Defragmentując pliki po jakimś czasie użytkowania systemu ZAWSZE zauważam, że system uruchamia się odrobinkę szybciej i sprawniej a programy i ich pliki biblioteczne uruchamiają się szybciej.
System - jasne ze tak - ja tez wykonuje regularnie defragmentacje.
Ale pliki audio, w dodatku na innym dysku fizycznym - to juz inna sprawa :D
Cubase 4 - pofragmentowane pliki
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
Re: Cubase 4 - pofragmentowane pliki
...dyskusja nie dotyczy defragmentacji dysku z plikami binarnymi aplikacji tylko dysku z plikami audio?
No to teraz wytłumacz jaka jest różnica pomiędzy binarnym zapisem plików systemowych a binarnym zapisem plików audio
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego !
Zarówno pliki systemowe jak i pliki audio podlegają tym samym prawom zapisu i odczytu !
No to teraz wytłumacz jaka jest różnica pomiędzy binarnym zapisem plików systemowych a binarnym zapisem plików audio

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego !
Zarówno pliki systemowe jak i pliki audio podlegają tym samym prawom zapisu i odczytu !
Zarówno pliki systemowe jak i pliki audio podlegają tym samym prawom zapisu i odczytu !...
w tym sęk, że to jest właśnie nieprawda. Pliki audio podlegają diametralnie różnym prawom odczytu/zapisu, bo są odtwarzane równolegle.
Zastanów się, jaką pracę wykonuje głowica na dysku, gdy jest odtwarzane z niską latencją kilkanaście śladów audio zapisanych w długich ciągłych plikach, a co się dzieje, jeśli te pliki są optymalnie pokawałkowane i kawałki są przeplecione.
w tym sęk, że to jest właśnie nieprawda. Pliki audio podlegają diametralnie różnym prawom odczytu/zapisu, bo są odtwarzane równolegle.
Zastanów się, jaką pracę wykonuje głowica na dysku, gdy jest odtwarzane z niską latencją kilkanaście śladów audio zapisanych w długich ciągłych plikach, a co się dzieje, jeśli te pliki są optymalnie pokawałkowane i kawałki są przeplecione.
-> kilkanaście śladów audio zapisanych w długich ciągłych plikach
Faktycznie. Dopiero zaczaiłem teraz
Faktycznie. Dopiero zaczaiłem teraz

czyli dyskow z samplami (fortepian i9 rhodes) tez nie powinno sie defragmentowac?
... Pliki audio podlegają diametralnie różnym prawom odczytu/zapisu ...
Z tym to akurat nie masz racji
bo pliki są odczytywane za pomocą tego samego windows-owego API ReadFile(...).
Oczywiście masz rację o SPOSÓB ich odczytywania przez głowicę. Przy odczycie kilku plików w tym samym czasie głowica będzie skakać jak oszalała. Co do spraw software-owych to tutaj strzelasz "w ciemno"
, masz prawo bo to akurat nie musi ciebie interesować do strony technicznej.
Ale poddałeś mi pewien pomysł, który nie jest wykorzystywany (mogę się mylić bo to banalny pomysł) PRZEZ ŻĄDNĄ aplikację muzyczną znaną mi.
Pytanko ?
Czy jest jakakolwiek aplikacja muzyczna środowisko DAW, które do własnych celów rejestracyjncych tworzy sobie na odzielnym dysku WŁASNY SYSTEM PLIKÓW !?
Cubase, Nuendo, Reaper na pewno tego nie umi
Z tym to akurat nie masz racji

Oczywiście masz rację o SPOSÓB ich odczytywania przez głowicę. Przy odczycie kilku plików w tym samym czasie głowica będzie skakać jak oszalała. Co do spraw software-owych to tutaj strzelasz "w ciemno"

Ale poddałeś mi pewien pomysł, który nie jest wykorzystywany (mogę się mylić bo to banalny pomysł) PRZEZ ŻĄDNĄ aplikację muzyczną znaną mi.
Pytanko ?
Czy jest jakakolwiek aplikacja muzyczna środowisko DAW, które do własnych celów rejestracyjncych tworzy sobie na odzielnym dysku WŁASNY SYSTEM PLIKÓW !?
Cubase, Nuendo, Reaper na pewno tego nie umi

...czyli dyskow z samplami (fortepian i9 rhodes) tez nie powinno sie defragmentowac?...
Nie ma znaczenia i nie dotyczy to plików z samplami
I niestety ale w przypadku sampli nie jesteśmy w stanie nic a nic zrobić
, ponieważ nigdy nie wiadomo z jakich sampli będzie odczytał sampler a ułożenie i wydajność tych plików czytanych równolegle zależy ściśle i dokładnie od konkretnych plików !
Nawet jakby się uprzeć i napisać własny system plików do zapisu sampli bo coś takiego mi przemknęło przez myśl to i tak prawdopodobnie to nic nie da. Pliki sampli są wykorzystywane w sposób losowy, raz w jednym czasie odczytywany jest np. bas i piano a w innej sytuacji odczytywany będzie jednocześnie bas i drums, więc w momencie gdy zoptymalizujemy położenie plików pod odczyt bas i piano to optymalizacja się sypnie w momencie odczytu odczytu bas i drums bo głowica musi już skakać po danych. Mało tego głowica już musi skakać w momenci gry na innych nutach, bo każda nutka ogrywana jest w przypadku tych wielkich bibliotek przez z kompletnie różnych miejsc na dysku.
Właściwie dało mi to trochę do myślenia teraz zwłaszcza w momencie gdy doszlifowuję ten sampler, aczkolwiek tak dużo problemów w nim napotykam, że można się załamać momentami, końca nie widać. Bo gdyby tak udało się pokonać powyższy problem fragmentacji plików sampli i stworzyć sampler bazujący na własnej rewolucyjnej technice zapisu i odczytu tych plików to ... ech fajnie pomarzyć
Nie ma znaczenia i nie dotyczy to plików z samplami

I niestety ale w przypadku sampli nie jesteśmy w stanie nic a nic zrobić

Nawet jakby się uprzeć i napisać własny system plików do zapisu sampli bo coś takiego mi przemknęło przez myśl to i tak prawdopodobnie to nic nie da. Pliki sampli są wykorzystywane w sposób losowy, raz w jednym czasie odczytywany jest np. bas i piano a w innej sytuacji odczytywany będzie jednocześnie bas i drums, więc w momencie gdy zoptymalizujemy położenie plików pod odczyt bas i piano to optymalizacja się sypnie w momencie odczytu odczytu bas i drums bo głowica musi już skakać po danych. Mało tego głowica już musi skakać w momenci gry na innych nutach, bo każda nutka ogrywana jest w przypadku tych wielkich bibliotek przez z kompletnie różnych miejsc na dysku.
Właściwie dało mi to trochę do myślenia teraz zwłaszcza w momencie gdy doszlifowuję ten sampler, aczkolwiek tak dużo problemów w nim napotykam, że można się załamać momentami, końca nie widać. Bo gdyby tak udało się pokonać powyższy problem fragmentacji plików sampli i stworzyć sampler bazujący na własnej rewolucyjnej technice zapisu i odczytu tych plików to ... ech fajnie pomarzyć

Zaświtał mi genialny pomysł na to o czym pisałem powyżej
Szkoda, że już trochę za późno na modyfikacje tego co mam na chwilę obecną ale rewolucyjne zmiany pojawią się na pewno później bo wymagać to będzie przebudowy kodu i reorganizacji streamingu sampli
Do boju polska-a-a

Szkoda, że już trochę za późno na modyfikacje tego co mam na chwilę obecną ale rewolucyjne zmiany pojawią się na pewno później bo wymagać to będzie przebudowy kodu i reorganizacji streamingu sampli

Do boju polska-a-a

No coz w sumie masz racje - chyba ze kazda konfiguracja bedzie chodzila z innego dysku fizycznego, w sensie:
-sample synth - malo sie z nimi dzieje - moga byc na systemowym
-sample orkiestr - tez w sumie nie uzo (chyba ze cala orkiestra i pojedynczymi instrumentami, aleto rzadkosc , zreszta gdzies czytalem ze w USA to odzielny komp to odtwarza)
-fortpeian - duzo warstw, duzo sampli na klawisz, sustain - dysk wypasiony
-bass-dzieje sie niewiele
-gitarar klasyczna - niewiele
-gitara elektryczna - dobra to kupe babraniny, zreszta wiecej organizacji w tym artykulacji niz warstw czy samli
- perkusja - jak fortepian - rzeznia :)
Czyli okreslic mozna co powinno byc na oddzielnych dyskach.
W jednym czasie, przy typowym jazowym trio chodza 3 dyski:
-systemowy (bass)
-dodatkowy (piano)
-matryca (perka)
Czyli nie system plikow, a sytsem pracy. Ktory byc moze by sie sprawdzil :)
A najlepeij to moc RAM czy RAM DYSK - wtedy nie ma problemu :)
-sample synth - malo sie z nimi dzieje - moga byc na systemowym
-sample orkiestr - tez w sumie nie uzo (chyba ze cala orkiestra i pojedynczymi instrumentami, aleto rzadkosc , zreszta gdzies czytalem ze w USA to odzielny komp to odtwarza)
-fortpeian - duzo warstw, duzo sampli na klawisz, sustain - dysk wypasiony
-bass-dzieje sie niewiele
-gitarar klasyczna - niewiele
-gitara elektryczna - dobra to kupe babraniny, zreszta wiecej organizacji w tym artykulacji niz warstw czy samli
- perkusja - jak fortepian - rzeznia :)
Czyli okreslic mozna co powinno byc na oddzielnych dyskach.
W jednym czasie, przy typowym jazowym trio chodza 3 dyski:
-systemowy (bass)
-dodatkowy (piano)
-matryca (perka)
Czyli nie system plikow, a sytsem pracy. Ktory byc moze by sie sprawdzil :)
A najlepeij to moc RAM czy RAM DYSK - wtedy nie ma problemu :)
Tak robily jeszcze do niedawna niektore aplikacje video - o audio nie slyszalem.
Tak robily jeszcze do niedawna niektore aplikacje video - o audio nie slyszalem.