Pytanie o Pro Tools 8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
TeeR
Re: Pytanie o Pro Tools 8

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 14:06

No to mi zabiłeś ćwieka :/

Poza sprawami wydajnosciowymi jak by mi teraz zaczął chodzić tak jak u Ciebie to bym i tak został przy Cubase.

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » środa 18 sie 2010, 15:49

...
No to mi zabiłeś ćwieka :/

Poza sprawami wydajnosciowymi jak by mi teraz zaczął chodzić tak jak u Ciebie to bym i tak został przy Cubase....

Moja kolezanka używa Cubase i nie rozumie żadnego innego programu - a nagrywa sama w domu wokal i sama aranżuje. To jakie ona ma problemy z oprogramowaniem to jest temat na książkę. Jesli tylko ma szybko cos dostarczyć to od razu jej oprogramowanie siada. już kilka razy wszystko było instalowane od zera - system, programy, instrumenty. I nic to nie daje. Cubase regularnie się jej wywala. A robią to dla niej ludzie których sprzęt działa normalnie. Ona uważa że to czary, że to deszcz albo upał (zależy jaka pora roku:)

Najciekawsze jest to ze nikt nie wie co się dzieje, komputer jest sprawny w 100%. Dopóki nie uruchomi się cubase zawsze działa.

I nie uważam wcale, że to wina Cubase'a tylko coś w tej jednej konfiguracji nie gra, może np. zasilanie. W końcu komuter pójdzie do reklamacji, ale sprzedawca i tak powie że przecież działa a on nie sprzedawał pakietu z Cubase...

Najciekawsze jest to że jak ją posadziłem przy moim ProToolsie to mi go powiesiła w ciągu kilku minut... czary.

TeeR

Post autor: TeeR » środa 18 sie 2010, 15:55

No to ja mam tą samą aurę jeśli chodzi o PT. :/

Sobota, PT wiesza się non stop przy klientce (akurat miksujemy materiał). Jest mi głupio, mówię, że kończymy pracę. Umawiamy się na następną sobotę. W niedzielę reinstal Windy. Poniedziałek - piątek PT działa jak marzenie. W sobotę przyjeżdża klientka. 10 minut - zwiecha. Jak zawiesił mi sie w czasie przerwy śniadaniowej to coś we mnie pękło.

I to nie aura tej klientki. Po prostu jak sam robię działa w miarę normalnie. Jak ktoś jest w studio wiesza się niemiłosiernie. Czary?

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 18 sie 2010, 20:49

...Pytasz co lepsze M-Audio + M-Powered czy M-Box mini.

jest chyba jedna zasadnicza różnica, kartę M-Audio montujesz na stałe w kompie, a M-Boxa mozesz sobie wozić ze sobą (mozesz sobie przecież zainstalować ProTools na kilku komputerach)
M-Box mini ma też przedwzmacniacz mikrofonowy z fantomem, ale nie ma wejścia ani wyjścia midi

Ja miałem m audio firewire 1814 z M Powered
Teraz mam Digi 003 factory z Pro Tools 8

Wszystko na Win XP i działa:)...

To wszystko wiem... chodziło mi o to czy całość (karta + soft) będzie chodziło mi gorzej czy lepiej jedno od drugiego. Mbox2 mini to zawsze to jedna firma (karta + soft) no ale ten USB 1.1. Plusem jednak przemawiającym za Mbox jest to że soft dostaję gratis :) Ale pytanie moje jest takie: która z konfiguracji byłaby bardziej wydajna?

Dzięki

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 18 sie 2010, 20:53

Poniedziałek - piątek PT działa jak marzenie.  

mi Cubase działa tylko w niedzielę jak idę do kościoła :) Reszta tygodnia - lipa :) A tak zupełnie serio to Cubase przypomina mi trochę ruski rower :)

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » środa 18 sie 2010, 20:57

I ważna sprawa, należy komputer i Winows skonfigurować zgodnie z opisem na stronie Digidesign (opis jest też w papierowej instrukcji),

.. 

możesz mi z łaski swojej podać linka z tymi danymi please? :) szukałem i nic nie mogłem znaleść... :/

Z góry dzięki!

Awatar użytkownika
jarekw

Post autor: jarekw » czwartek 19 sie 2010, 10:22

tutaj masz LE http://duc.digidesign.com/showthread.php?t=133039

tutaj masz M-Powered http://duc.digidesign.com/showthread.php?t=187759

nie miałem M-Box na USB ani M-Audio na PCI

używałem tylko FireWire w wydajności nie zauważyłem różnicy

ODPOWIEDZ