Od ilu Hz wycinać?
dokładnie - poza tym już na etapie miksu trzeba tak kształtować brzmienie np. stopy, żeby filtr HP był raczej formalnością.
Osobiście tnę na 35/40 Hz, w zależności od materiału. I raczej 12 dB/okt. nie więcej, bo wprowadza to większe zniekształcenia. Jakość filtru ma tu ogromne znaczenie. Byle czego się tu nie używa.
Pozdro
Groover...
Zgadzam się z kształtowaniem brzmienia itd. Jednak pamiętam jak oglądając z rok temu filmy Steinberga Internal Mixing , ciachano wszystko bardzo ostro jeśli dobrze pamiętam EQ Oxford właśnie o - 36 db. I jeśli dobrze pamiętem tak właśnie zalecano robić praktycznie na kazdym tracku w mixie. Dlatego tym właśnie się sugerowałem i zamiast robic to na nagranym sygnale audio ostatnio ustawiałem -36 db na wejściu w motu 828 mk3. Niestety w tej chwili nie jestem u siebie i nie bardzo mam jak to potwierdzić , ale jestem tego pewien na 99%. Zastanawia mnie więc ta rozbieżność i opinie jakie tutaj padają.Pana Tischmeyer-a raczej nie podejrzewam o pomyłkę w tej kwesti. Chyba , że się mylę , ale w tej chwili nie mam jak tego sprawdzić.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...
Re: Od ilu Hz wycinać?
U mnie zawsze na sumie leci wszystko poniżej; i tutaj rożnie, ale zawsze pomiędzy 30-20 Hz z nachyleniem +/- 20 db. nie wydaje mi się, żeby głębsze wycinanie miało sens. dodatkowo filtr dolno przepustowy od ok 19500 khz z podobnym lub nieco mocniejszym nachyleniem.
p.s. Chciałbym nadmienić, że nie wiem czy te działania sa w 100% właściwe, gdyż opierają się tylko na moim odczuciu że tak jest najlepiej dla miksu.
[addsig]
p.s. Chciałbym nadmienić, że nie wiem czy te działania sa w 100% właściwe, gdyż opierają się tylko na moim odczuciu że tak jest najlepiej dla miksu.
[addsig]