.
Az ciekawy jestem co z naszym EMU zrobia drivery kx jak sie tylko naucza obslugiwac te katke.
Groover i E-mu
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Groover i E-mu
Natomiast ciekawi mnie jak to jest z tymi konwerterami. 1212M ma lepsze niż 1820 bez M ? No bo przy tej drugiej nic nie piszą o konwerterach rodem z Digidesigna HD. To jak to jest - i czy te "gorsze" są rzeczywiście na tyle gorsze że warto sobie tym w ogóle zaprzątać głowę ?...
sam sobie zadaję to pytanie i musze przyznac ze jestem w kropce.
Cena za 1820 to 1699zl i to w promocji do konca marca jak informuje jeden ze sprzedawcow.
Z drugiej strony jesli 1820M posiada lepsze przetworniki to dlaczego nie poczekac miesiac lub dwa tym bardziej, ze jak wynika z informacji roznica w cenie pomiedzy 1820 a 1820M to 100 dolarow.
Jednak obawiam sie czy cena samej 1820 nie skoczy od kwietnia na tyle, ze Emu 1820M swoja cena przewyzszy np karte RME 9632.
U nas wszystko mozliwe.
Nie wiem czy dobrze licze, ale cena karty 1820 w Polsce juz jest wyzsza o prawie 150 zl od cen ktore widze na roznych stronach.
A jak bedzie od 1 kwietnia.
walu
sam sobie zadaję to pytanie i musze przyznac ze jestem w kropce.

Cena za 1820 to 1699zl i to w promocji do konca marca jak informuje jeden ze sprzedawcow.
Z drugiej strony jesli 1820M posiada lepsze przetworniki to dlaczego nie poczekac miesiac lub dwa tym bardziej, ze jak wynika z informacji roznica w cenie pomiedzy 1820 a 1820M to 100 dolarow.
Jednak obawiam sie czy cena samej 1820 nie skoczy od kwietnia na tyle, ze Emu 1820M swoja cena przewyzszy np karte RME 9632.
U nas wszystko mozliwe.
Nie wiem czy dobrze licze, ale cena karty 1820 w Polsce juz jest wyzsza o prawie 150 zl od cen ktore widze na roznych stronach.
A jak bedzie od 1 kwietnia.
walu
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO
...
tu chodzi TYLKO o pokazanie poziomu szumu przedwzmacniaczy.... Porównywanie brzmienia różnych majków jest oczywiście bez sensu.
Kamień spadł mi z serca bo najwyraźniej są to dobre przedwzmacniacze. Chociaż na próbkach nie ma ciszy...
no i trzeba pamietac ze uzyte mikrofony maja dosc duza skutecznosc, wynoszaca az 15mV/Pa (dane ze strony Groovera), a i orkiestra do cichych nie nalezy. Wiec przypuszczam ze w testach wzmocienie oscylowalo gdzies w granicach 30-40dB?
Mi chodzilo o dosc wysoki poziom szumu przy wzmocnieniu max, czyli 55dB (notabene tez niezbyt rewelacyjnego, te dodatkowe 5dB by sie czasem nadalo...). To wyjdzie wyraznie gdy trzeba bedzie do czegos uzyc majka dynamicznego (powiedzmy 5mV/Pa) - szumek jest jednak slyszalny.
Oceniam preampy na podobne do zbudowanych na pojedynczym scalaku NE5534.
No ale moze sie czepiam, to nie ta klasa urzadzenia zeby bylo 60dB wzmocnienia przy 80dB odstepu od szumu.
tu chodzi TYLKO o pokazanie poziomu szumu przedwzmacniaczy.... Porównywanie brzmienia różnych majków jest oczywiście bez sensu.
Kamień spadł mi z serca bo najwyraźniej są to dobre przedwzmacniacze. Chociaż na próbkach nie ma ciszy...
no i trzeba pamietac ze uzyte mikrofony maja dosc duza skutecznosc, wynoszaca az 15mV/Pa (dane ze strony Groovera), a i orkiestra do cichych nie nalezy. Wiec przypuszczam ze w testach wzmocienie oscylowalo gdzies w granicach 30-40dB?
Mi chodzilo o dosc wysoki poziom szumu przy wzmocnieniu max, czyli 55dB (notabene tez niezbyt rewelacyjnego, te dodatkowe 5dB by sie czasem nadalo...). To wyjdzie wyraznie gdy trzeba bedzie do czegos uzyc majka dynamicznego (powiedzmy 5mV/Pa) - szumek jest jednak slyszalny.
Oceniam preampy na podobne do zbudowanych na pojedynczym scalaku NE5534.
No ale moze sie czepiam, to nie ta klasa urzadzenia zeby bylo 60dB wzmocnienia przy 80dB odstepu od szumu.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
No i wlasnie o taki tescik chodzilo! (dzieki Groover! - szkoda ze nie identyczne mike'i ale i tak ok...);
Szkudlik napedzil mi takiego stracha z preampami, potencjometrami... ze juz zaczalem myslec ze to jakies "badziewie" nazwane Professional...
Na probkach wyraznie slychac poziom szumu (swietnie dobrany fragment - od 4 sek. wyraznie slychac stosunek szumu do sygnalu - to moim skromnym zdanie duzo lepsze niz kawalek ciszy) i jesli Groover nie kombinowal nic z odszumianiem (no, taki zarcik:) to szumy z E-Mu sa mniejsze niz z Fostex'a;
A moglbys jeszcze powiedziec cos o tych efektach? O ich jakosci? (jesli uzywales ich - najlepiej byloby czegos posluchac... :)
pozdrawiam zacnych Forumowiczow
DJovca :)
No i wlasnie o taki tescik chodzilo! (dzieki Groover! - szkoda ze nie identyczne mike'i ale i tak ok...);
Szkudlik napedzil mi takiego stracha z preampami, potencjometrami... ze juz zaczalem myslec ze to jakies "badziewie" nazwane Professional...
Na probkach wyraznie slychac poziom szumu (swietnie dobrany fragment - od 4 sek. wyraznie slychac stosunek szumu do sygnalu - to moim skromnym zdanie duzo lepsze niz kawalek ciszy) i jesli Groover nie kombinowal nic z odszumianiem (no, taki zarcik:) to szumy z E-Mu sa mniejsze niz z Fostex'a;
A moglbys jeszcze powiedziec cos o tych efektach? O ich jakosci? (jesli uzywales ich - najlepiej byloby czegos posluchac... :)
pozdrawiam zacnych Forumowiczow
DJovca :)
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!
od jutra mam testową sesję nagraniową kapeli w studiu - jeden kawałek będzie robiony własnie na EMU1820 z jego efektami. Będzie można posłuchać ;) Choć sam test to dopiero po targach wystawię... Ale za to ile będzie nowości
Pozdro
Groover
od jutra mam testową sesję nagraniową kapeli w studiu - jeden kawałek będzie robiony własnie na EMU1820 z jego efektami. Będzie można posłuchać ;) Choć sam test to dopiero po targach wystawię... Ale za to ile będzie nowości

Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
preampy EMU1820 + dwa MXL992
W tym nagraniu sa brudy w okolicach 20Hz, ktorych brak w drugim przykladzie.
Jacek
W tym nagraniu sa brudy w okolicach 20Hz, ktorych brak w drugim przykladzie.
Jacek