Chip FireWire w laptopie - jak sprawdzić jaki?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
abproject
Re: Chip FireWire w laptopie - jak sprawdzić jaki?

Post autor: abproject » poniedziałek 18 lut 2008, 20:55

...

Tydzien temu kupilem najtanszego lapka Acera do prac biurowych - 1100 zl netto. Z czystej ciekawosci podpialem go do mojego Konnekta. Piernik wie jaki tam jest chipset na FW .. ale TC Konnekt 24D idzie na nim ok... jak by tam siedzial jeszcze wiekszy i szybszy twardziel to MAC PRO poszedlby w odstawke ... heh ;)
[addsig]
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » poniedziałek 18 lut 2008, 21:31

To ja moze przy okazji dodam (po raz kolejny zreszta) ze dopiero co pare dni temu mialem nieprzyjemnosc przekonania sie po raz kolejny o tym, ze FW Texas wcale nie jest taki dobry, jak sie tutaj wielokrotnie pisalo......

Ja mam Karte na Texasie, natomiast laptop na via. Najnizsza latencja przy ktorej nic nie "strzela" to 12ms co przy graniu live nic nie przeszkadza. Natomiast klopot jest taki, ze czasem mimo polaczenia traci sie polaczenie miedzy laptopem a karta i robi sie ogromny zwis. PCMCIA na FW Texasa w Polsce jest nieosiagalna. W necie sa ale nikt nie wie czy to Texas czy nie Teksas. Generalnie odradzam FW na Texasie bo sa powazne klopoty.

pedzel

Post autor: pedzel » poniedziałek 18 lut 2008, 22:08

Natomiast klopot jest taki, ze czasem mimo polaczenia traci sie polaczenie miedzy laptopem a karta i robi sie ogromny zwis. PCMCIA na FW Texasa w Polsce jest nieosiagalna. W necie sa ale nikt nie wie czy to Texas czy nie Teksas. Generalnie odradzam FW na Texasie bo sa powazne klopoty....
Mam FW na Tex... i "lata" bez problemowo z karta RME FF800 zdazały sie co prawda "zerwania"z karta ale jak sie okazało wina lezala po stronie kabelka (za płytko wchodził w gniazdo - mała przerobka i do tej pory zadnych problemow)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 18 lut 2008, 22:08

Mój służbowy F-S Lifebook ma kontroler Ricoha. Pracuje z RME Fireface 800 i wszystko działa bezproblemowo. Zrobiłem nawet taki drastyczny numer, że w trakcie odtwarzania sesji 8-śladowej w Audition wypiąłem kabelek FW. Sesja zawisła na 30s, po czym Audition zgłosił błąd urządzenia. Po wpięciu kabelka i naciśnięciu Play wszystko ruszyło dalej jakby nic się nie stało.

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » poniedziałek 18 lut 2008, 22:51

Mam FW na Tex... i "lata" bez problemowo z karta RME FF800 zdazały sie co prawda "zerwania"z karta ale jak sie okazało wina lezala po stronie kabelka (za płytko wchodził w gniazdo - mała przerobka i do tej pory zadnych problemow)
...
Zazdroszcze, ja mam Edirol Fa-66. Bardzo dobra karta jak dla mnie, tylko ten TI. U mnie kabelki wchodza jak trzeba, wszystko gra, kupilem ten zapasowy.
Tak nawiasem jesli ktos na Slasku ma pcmcia na TI to moze moglbym sprawdzic? Albo moze ktos wie gdzie kupic

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 19 lut 2008, 00:27

...

A jak obciazysz mocno FW to co sie dzieje (wiele wejsc/wyjsc)? Czy masz zaklocenia pracy, gdy jednoczesnie totalyzer pobierajacy sygnal z wyjscia hardware poprzez ASIO FF800, kiedy po FW jest dosc duza ale wcale nie maksymalna dla tego lacza transmisja?
Co sie dzieje, jak szeregowo podepniesz jeszcze jedno urzadzenie FW?

Podobne problemy widzialem na Texasach za czasow P4 i dzis za czasow plyt dla wielordzeniowych prockow. Za to stary VIA6307 czy to montowany na plycie czy na karcie PCI nic sobie nie robi ze sporego obciazenia FW, na ktory wisza np. dwa procesory DSP...
Dodam, ze prawdopodobnie jeden z chipow Texas montowany na obecnie produkowanych plytach niepoprawnie pracuje z Duende... Bede drazyl ten temat na dniach.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

pedzel

Post autor: pedzel » wtorek 19 lut 2008, 10:28

A jak obciazysz mocno FW to co sie dzieje (wiele wejsc/wyjsc)? Czy masz zaklocenia pracy, gdy jednoczesnie totalyzer pobierajacy sygnal z wyjscia hardware poprzez ASIO FF800, kiedy po FW jest dosc duza ale wcale nie maksymalna dla tego lacza transmisja?

max jak narzie wykozystałem jednoczesnie 14 wejsc 8 wyjsc i było Oki zdnych zakłocen - nie podpinałem 2 urzadzenia FW ale sprawdze

Awatar użytkownika
zwierzu

Post autor: zwierzu » wtorek 19 lut 2008, 12:03

PCMCIA na FW Texasa w Polsce jest nieosiagalna. W necie sa ale nikt nie wie czy to Texas czy nie Teksas. Generalnie odradzam FW na Texasie bo sa powazne klopoty....
jakby co to widzę, że
Tutaj są jakieś TI
[addsig]
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 19 lut 2008, 12:15

Fajnie ze piszecie...

A czy ktos posiada laptopa z firewire na ricohu i jakis interfejs MOTU? Dziala to?
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Vibra

Post autor: Vibra » wtorek 19 lut 2008, 14:24

Podobne problemy widzialem na Texasach za czasow P4 i dzis za czasow plyt dla wielordzeniowych prockow. Za to stary VIA6307 czy to montowany na plycie czy na karcie PCI nic sobie nie robi ze sporego obciazenia FW, na ktory wisza np. dwa procesory DSP...
Dodam, ze prawdopodobnie jeden z chipow Texas montowany na obecnie produkowanych plytach niepoprawnie pracuje z Duende... Bede drazyl ten temat na dniach....

Ja w karte w wchodze przez midi potem FW do Laptopa a z karty wychodze dwoma wyjsciami 1 i 2 do miksera. Pracuje na Abletonie + Hypersonic i Albino 3. Uzywam tego jak modulu do grania, wiec obciazam raczej slabo komputer i karte. Laptop to ICOM 8310 wszystko dziala jak trzeba jestem zadowolony tylko karta....
Ktos podal sklep z TI wlasnie odpisal czlowiek z dzialu technicznego ze to nie TI tylko ALi:) i tak na ogol slysze jak pisze czy to TI na 100%. I co zrobic? czy jak kupie gdzies TI to moj klopot zniknie?

ODPOWIEDZ