Z jakim bitrate słuchacie MP3?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Z jakim bitrate słuchacie MP3?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 26 mar 2007, 19:15

plusem mp3 jest jego olbrzymia popularnosc - a co sie z tym wiaze kazdy wie - posluchac mozna wszedzie..........

ogg robi sie powoli popularny ale juz nie bedzie tak popularny jak mp3 - tym bardziej ze nosniki robia sie coraz pojemniejsze ,internet coraz szybszy wiec ludzie skoncza na perfekcyjnym wav bo po co kompresowac........

ja zgrywajac do 256kbps ustawiam jeszcze pelne stereo a nie zadne joint.....ot tak zeby miec pelne dwa kanaly

minusem faktycznie sa te przerwy na poczatku i koncu - najbardziej dokuczliwe przy laczonych kawalkach......

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » poniedziałek 26 mar 2007, 20:20

...Dlaczego wiec tak wielu ludzi twierdzi ze mp3 to ulotna jakosc ? Ze oryginalny material jednak lepszy mimo ze szansa na wychwycenie tych niuansow jest tak mala?...
Wytłumaczeń jest kilka, jedno z nich podałem powyżej - większość ludzi ściąga empetrójki z Internetu. Inna sprawa, że ludzie chętnie ulegają wszelkim nowożytnym mitologiom i sile sugestii. Wystarczy popatrzeć na to, jak popularne są obiegowe bzdury na temat brzmienia kabelków....

Przytocze post krezula z tematu Monitor Bliskiego Pola:

"Co do kabelkow - popularne kable to zwyczajna skretka miedziana w obudowie z PCV (czasem nawet nie odwrotnie skrecona...), co jest malym nieporozumieniem. Lepsze parametry uzyskalibysmy majac kabel, w ktorym kazda z takich zyl bylaby odzielnie izolowana (np w kablach ketrona, kolo 1000 zl za 2x4,5) ... Nie bede rozpisywal sie tutaj w szczegolach (mozna wklepac w google "DIY speaker cable" i z pewnoscia wyskoczy cala masa).

W kazdym badz razie najlepsze rezultaty osignalem (bez porownania z nawet bardza drogimi skretkami, lub nawet kablami juz o bardziej zaawansowanej konstrukcji) wykorzystujac zwykly (!!) kabel satelitarny, wazne by rdzen i folia (nie sam oplot) byl wykonany z miedzi.
Bierzemy 2x dlugosc kabla (np 2x4m) laczymy rdzen z folia 2 przewodu a rdzen 2 z folia tego pierwszego. To samo po obu stronach i jeszcze dla 2 glosnika Do tego jeszcze trzeba podlaczyc koncowki i mamy HIGH-ENDOWY kabel ... Warto sprobowac, w kazdym badz razie ja juz sie nie przesiadam na inne...
Aha i jeszce jedno (znalazelm to na jakiej stronce): kazdy kabel mozna jeszcze wlozyc w rurke termokurczliwa - polepsza sie izolacja, zmniejsza sie indukcyjnosc i pojemnosc kabla, co jednak przy lepszych kolumnach nie ma kolosalnego znaczenia ..."

Sam sie zastanawiam czym podlaczyc monitory do karty muzycznej. I mam dylemat.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 26 mar 2007, 20:25

ogg robi sie powoli popularny ale juz nie bedzie tak popularny jak mp3 - tym bardziej ze nosniki robia sie coraz pojemniejsze ,internet coraz szybszy wiec ludzie skoncza na perfekcyjnym wav bo po co kompresowac........

a skoro już tak wybiegasz w przyszłość... przecież wav to zupełnie bezsensowny format. fakt, że kompresja typu mp3 działa dowodzi, że pliki wav zawierają mnóstwo nieprzydatnych informacji. ciekaw jestem, czy ktoś kiedyś wpadnie na pomysł (i wcieli go w życie), żeby z bitratem wav, czyli ok. 1.4 Mb/s kodować muzykę kompresją "stratną". wtedy - jeśli materiał wejściowy byłby odpowiednio wysokiej jakości, np. SACD - można by na płycie cd zapisać godzinę muzyki znacznie lepszej jakości niż to, co nazywamy dziś "jakością CD" (16/44.1)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 26 mar 2007, 20:31

laczymy rdzen z folia 2 przewodu a rdzen 2 z folia tego pierwszego. To samo po obu stronach i jeszcze dla 2 glosnika Do tego jeszcze trzeba podlaczyc koncowki i mamy HIGH-ENDOWY kabel ... Warto sprobowac, w kazdym badz razie ja juz sie nie przesiadam na inne...
Aha i jeszce jedno (znalazelm to na jakiej stronce): kazdy kabel mozna jeszcze wlozyc w rurke termokurczliwa - polepsza sie izolacja, zmniejsza sie indukcyjnosc i pojemnosc kabla, co jednak przy lepszych kolumnach nie ma kolosalnego znaczenia ..."

Dobre

Sam sie zastanawiam czym podlaczyc monitory do karty muzycznej. I mam dylemat.

No to juz wiesz jak. Moze byc problem przy polaczeniach symetrycznych, ale co tam - cztery kable antenowe i piaty dookola Zmniejszysz pojemnosc i w ogole

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 26 mar 2007, 20:45

Fakt, że kompresja typu mp3 działa dowodzi, że pliki wav zawierają mnóstwo nieprzydatnych informacji.
I tu się mylisz. To, że część informacji jest niesłyszalna nie oznacza, że są one niepotrzebne. Zupełnie niedawno była dyskusja na ten temat. Np. materiał przeznaczony do dalszej obróbki nie powinien być kodowany stratnie.

ciekaw jestem, czy ktoś kiedyś wpadnie na pomysł (i wcieli go w życie), żeby z bitratem wav, czyli ok. 1.4 Mb/s kodować muzykę kompresją "stratną".
a po cholerę?

wtedy - jeśli materiał wejściowy byłby odpowiednio wysokiej jakości, np. SACD - można by na płycie cd zapisać godzinę muzyki znacznie lepszej jakości niż to, co nazywamy dziś "jakością CD" (16/44.1)...
Skąd weźmiesz tę "znacznie lepszej jakości muzykę", skoro dziś ta wychodząca na CD nawet w małym ułamku nie wykorzystuje potencjału nośnika? (a z roku na rok jest coraz gorzej)

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » poniedziałek 26 mar 2007, 20:48

Skąd weźmiesz tę "znacznie lepszej jakości muzykę", skoro dziś ta wychodząca na CD nawet w małym ułamku nie wykorzystuje potencjału nośnika? (a z roku na rok jest coraz gorzej)...

Wow masz racje ale czemu tak sie dzieje?

Moja kolezanka zbiera kasety ma ktos do podarowania??

Awatar użytkownika
JankoMuzykant
Kontakt:

Post autor: JankoMuzykant » poniedziałek 26 mar 2007, 22:00

Skąd weźmiesz tę "znacznie lepszej jakości muzykę", skoro dziś ta wychodząca na CD nawet w małym ułamku nie wykorzystuje potencjału nośnika? (a z roku na rok jest coraz gorzej)...
I to jest właśnie koszmarny ale prawdziwy końcowy wniosek.
[addsig]
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 26 mar 2007, 22:56

Fakt, że kompresja typu mp3 działa dowodzi, że pliki wav zawierają mnóstwo nieprzydatnych informacji.
I tu się mylisz. To, że część informacji jest niesłyszalna nie oznacza, że są one niepotrzebne. Zupełnie niedawno była dyskusja na ten temat. Np. materiał przeznaczony do dalszej obróbki nie powinien być kodowany stratnie.
przeoczyłem to... czy mógłbyś mi wskazać ten wątek?

to rzeczywiście okropne, że muzyka wtłaczana jest w 3 najstarsze bity z szesnastu... mimo wszystko promuje się teraz nowe nośniki, dvd audio i sacd, być może na niektórych rzeczywiście można usłyszeć muzykę z jakością lepszą od cd... tylko po co tworzyć nowy format, skoro można by muzykę z dużo lepszą jakością (może nie taką jak dvd audio, ale taką, jaka realnie osiągalna jest w najlepszych studiach) zmieścić na zwykłej płycie cd...

MB, piszesz, o obróbce, ale: po 1. muzyka na płytach jest do słuchania przede wszystkim, a nie do obrabiania, a po 2. czy przypadkiem dvd-audio skompresowane stratnie do 1.4 Mb/s nie byłoby lepsze do obróbki od zwykłego wave'a 16/44.1?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » poniedziałek 26 mar 2007, 23:48

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:10 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » wtorek 27 mar 2007, 00:03

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 08:10 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ