Gdzie trzymać sample?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Gdzie trzymać sample?

Post autor: PiotrK » czwartek 19 paź 2006, 17:28

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:35 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » czwartek 19 paź 2006, 17:30

Odnosze wrazenie ze kolega chciał spytać który dysk bedzie wydajniejszy, aby korzystac z instrumentów które wymagaja sampli ( teoretyzuje)
Pozdrawiam

WG

Post autor: WG » czwartek 19 paź 2006, 18:37

...pamietaj by chronic je przed wilgocia, miej je w grubych najlepiej slimach...
A to z kolei inny i równie ciekawy temat - "Przechowywanie nośników CD".
Dobrze zakmnięte i szczelne opakowania izolujące od powietrza i drobinek kurzu to chyba dobra metoda. W ten sposób można trzymać to parę lat.

Odnosze wrazenie ze kolega chciał spytać który dysk bedzie wydajniejszy,
Fakt.

na wewnetrznym dysku 5400 rpm czy w zewnetrznym 7200 rpm podlaczanym przez firewire ?

Ja bym wybrał opcję zewnętrzną, dlaczego ?
1. Mobilność i Oszczędność mogę te sample sobie używać w komputerze stacjonarnym i laptopie nie tracąc drugi raz przestrzeni dyskowej.
2. Bepieczeństwo danych, kiedy nie jest potrzebny wyłączam.
3. Żywotność, kiedy nie używam wyłączam.
4. Większy wybór dysków IDE, wtedy mogę sobie kupić dowolny np. 3.5" IDE albo laptopowy 1.8" zależy od oudowy jaką się ma.
5. Zewnętrzny będzie 7200 a więc szybszy dostęp co ma kolosalne znaczenie dla odczytu sampli.

MINUS: Trzeba dodatkowo to podłączać i nosić ze sobą dodatkową walizeczkę no ale to już decyzja osobista co komu pasuje.

Mam na USB 2 taki dysk w śmiesznie taniej obudowie nawet i śmiga to naprawdę dobrze.
Z Firewire powinno być co najmniej lepiej.

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » czwartek 19 paź 2006, 20:51

...Ja mam wszedzie gdzie sie da

i na wewnętrznym i zewnętrzym i na DVD w szufladzie....
Najważniejsz żeby były dobrze skatalagowane....nie będzie bałaganu:).

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » czwartek 19 paź 2006, 22:17

Najważniejsz żeby były dobrze skatalagowane....nie będzie bałaganu:)....
Otóż to. Bez pogrupowanych próbek odechciewa się roboty

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 19 paź 2006, 23:43

Moje doświadczenie jest takie: w momencie gdy muszę się zastanawiać, gdzie przechowywać zgromadzone sample zaczynam sam tracić nad nimi kontrolę. W efekcie sample zalegają przepastne gigabajty na moim dysku a ja i tak nigdy po nie nie sięgam, bo nie pamiętam, co tam mam. W tej sytuacji najlepszym dla nich miejscem jest kosz na śmieci.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 20 paź 2006, 02:02

haha racja......2 polki z plytami z czego moze ze 2 cd sa uzyte..a raczej nie bo wgrane na dysk.....moze kiedys siegne ale watpie bo z tego co pamietam nic ciekawego nie bylo.......zdaza sie...czasem ktos podrzuci ze 2 plytki zgra sie na szybko a pozniej okazuje sie ze szkoda 2 plytek....

co do cd bardziej szkodzi slonce niz woda......wiem bo nieraz mylem plyty...walaja sie tu i tam czasem trzeba...jesli porzadna warstwa odblaskowa to zero problemuodpadly srebrne verbatimy(raczej warstwa odpadla..zreszta to i tak syf - zbyt podatne na zarysowanie)....od dluzszego czasu tylko esperanza

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 20 paź 2006, 02:05

co do dysku zewnetrznego jedynym plusem 7200obr/min jest szybszy dostep do danych......transfery i tak sa niskie.......do projektow nie nadaje sie .......do rzeczy ktore wgrywaja sie do pamieci(niektore vsti) jak najbardziej

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » piątek 20 paź 2006, 15:12

...W tej sytuacji najlepszym dla nich miejscem jest kosz na śmieci....
MB przed opróżnieniem kosza możesz wrzucić mi na poczte albo jakiś serwer

keyzone

Post autor: keyzone » sobota 21 paź 2006, 10:40

...co do dysku zewnetrznego jedynym plusem 7200obr/min jest szybszy dostep do danych......transfery i tak sa niskie.......do projektow nie nadaje sie .......do rzeczy ktore wgrywaja sie do pamieci(niektore vsti) jak najbardziej...
A ja mam dysk USB 2.0 320GB i wszystkie sample tam trzymam. Wszysko zasuwa jak Pan Bóg przykazał, a ładuję czasami sample ok.2GB, w tym dużo DFD w tym samym czasie. Zatem polecam. Ten dysk to WD.
[addsig]
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

ODPOWIEDZ