Tani mikser do studia domowego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
_marek
Re: Tani mikser do studia domowego

Post autor: _marek » czwartek 20 gru 2007, 21:43

Zgadzam sie w 100% nie wiem dlaczego panuje tak zła opinia o produktach Behringera , może kiedyś były fatalnej jakości obecnie złego słowa powiedzieć nie moge .Seria XENYX jest o niebo lepsza nie np Yamaha MG
Miałem przez tydzien do testowania MG i XENYXa i wybrałem Behringera....

Jakis czas temu testowalem bass overdrive behringera. (kupiony na allegro) Nie wiem czy to był akurat uszkodzony egzemplarz, ale to była tragedia. Brzmienie jakie generował było fatalne, a co ciekawsze, przesterowywal nawet jak był nieaktywny. Może faktycznie kiedyś behringer robił badziewie a teraz sie poprawił - oby tak było, ale jakos mam złe nstawienie do jego produktów.

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » piątek 21 gru 2007, 00:03

Używam Soundcrafta Compact 10 i nie zaobserwowałem jakiś wielkich szumów. Całkiem dobrze się na nim pracuje. W tej wersji można więcej rzeczy podłączyć. Na pewno jego zaletą są bardzo dobre jak na tej klasy mikser przedwzmacniacze z dużo droższych konsol. Poza tym dwa wyjścia słuchawkowe, filtry HPF i HI-Z przy wejściach mikrofonowo-liniowych...
Jak ktoś słyszy duże szumy w tym mikserku, to albo coś ze słuchem ma nie tak, albo kiepskie kabelki lub jakieś uszkodzenie.
W ogóle nie wiem po co taka dyskusja o poziomach szumu.Jeśli Gettrick chcesz podłączyć tylko głupiego klawisza, to po co kupować mikser, wystarczy karta muzyczna i wirtualny mikser, no chyba, że chcesz coś innego jeszcze wpinać.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » piątek 21 gru 2007, 00:03

Ostatnio na imprezy i z zamiarem używania pod karaoke, kupiłem mikser peaveya pv 8 i muszę powiedziec, że bardzo ładnie gra.Jest przede wszystkim głośniejszy od compacta- jest naprawdę głośnym mikserem do tego stopnia że moc sygnału wejsciowego w monitorach sciszyłem z 7 do 3 jednostek na bodajże skali do 10. Jeszce nie zdążyłem sprawdzić preampu ale rozwiązany jest w nim podobnie jak w kompakcie tzn zasila wszystkie cztery XLRe, myśłe że tutaj bedzie podobnie i tez będzie dawał mocniejszy sygnał- wychylenie wzmocnienia w pojemnościówce w compacie u mnie zawsze było conajmniej na 3/4 żeby nagrać wokal odpowiednio głośno.
Bardziej do gustu przypadła mi tez korekcja, która w kompakcie jest średnia (fakt że jej praktycznie nie używam jeśli chodzi o zastosowania studyjne). Tylko że w przypadku tego miksera jest jeden poważny minus, który jak dla mnie go eliminuje do zastosowań studyjnych, a mianowicie regulacja sygnału słuchawek jest za tłumikiem main out co daje taki efekt, że nie można włączyć odsłuchu tylko na słuchawki- totalna lipa jak dla mnie .
Takie rozwiązania jak zastosowali w kompakcie to naprawdę kawał dobrej roboty i do home recordingu nie znajdziesz lepszego mikserka - suma sumarum jak by ktoś miał ochotę na peaveyka- jako mały mikser estradowo/jakiś tam - IMO dużo lepszy od compacta, ale do studio tylko Compact. (aha peavey ma przycisk wł/wył ;) )

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » piątek 21 gru 2007, 01:47

(aha peavey ma przycisk wł/wył ;) )...

Niby mała nieistotna rzecz, ale on wygląda jak z jajka niespodzianki..

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 21 gru 2007, 01:49

ps.monter nie bede cytowal bo szkoda miejsca :)

masz racje - potencjometr drugiemu nie rowny

ale chodzi o to ze behringer to jeden z lepszych mikserow w tej cenie

jaki nawet najtanszy bym nie odpalil szumial malo - yamaha mg zabijala szumem - to bylo dziadostwo nawet na 1/3 gaina.......
wczesniej mialem do czynienia z 03r i 01v i w szoku bylem ze mg to taki straszny syf...

to nawet vivianco na 1/5 ceny bylo lepsze.......

ale jak juz(chyba i ty i paru innych) zauwazyliscie - behringer to gowno i koniec - co z tego ze potrafi by w czolowce - gowno i tyle (nie ja to powiedzialem bo uwazam naczej)

Awatar użytkownika
Gettrick

Post autor: Gettrick » piątek 21 gru 2007, 07:27

Heh ..Niezupelnie .. Chciałbym dodać że klawiszów jest 3 i do tego dochodzi jeszcze mikrofonik

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJgts

Post autor: DJgts » piątek 21 gru 2007, 09:25

a używał ktos Soundcraft'a Spirit FX 8? Zastanawiam sie nad tym mixerem jednak nie słyszałem zadnych opini o nim.....
Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 21 gru 2007, 09:39

BTW
Zwróćcie uwagę na oznaczenia GAIN przy potencjometrach, zazwyczaj jest to od -10 do -60dB, więc wzmocnienie w sumie to 50dB, niektóre miksery maja np od 0 do -60dB, więc "12" - "12" nierówne.
...
A jesli poziom nagranego sygnału na 12 i w jednym i drugim mikserze był taki sam?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

cocktailmusic

Post autor: cocktailmusic » piątek 21 gru 2007, 09:55

Od kilku lat zajmuje się "homerecordingiem" poczatkowo miałem Behringera 802,potem 1204 xf ,sprzedałem i kupiłem Yamahe MG82cx.
pomyślałem będzie skok jakosciowy i co?
.tragedia,mikser szumiał makabrycznie , efekty FX porażka,mysle sobie najtańszy model to moze i najgorszy.
pozyczyłem MG124cx tak samo.
więc teraz mam XENYX 1204FX i jest ok.
Wysoki poziom szumów poza rozkręconym sendem FX może dawać aktywowanie przyciskóe MAIN MIX i CD/TAPE.
co jednak nie wpływa znaczaco na jokośc zarejestrowanego materiału ,tylko na jego odsłuch.
Poza tym mikser bardzo dobrej jakości,a efekty DSP biją na gowę Yamahę.

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » piątek 21 gru 2007, 10:02

...Heh ..Niezupelnie .. Chciałbym dodać że klawiszów jest 3 i do tego dochodzi jeszcze mikrofonik

Pozdrawiam...
Moim zdaniem wystarczy Ci Soundcraft 4, chociaż pokusiłbym się na Twoim miejscu o wersję tą co ja mam Soundcraft Compact 10. Bardzo dobrze się nadaje do homerecordingu i ewentualnie na koncercik

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ