ostatnia płyta Prodigy była podobno wystrugana na Reasonie,gościu potem zaniósł tracki do studia za ok 1000 funtów/godzina i mu zrobili sound... jak masz dobre sample (czy też ślady instrumentów ,głosu)i pomysł to i na fruity loopie możesz zrobić dzieło które potem Ci zmiksują w studio za 1000funciakow/h...osobiście do niekonwencjonalnej muzy polecam laptopa z kartą E-mu i Kontaktem plus dowolny kontroler midi ...
wg mnie to jest jak z zakupem samochodu,roweru,ubrań,butów czy używek, trzeba samemu sprawdzić w czym ci wygodniej i poręczniej ,czy to Triton,Karma,M3,Roland MV,Akai MPC,Akai-S,Ensoniq,Kurzweill,Reason,Reaktor,FruityLoops,Live... a może Atari? Amiga? Casio? nawet 8-bitowy zaszumiony dzwięk można w dobrym studio puścić przez omikrofonowaną dużą membranę wzmachola i masz najwyższej klasy Lo-Fi... musisz wiedzieć co chcesz osiągnąć ...czy chcesz stworzyć super muzę ,czy super brzmienie,czy też gotową super produkcję...
jesli muze... ( wnioskuje ze jak ja jesteś bardziej muzykiem niż realizatorem)
to z tego co wiem na zachodzie to jest normalny biznes gdzie czas to pieniądz, w każdym procesie mnóstwo ludzi dokłada swoje małe cegiełki, a jako producent podpisuje się zazwyczaj ten kto za to płaci i wymyśla zarys muzyczny...
Herbie Hancock od zarania dziejów dostaje wszystkie klawisze jakie produkują żeby wpisać go na listę użytkowników (po sieci krąży gdzieś zripowane vinylowe demo do Fender Piano Rhodesa nagrane przez niego samego przed premierą tegoż instrumentu gdzie Herbie kładzie swoje filmowe akordy i mówi że czegoś takiego jeszcze nie słyszal, na youtubie jest też film jak się bawi Fairlightem), Stevie Wonder to samo ( demo do ARPa Oddysey) więc nie ma sie co reklamówkami sugerować... najważniejszy sprzęt to kartka papieru i ołówek a potem cała reszta którą musisz osobiście przetestować inaczej zawsze kupisz kota w worku
Na temat brzmienia i superprodukcji się nie będę wypowiadał bo subiektywnie uważam że pewnych rzeczy samemu się w domu nie przeskoczy i jest to mój bardzo subiektywny przesąd okupiony długa praktyką
A może Korg M3?
- steelcangoo
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy