Wzmacniacz hi-fi

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Wzmacniacz hi-fi

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 16:22

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:52 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 21 gru 2006, 18:31

...JM, piszesz, by nie kierować się słucham, a dobierać wzmacniacz pod kątem zewidencjonowanych parametrów. W sprzęcie hi-fi nie jest to proste, bo producenci potrafią wypisywać bzdury z kosmosu. Wzmacniacz ma napisane S/N większe równe 90 dB, a słychać w tle Niagarę. Spotkałem się z takimi "kwiatkami"...
Dlatego nie pisałem o DEKLARACJACH lecz o pomiarach. Poza tym poziom szumów i dynamika odnoszone są z reguły do mocy znamionowej. Przecież wzmacniacz nawet bez sygnału, więc jeśli pracujemy na np. 5% mocy... (pisałem o tym w moim poprzednim poście).

...Mówisz, że dzięki dzisiejszej technologii wzmacniacze są najmniej koloryzującymi elementami. To może być prawda. Jednak "najmniej" nie znaczy, wcale...
Uzyskanie płaskiego jak struna gitary pasma przenoszenia wzmacniacza nawet ponadakustycznego (np.do 50.000 czy 100.000 Hz) przy dzisiejszych szybkich układach aktywnych i opracowanych rozwiązaniach układowych nie stanowi większego problemu. Oczywiście przy tak wyżyłowanych parametrach konieczna jest prefekcyjna konstrukcja (w tym projekt ścieżek).
Zniekształecenia liniowe na poziomie setnych części procenta też nie mogą koloryzować.
Praktycznie zawsze koloryzują (mniej lub więcej) wzmacniacze lampowe (parzyste harmoniczne). I niekoniecznie to je dyskwalifikuje, u niektórych wręcz przeciwnie.

...Już sam fakt, że we wzmacniaczach, charakterystyka pasma przenoszenia jest silnie zależna od impedancji obciążenia (zestawów głośnikowych), sugeruje to, że brzmienie z odmiennymi odsłuchami będzie się różniło...
Nie jestem pewny czy we wszystkich i "silnie". Dlatego:
1. Trzeba zwrócić uwagę na impedancję wyjściową wamacniacza (im mniej tym lepiej - powinna być ułamek ohma). Uwaga: nie mylić z impedancją głośników!
2. Nie kombinować z impedancją głośników (ktoś pisał, że jakiś wzmacniacz chodzi przy 1 ohmie), a stosować wartości nominalne, zalecane przez producenta.

Trzeba zrozumieć, że nie ma urządzeń i układów na wsio. W technice zawsze stosuje się określone kompromisy i rozwiązania pod określone założenia techniczne. Użytkownik powinien się tego trzymać.

...I nikt mnie nie przekona, że np. wzmacniacz Sony TA-FE330R brzmi identycznie, jak choćby Triangle TE-60...
Nie słuchałem, więc się nie wypowiem. Lecz jeśli faktycznie na tych samych kolumnach, przy tym samym sygnale i ustawieniu (np. flat) brzmią różnie to dla mnie świadczyć o jednym - wzmacniacze całkowicie różnych klas.

...Końcówki mocy nie mają zasilaczy ze stabilizowanym napięciem...
1000 - 2000 watowe pewnie nie, lecz są takie (dużo mniejszej mocy) co mają. Jak będę miał chwilę czasu i coś znajdę to tu podrzucę. Są również wzmacniacze, w których każdy kanał zasilany jest z oddzielnego zasilacza z własnym transformatorem - są to wtedy praktycznie dwa niezależne wzmacniacze połączone w jednej obudowie. I nie musi to kosmos kosztować.
W ogóle w cenie sprzętu dużo więcej płacimy za markę niż części.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 21 gru 2006, 18:34

Przepraszam za błąd, który gubi sens. Powinno być:
...Przecież wzmacniacz nawet bez sygnału szumi, więc jeśli pracujemy na np. 5% mocy... (pisałem o tym w moim poprzednim poście).

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 18:58

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:52 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 21 gru 2006, 19:03

Ja polecam Luxmana.. stare konstrukcje ale doskonale brzmieniowo.. NAD gra dla mnie zbyt cyfrowo-kwadratowo.. Sam mam Luxmana i jestem ultrazadowolony..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 19:05

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 21 gru 2006, 19:36

...JM, z całym szacunkiem, ale teoretyzujesz za mocno...
Co do mojego teoryzowania w temacie wzmacniaczy to wiedz, że to co piszę wynika z moich doświadczeń przy konstruowaniu i budowie wzmacniaczy (i nie tylko wzmacniaczy). Było to wprawdzie dość dawno temu, lecz określone zasady są niezmienne. Oczywiście Ty moich uwag możesz w swojej praktyce nie uwzględniać, lecz nie decyduj za innych.

...A co powiesz na to, jeśli regulacja głośności nie odbywa się we wstępnym stopniu np. przedwzmacniacza i nie jest aktywną regulacją wzmocnienia, ale np. jest to tłumik, choćby w ostatnim stopniu sprzężenia zwrotnego układów mocy? Skąd ma się wziąć szum, jeśli tłumione jest potencjalnie wszystko, co mogłoby w ogóle znaleźć się na wyjściu?...
No to już czysta teoria. Pokaż mi JEDEN wzmacniacz z taką regulacją głośności końcówki mocy. Będę czekał.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 20:10

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:53 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 21 gru 2006, 20:24

...Jako duży chłopczyk powinieneś już wiedzieć...
To stwierdzenie kończy moją dyskusję z Tobą. Dlaczego? Nie będę tłumaczył.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 21 gru 2006, 20:28

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 01:53 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ