Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
mankimank - Posty:74
Re: Perkusja w hip-hopie
autor: mankimank » piątek 01 cze 2007, 10:59
...Ja zbieram kolekcje swoich perkusji juz od kilku ładnych lat i robie to tak że wycinam z kawałków które mi podchodzą tylko uderzenia perkusji. Ponieważ robie głownie hiphop to i słucham głownie hiphopu i naprawde czesto mozna znalezc miejsca w nagranich z których da sie wyciać pojedyncze uderzenia (a nie gotowe loopy). Jak masz fajną stope z kawałka X, fajn werbel z kawałka Y i jakis hat z kawałka Z, ułożysz to w dobry rytm, dasz pogłos, kompresje, eq i dolożysz melodie to sa male szanse że ktos ci wypomni ze ukradles komus bit

I rzeczywiscie cicie z winyla jest najlepsze, ale naprawde nie jest jedyna mozliwoscia....
Nie to juz dla mnie jest przesada bo to zły kierunek to może wogole wszystko wycinać sample basy itd z płyt wykonawcow hip hopowych to zabija ducha tej muzyki bo hip hop to przede wszystkim szperactwo !!!
robie bity
-
autor: mankimank » piątek 01 cze 2007, 11:01
...W którymś (chyba numer lipcowy) z magazynów Coumputer Music był taki "pomocnik" do tworzenia hip-hopu. Z tego co pamiętam na dołączonej płytce DVD dali ze 2 i pół giga sampli, pętli, perkusji stricte do hip-hopu. Spytaj o gazetkę w EMPIKu.
Poza tym z 2-óch 3-ech stóp lub 2-wóch 3-ech werblów z odrobiną uwagi i dobrego kombinowania można stworzyć fajną stope i fajny werbel. Ja naprzykład jak robię kawałek (powiedzmy drum and base, elektro lub też nawet hip-hop (to żadziej)) często nakładam na siebie nawet 3-4 werble lub stopy i kombinuje ich brzmienia.Z jednej próbki zostawiam dół, z drugiej górę...itd. Wycinanie z innych kawałków nie jest rozwiązaniem, tylko lenistwem. ...
Nie no jasne ja w 90% przypadków tak robie żę podkładam kilka werbli i stóp na siebie pamiętam że nawet waco w jakimś tam artykule w eis tak radził
robie bity
-
ukaef
-
Kontakt:
...Witam mam problem dotychczas samplowalem elementy perkusji z plyt winylowych niestety coraz trudniej znalezc dobre fragmenty wiec chcialbym przesiasc sie na probki lecz niesety wszystkie banki ktorych slucham sa albo zbyt rockowe albo jesli sa reklamowane jako hip hop sa strasznie syntetyczne najlepszym rozwiazaniem bylby machinedrum ale niestety nie stac mnie czy ktos moze mi poradzic gdzie znalezc dobre probki moga byc free badz nie tylko ...
Nie no jasne ja w 90% przypadków tak robie żę podkładam kilka werbli i stóp na siebie pamiętam że nawet waco w jakimś tam artykule w eis tak radził
Poleciłbym:
HipHop Tools Secret Stash - nie dużo, ale ciekawie podrasowane
HipHop Tools Urban Warfare - jak wyżej
Doru Malaia - Superdrums 8000 - tutaj po 2500 sampli stóp, tyle samo werbli... Na pewno znajdziesz coś dla siebie ;)
Elab Smokers Delight - co prawda firmowane jako próbki do "trip-hopu" ale mi pasi ich brzmienie
a jeśli chcesz tworzyć coś southsideowego, newschoolowego (co teraz modne) to polecam Vintage Drum Machinesalbo inne ripy ze starych drummaszyn. Na takich dźwiękach się panie w tym biznesie tera robi ;) (Drop it like its hot)
:)
-
autor: mankimank » piątek 01 cze 2007, 17:26
......Witam mam problem dotychczas samplowalem elementy perkusji z plyt winylowych niestety coraz trudniej znalezc dobre fragmenty wiec chcialbym przesiasc sie na probki lecz niesety wszystkie banki ktorych slucham sa albo zbyt rockowe albo jesli sa reklamowane jako hip hop sa strasznie syntetyczne najlepszym rozwiazaniem bylby machinedrum ale niestety nie stac mnie czy ktos moze mi poradzic gdzie znalezc dobre probki moga byc free badz nie tylko ...
Poleciłbym:
HipHop Tools Secret Stash - nie dużo, ale ciekawie podrasowane
HipHop Tools Urban Warfare - jak wyżej
Doru Malaia - Superdrums 8000 - tutaj po 2500 sampli stóp, tyle samo werbli... Na pewno znajdziesz coś dla siebie ;)
Elab Smokers Delight - co prawda firmowane jako próbki do "trip-hopu" ale mi pasi ich brzmienie
a jeśli chcesz tworzyć coś southsideowego, newschoolowego (co teraz modne) to polecam Vintage Drum Machinesalbo inne ripy ze starych drummaszyn. Na takich dźwiękach się panie w tym biznesie tera robi ;) (Drop it like its hot)...
Thanks
robie bity
-
Thor96
autor: Thor96 » piątek 01 cze 2007, 19:00
Nie to juz dla mnie jest przesada bo to zły kierunek to może wogole wszystko wycinać sample basy itd z płyt wykonawcow hip hopowych to zabija ducha tej muzyki bo hip hop to przede wszystkim szperactwo !!!...
Napisałem wyraźnie że wycinam tylko uderzenia perkusji, które są bazą do tworzenia własnych loopów. Przecież ta sama perkusja inaczej brzmi na tle różnych sampli i nie zdarzyło mi się żeby ktoś powiedział: "ty, ten werbel to jest przecież z kawałka X". Żeby wyciąć dobrze brzmiącą próbke perkusji trzeba troche poszperać, wierz mi (a używanie gotowych sample setów można nazwać szperactwem?). Sampli muzycznych nigdy nie wycinam z hiphopu bo to bez sensu, a próbke basu można wyciąć ale po to żeby na tej próbce zagrać. Poza tym tne z każdego gatunku muzycznego ale w taki sposób żeby jak najtrudniej było rozpoznać skąd to jest.
Producent, realizator, artysta. Wszytko amatorsko, ale z finezją i zaangażowaniem!
-
PoTinA
autor: PoTinA » piątek 01 cze 2007, 22:52
...Witam mam problem dotychczas samplowalem elementy perkusji z plyt winylowych niestety coraz trudniej znalezc dobre fragmenty wiec chcialbym przesiasc sie na probki lecz niesety wszystkie banki ktorych slucham sa albo zbyt rockowe albo jesli sa reklamowane jako hip hop sa strasznie syntetyczne najlepszym rozwiazaniem bylby machinedrum ale niestety nie stac mnie czy ktos moze mi poradzic gdzie znalezc dobre probki moga byc free badz nie tylko ...
http://www.bigfishaudio.com/ tu powinienes cos znalezc we wszystkich formatach
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » sobota 02 cze 2007, 02:00
olewam gatunki ale stwram sie by bylo z winyla...a jak nie to jak najlepszy bank samych perek a nie loopow.....choc jak dobry loop na winylu to czemu nie??podbic go jeszcze i jest ok
-
mlodyGrzesiek
autor: mlodyGrzesiek » piątek 15 cze 2007, 10:46
wszystko pieknie, ale nie robmy hip-hopu z hip-hopu!!!
ja oczywiscie tez mowie o samplowaniu pojedynczych uderzen, chociarz kiedys HH powstawal tylko na bazie krotkich loopow (break'ow) pozyskiwanych ze starych winyli i zapetlaneych na dwoch gramofonach.
jednak te czasy sie skonczyly (zdaje sie ze ciekawe loopy tez

)
-
Petey
...olewam gatunki ale stwram sie by bylo z winyla...a jak nie to jak najlepszy bank samych perek a nie loopow.....choc jak dobry loop na winylu to czemu nie??podbic go jeszcze i jest ok
...
Dokładnie z winyli....Gdy zgram już jakiś sampel albo pętle perkusji i robie z tego swój twór to mam pewność ze nikt nie ułoży motywu tak jak ja sobie go wyobraże
Tyle pomysłów ile głów
Nie polecam jakiegoś wycinania z piosenek stóp czy werbli. Są osoby które siedzą długo nad tym by to brzmiało więc lepiej samemu się zabrać za brzmienie niż je kraść
-
pan_Buczek
autor: pan_Buczek » sobota 16 cze 2007, 00:24
Czołem!
Jak dla mnie to cięcie rapu na potrzeby rapu to konkretne lamerstwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rozumiem ze mozna powtorzyc jakies brzmienia, jesli chodzi o perkusje to sie zdarza.
Polecam kopanie, kopanie i jeszcze raz kopanie!
A jesli juz musisz bawic sie w zestawy to lap:
modernbeats.com - takie nowsze brzmienia, paczki sampli wzorowane na znanych producentach itd, czyli jak dla mnie to nic ciekawego
bangin-beats.com - tu jest o niebo lepiej ale nic nie zastapi sampli z nagran
na jednym i drugim serwisie po zarejestrowaniu dostaniesz darmowe probki.
Ale predzej czy pozniej sam zobaczysz ze kopania nic nie zastapi, bo to sama przyjemnosc