Karta do masteringu
cos mi sie wydaje, ze wszyscy too obecnie pomylili mastering z premasteringiem. A moze to ja jestem niedzisiejszy?
Re: Karta do masteringu
Moze faktycznie termin mastering nie byl odpowiedni do tego co miałem na myśli, chodzi mi o karte która nadawala by sie do obróbki amatorskiego materialu w celu poprawienia błedów i nadania jakiegos sensownego brzmienia to że do masteringu z prawdziwego zdarzenia trzeba miec tone sprzetu klasy HI-END to moze i racja (choć i tu bym sie zastanawiał) ale dlatego użyłem okreslenia amatorski mastering majac na mysli to co wyzej napisalem. Cos mi sie wydaje ze sam poszukam sobie tej karty bo na tyle odpowiedzi moze ze dwie mialy cos istotnego do przekazania, a reszta to przemądrzanie sie jeden przed drugim.
... na myśli, chodzi mi o karte która nadawala by sie do obróbki amatorskiego materialu w celu poprawienia błedów i nadania jakiegos sensownego brzmienia
A czym wg. Ciebie powinna się różnić owa karta do masteringu czy realizacji nagrań ?
Bo nie ma tu różnicy więc temat był już poruszany jaką kartę kupić i wybrać z setki razy. Nawet w ostatnich postach.
Podaj więcej szczegółów a z pewnością osoby mające doświadczenia z niejedną kartą nakierują Ciebie na właściwy trop.
A czym wg. Ciebie powinna się różnić owa karta do masteringu czy realizacji nagrań ?
Bo nie ma tu różnicy więc temat był już poruszany jaką kartę kupić i wybrać z setki razy. Nawet w ostatnich postach.
Podaj więcej szczegółów a z pewnością osoby mające doświadczenia z niejedną kartą nakierują Ciebie na właściwy trop.
Wiecie co...napweno zrobić Mastering jest łatwiej, szybciej (i może lepiej...) na sprzęcie conajmniej takim jak opisywany w artykule o J. Gawłowskim, ale... znam kogoś kto na zwykłym kompie z kartą Wavetermiantal 192 X robi taki mastering, który moim zdaniem brzmi BARDZO DOBRZE !! na KAŹDYM sprzęcie - począwszy od jamnika skończywszy na wielkich głośnikach np: estradowych. A z tego co wiem to chyba jest to główny zamysł masteringu nieprawdaż (pomijam podbijanie głośności) ? Co z tego że coś zabrzmi na HIGH-ENDzie SUPER, jak na jamniku się będzie kotłowało...
Ale do czego zmierzam - skoro sprzęt ma aż tak duże znaczenie - to jeśli mój znajomy robi taki master na kompie kilkoma wtyczkami to - J.G. powinien chyba z tym sprzętem robić mastery czołówce wykonawców z USA :)
A teraz trochę na temat:
Myślę że DELTA AUDIOPHILE albo coś tego polroju będzie ok do MAJSTERINGU :)
Ale do czego zmierzam - skoro sprzęt ma aż tak duże znaczenie - to jeśli mój znajomy robi taki master na kompie kilkoma wtyczkami to - J.G. powinien chyba z tym sprzętem robić mastery czołówce wykonawców z USA :)
A teraz trochę na temat:
Myślę że DELTA AUDIOPHILE albo coś tego polroju będzie ok do MAJSTERINGU :)
Sampling (kreatywny): z użyciem PC
...Ogólnie mastering to wcale nie musi byc´ jakas´ elitarna tajemnicza sprawa. Czasami nie maja˛c klocków za 100 tys z?otych wystarczy wiedziec´ co sie˛ chce i np.: wrzucic´ kawa?ek na jakis´ dobry analogowy magnetofon lub po prostu zrobic´ MP-3, polecam tez˙ re˛czne edytowanie obwiedni nagrania( strasznie zmudne, ale skuteczne)....
Mastering w MP3?
Mastering w MP3?
Mastering w MP3?
...
...a co cie tak dziwi....???

-->play your reason system<--
...Ogólnie mastering to wcale nie musi być jakaś elitarna tajemnicza sprawa. Czasami nie mając klocków za 100 tys złotych wystarczy wiedzieć co się chce i np.: wrzucić kawałek na jakiś dobry analogowy magnetofon lub po prostu zrobić MP-3, polecam też ręczne edytowanie obwiedni nagrania( strasznie zmudne, ale skuteczne)....
Boozie pozostawię to bez komentarza
Boozie pozostawię to bez komentarza

...Ogólnie mastering to wcale nie musi być jakaś elitarna tajemnicza sprawa. Czasami nie mając klocków za 100 tys złotych wystarczy wiedzieć co się chce i np.: wrzucić kawałek na jakiś dobry analogowy magnetofon lub po prostu zrobić MP-3, polecam też ręczne edytowanie obwiedni nagrania( strasznie zmudne, ale skuteczne)....
Gizmo, niedawno zaproponowałeś na forum swoje usługi w zakresie masteringu za 1/3 ceny Gawłowskiego. Teraz nie znajdziesz nawet za 1/30
Gizmo, niedawno zaproponowałeś na forum swoje usługi w zakresie masteringu za 1/3 ceny Gawłowskiego. Teraz nie znajdziesz nawet za 1/30

......Ogólnie mastering to wcale nie musi być jakaś elitarna tajemnicza sprawa. Czasami nie mając klocków za 100 tys złotych wystarczy wiedzieć co się chce i np.: wrzucić kawałek na jakiś dobry analogowy magnetofon lub po prostu zrobić MP-3, polecam też ręczne edytowanie obwiedni nagrania( strasznie zmudne, ale skuteczne)....
...
Sorry Gizmo. Oczywiście to było do Boozie.

Sorry Gizmo. Oczywiście to było do Boozie.