Blu ray/HD DVD a archiwizacja

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pe-em
Re: Blu ray/HD DVD a archiwizacja

Post autor: pe-em » wtorek 07 paź 2008, 11:04

...
A dysków oczywiście należy używać markowych....
Masz na myśli dyski DVD ma sie rozumiec. Bo z dyskami twardymi juz nie dokonca można powiedzic ze markowy dysk twardy (jaki to markowy?) daje większą gwarancje niz przecietny WD. Tu raczej zalezy od kazdego egzemlarza osobno. Czasem WD pochodzi 8 lat, a czasem drogi Segate nie pochodzi pół roku.
...
nie - no pewnie że chodzi o DVD/CDR. Twardzieli raczej nie ma "niemarkowych" ;). A paść może każdy.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 07 paź 2008, 11:26

.........Raz widzialem jak w jednym studiu jakis jełop, szukając czegoś w szafie, wysypał na podłogę płyty z backupami. Dyski by tego chyba nie przeżyły. ...

DLATEGO 2 kopie - jedna w oficjalnym miejscu, druga w miejscu o którym wiedzą tylko wybrańcy, a jełopy nie mają wstępu;]

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 07 paź 2008, 11:34

...Super... no i zatoczylismy błedne kolo... HDD zle, Blu Ray zly... tylko swiete DVD dobre... swoja droga dobra plyta DVD DL to koszt ok 15-20 zl za co mozna miec ok 5 dobrych zwyklych DVD...

Czyli rozumiem ze najoptymalniejszy patent to dodatkowy dysk w kompie na ktorym na bierzaco robimy backup bierzących projektow... po zakonczeniu podwojne archiwizowanie na DVD i HDD??...
HDD i Blu-Ray nie są złe, jednak do archiwizacji danych z których na bieżąco nie korzystasz, najlepiej właśnie DVD. Dlaczego? Ponieważ Blu-Ray technologicznie nie jest jeszcze dobrze "rozpracowany", nagrywarki są wolne i drogie, tak samo płyty, temat jak z każdym nowym formatem (pamięta ktoś ile kiedyś kosztowała CD-RW x4? 2 tysiące...). Dlatego taniej wyjdzie popracować rok, dwa z DVD, niż inwestować w nową technologię, gdzie i tak po tym okresie wymienisz sprzęt i nośniki na lepsze i tańsze. Poza tym wątpię żeby dużo Twoich znajomych miało napęd BR, w razie np. awarii Twojego, no i co wtedy?
Co do Twojego drugiego akapitu, to tak, z tym że kopię na HDD może szlag trafić, szansa nieduża ale zawsze. Natomiast robienie 2 kopii fizycznie na płytach zabezpiecza na "wszelką wszelakość", powinno dotyczyć danych które nie mogą zginąć nigdy.
P.S. Do danych zawsze możesz zastosować taśmy streamingowe;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 07 paź 2008, 12:13

......
Pozatym kwestia kompatybilności Blueray z wiekszością pracowni myzycznych nie jest taka oczywista. Nie znam zadnego zaprzyjaźnionego studia ktory ma Blueray i nie odczytałbym tam swoich danych. No chyba ze skopiuje te dane u siebie na DVD. Tak więc póki co, nieoplaca się.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 07 paź 2008, 12:51

ale zescie nawalili tu strasznych rzeczy

dvd DL jest nie oplacalne - kosztuje 4-5 razy tyle co zwykle dvd oferujac tak naprawde niecale 2x wieksza pojemnosc

dyski nie padaja ot tak sobie - to zadkosc - przez ostatnie 10 lat nie widzialem takiego przypadku a przewinelo sie przez moje rece ponad 100 dyskow
zreszta zobaczcie jak jest z dyskami przenosnymi - padaja?a sprzedaz jest naprawde bardzo duza

obecne zasilacze procz siebie tez nie spala nic - kazda linia jest zabezpieczona przed wzrostem napiecia i poleci predzej zabezpieczenie niz jakiekolwiek inne napiecie dostanie sie na podzespoly

bluray juz jest szybki - plyty x8 nagrywarki x12 - w cenach straszliwie zaporowych nawet za granica

ja bym obstawial w 100% dysk i nawet nie myslal o plytach bo dobra jakosc dvd skonczyla sie 2 lata temu - obecnie te plyty sa coraz gorsze jak i rowniez nagrywarki
a nichcacy traf na dobrej jakosci sprzet i plyte ktore ze soba beda wspolpracowac kiepsko to dostaniesz marnej jakosci zapis i po roku bedziesz mial problem - a takich przypadkow mialem juz kilka

co do plextora to ich renoma skonczyla sie niestety na cd - nagrywarki dvd robia bardzo slabe
juz lepiej LG a ostatnio nawet liteon i samsungi oferuja bardzo wysoka jakosc zapisu

wiecej na cdrinfo.pl - mozna sie troszke poorientowac w napedach i nosnikach

jednak wez sobie jakies WD z esata i usb i bedziesz mial problem z glowy

mh

Post autor: mh » wtorek 07 paź 2008, 14:40

Mam jeden dysk już blisko 9 lat i tylko raz w nim padła elektronika sterująca, a dane się nie straciły ;)
Blu Ray, jak na tak innowacyjną technologię, to się rozwija w ślimaczym tempie (tak samo jak spadają ceny nagrywarek, napędów, jak i samych płyt). Może za jakieś dwa lata będzie to na progu kupowalności ;)
Nadal najlepszą alternatywą jest przenośny HDD i podpisuję się pod tym oburącz, obunóż i obugłów ;)
Psychomaniak

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » wtorek 07 paź 2008, 14:52

Witajcie!

Mam pytanko przy okazji tematu archiwizacji - chcę kupić zewnętrzny dysk który będzie równolegle archiwizował to co zrobię na dysku wewnętrznym. Patrzę na te złącza esata - nie wiem jak to konstrukcyjnie wygląda - czy to podłącza się bezpośrednio pod złącze sata na płycie głównej? np jakimś długim kablem sata? czy to inne złącze - jak wygląda temat takiego złącza w kompie - to jest jakiś port na pci czy tylko jakiś "śledź" podpinany do płyty głównej tak jak np USB ? Nie znam tego standardu esata więc proszę o oświecenie mnie:) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » wtorek 07 paź 2008, 14:57

...Witajcie!

Mam pytanko przy okazji tematu archiwizacji - chcę kupić zewnętrzny dysk który będzie równolegle archiwizował to co zrobię na dysku wewnętrznym. Patrzę na te złącza esata - nie wiem jak to konstrukcyjnie wygląda - czy to podłącza się bezpośrednio pod złącze sata na płycie głównej? np jakimś długim kablem sata? czy to inne złącze - jak wygląda temat takiego złącza w kompie - to jest jakiś port na pci czy tylko jakiś "śledź" podpinany do płyty głównej tak jak np USB ? Nie znam tego standardu esata więc proszę o oświecenie mnie:) Pozdrawiam...
Musisz mieć port w płycie - wychodzący na zewnątrz jak np usb. Ja w asus-ie mam 2 takie porty. Do tego przewód i jedziesz. Myślę że są do tego też kontrolery na PCI ale się nie orientowałem.

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » wtorek 07 paź 2008, 14:59

Z ciekawości sprawdziłem. W 'reklamowanym' sklepie internetowym masz śledzie które wpinasz pod normalne SATA w płycie.

Pozdrawiam
[addsig]
RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » wtorek 07 paź 2008, 15:04

...Z ciekawości sprawdziłem. W 'reklamowanym' sklepie internetowym masz śledzie które wpinasz pod normalne SATA w płycie.
Do plyt gigabyte sa dodawane takie sledzie...

ODPOWIEDZ