Legendarne kompresory i preampy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
oduck
Re: Legendarne kompresory i preampy

Post autor: oduck » sobota 15 gru 2007, 12:27

Focusrite seria niebieska ISA (konstrukcja NEVE). Zupelny top, zarowno preamp jak i kompresor, na rozne zrodla....

a wlasnie, moze miales kontakt z 8kanalowym preampem z tej serii ? jak to sie ma do channel stripa 430>? rzeczywiscie ta sama klasa, jak zapewnia producent? bo cena dosyc kuszaca, zwlaszcza przy obecnym kursie dolara ;) a od dluzszego czasu rozgladam sie za 8kanalowcem do mobilnych nagran bebnow
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 15 gru 2007, 14:13

a wlasnie, moze miales kontakt z 8kanalowym preampem z tej serii ? jak to sie ma do channel stripa 430>? rzeczywiscie ta sama klasa, jak zapewnia producent? bo cena dosyc kuszaca, zwlaszcza przy obecnym kursie dolara ;) a od dluzszego czasu rozgladam sie za 8kanalowcem do mobilnych nagran bebnow...

No tak - do bebnow super :)

Nie mialem z nim stycznosci, ale powinna byc ta sama klasa. 430mk2 jest bardzo rozbudowany (ciezki strasznie, elektronki naprawde duzo), a to jest tylko mono preamp plus cala reszta (filtry hi/lo, 2xEQ, de-esser, kompresor, a wlasciwie jego dwa skrajnie rozne typy...
Najprawdopodobniej wiec 8-ch ma ten sam preamp powtorzony osmiokrotnie.

W ogole te ISA sa fajne. Zupelnie nie to, co te amatorskie srebrne czy zielone Focusrite.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 15 gru 2007, 15:39

a czy fakt ze serie ISA projektowal R.Neve powoduje ze brzmienie jej zblizone jest do innych produktow Neve - typu 1073-81 czy Portica? czy jest nastawione na znane mi z serii RED - raczej przezroczystosc (przynajmniej tak go pamietam)?

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 15 gru 2007, 16:18

...a czy fakt ze serie ISA projektowal R.Neve powoduje ze brzmienie jej zblizone jest do innych produktow Neve - typu 1073-81 czy Portica? czy jest nastawione na znane mi z serii RED - raczej przezroczystosc (przynajmniej tak go pamietam)?
...

Do Neve nie mialem okazji porownywac, ale to nie jest RED. ISA jest adresowana do prawdziwych twardzieli :)

Z kolei Portico to nowe produkty, z nowym podejsciem patrzac ze strony elektroniki (np. montaz niskoszumnych rezystorow znanych ze sprzetu hi-end). jedne i drugie sa oparte o elementy indukcyjne, ale to chyba nie to samo (takze nie mialem okazji robic bezp. porownan)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 15 gru 2007, 17:34

ja ISA tylko w rakach widzialem - rzadko wykorzystywane - w 2 studiach. Albo czerwonaik byl, albo Avalon - ale ciekaw jestem. Definicji ze dla twardzieli jest to nie rozumiem przyznam - tzn. co - dla metalowcow?

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » sobota 15 gru 2007, 18:26

...a czy fakt ze serie ISA projektowal R.Neve powoduje ze brzmienie jej zblizone jest do innych produktow Neve - typu 1073-81 czy Portica? czy jest nastawione na znane mi z serii RED - raczej przezroczystosc (przynajmniej tak go pamietam)?
...
mam isa 428 i miałem przez m-c portico 5012.no i powiem ze bardziej odpowiada mi portico.ma piekne brzmienie,jedwabiste, miekkie.mam tez gold mika i powiem szczerze ze spl przy portico brzmi tandetnie wrecz.isa brzmi super,jak najbardziej ale portico 5012 to cos co kuypie napewno jak sie lekko odkuje.
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » sobota 15 gru 2007, 19:00

no task - piwekna sprawa - tylko dlaczego bez DI BOXa

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » niedziela 16 gru 2007, 00:48

...no task - piwekna sprawa - tylko dlaczego bez DI BOXa...
no to bol.tu isa wygrywa na maksa.
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
Bodhitto

Post autor: Bodhitto » niedziela 16 gru 2007, 01:19

......no task - piwekna sprawa - tylko dlaczego bez DI BOXa...
no to bol.tu isa wygrywa na maksa....
isa 430 mkII ma słodziutki korektor, praktycznie nie można nim niczego zepsuć, kompresor w trybie vintage ma dobre zastosowanie przy wokalach, ale szczególnie za nim nie przepadam, tym bardziej, że nie ma ustawień ataku i zwolnienia, natomiast w trybie zwykłej kompresji zakres kształtowania brzmienia jest bardzo ok

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » niedziela 16 gru 2007, 04:38

jedne z moich ulubionych: Pultec EQP1A, Thermionic Culture Phoenix, Thermionic Culture Vulture, LA2A, API 550b, Tube Tech CL1B, Alan Smart C1, Neve 1073

reszta z listy moich ulubionych to pluginy, ktore sa niemozliwe do zasymulowania w postaci sprzetu analogowego :)

W kazdym razie, z niewielkimi wyjatkami starsze konstrukcji sa zazwyczaj lepsze dla mojego poczucia smaku. Nowoczesne drogie sprzety w wiekszosci przypadkow kompletnie mi nie odpowiadaja, a na ich czele sa urzadzenia firm Avalon, Manley oraz SPL. Wiele osob uwaza je za kultowe.
[addsig]

ODPOWIEDZ