Odwracanie fazy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Re: Odwracanie fazy

Post autor: mytnik » czwartek 13 kwie 2006, 22:26

Nie moja wina, ze nie wiedza, jak powinno byc - skrzypce tez daja po prawej a kontrabasy po lewej? ...

To uzasadnij dlaczego powinno być po prawej, bo póki co nie widzę sensu żeby się tak upierać. Dla mnie to kwestia gustu i nie widzę tutaj niczego niepoprawnego
drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 22:42

a jak perkusista jest leworęczny i wszystko ma odwrotnie?? spotkałem się z wieloma takimi przypadkami.

A jak pianista jest leworeczny, to przeklada struny w fortepianie?

Zreszta przeczytaj moj pierwszy post w tym watku.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 22:45

To uzasadnij dlaczego powinno być po prawej, bo póki co nie widzę sensu żeby się tak upierać. Dla mnie to kwestia gustu i nie widzę tutaj niczego niepoprawnego.

Ja sie nie upieram. Otwarty hihat daje po lewej

Ale jakie znajdziesz uzasadnienie, zeby orkiestry symfonicznej nie panoramowac od strony skrzypka, tylko sluchacza? Czy to nie jest to samo? Wszystko mozna zmieniac, ale czasem warto zastanowic sie, po co. Jezeli jest jakis zamysl artystyczny czy techniczny, to rozumiem, ale jezeli tylko dlatego, ze tak ciagle producent (czyli zespol) slyszy sie na scenie, to przepraszam, ale po co?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 22:50

A tak wracajac do tematu, to troche namieszalismy tu w kontekscie "odwracania fazy". Cos takiego jak "odwracanie fazy" powinno nazywac sie odwracaniem polaryzacji, bo ze zjawiskami fazowymi niewiele to ma wspolnego. Przesuniecie czy odwrocenie fazy moze byc rozne dla roznych czestotliwosci, odwrocenie polaryzacji w mikserze to prosty zabieg, nie majacy z opoznieniem nic wspolnego.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » czwartek 13 kwie 2006, 23:00

Ja sie nie upieram. Otwarty hihat daje po lewej

Ale jakie znajdziesz uzasadnienie, zeby orkiestry symfonicznej nie panoramowac od strony skrzypka, tylko sluchacza? Czy to nie jest to samo? Wszystko mozna zmieniac, ale czasem warto zastanowic sie, po co. Jezeli jest jakis zamysl artystyczny czy techniczny, to rozumiem, ale jezeli tylko dlatego, ze tak ciagle producent (czyli zespol) slyszy sie na scenie, to przepraszam, ale po co?...

Nie mam pojęcia jak się miksuje orkiestrę symfoniczną bo unikam klasyki:) Jednak faktem jest, że perkusję miksuje się w obie strony i nie ma to dla słuchacza żadnego znaczenia. Ja nie lubię siebie słuchać odwrotnie i dlatego miksuję się jak bym siedział za zestawem, ale jak słucham muzyki to wogóle nie zwracam na to uwagi.

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 13 kwie 2006, 23:20

Nie mam pojęcia jak się miksuje orkiestrę symfoniczną bo unikam klasyki:)

Odrobina wiedzy jednak niekomu jeszcze nie zaszkodzila

Jednak faktem jest, że perkusję miksuje się w obie strony i nie ma to dla słuchacza żadnego znaczenia.

Jak nie jak tak? Ja jestem sluchaczem i dla mnie ma to znaczenie. Nie lubie. Serio. Dlaczego piszesz, ze to dla mnie nie ma "zadnego znaczenia"?

Ja nie lubię siebie słuchać odwrotnie i dlatego miksuję się jak bym siedział za zestawem

Dlatego w pierwszym poscie w tym watku napisalem o _realizatorach_

Troche mi zajelo przestawienie sie z panoramy muzyka na panorame sluchacza, ale uwazam, ze tak jest lepiej.

ale jak słucham muzyki to wogóle nie zwracam na to uwagi.

Ale inni zwracaja.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 14 kwie 2006, 01:28

...Nie mam pojęcia jak się miksuje orkiestrę symfoniczną bo unikam klasyki:)

Odrobina wiedzy jednak niekomu jeszcze nie zaszkodzila

Nie, żebym specjalnie szukał

Jednak faktem jest, że perkusję miksuje się w obie strony i nie ma to dla słuchacza żadnego znaczenia.

Jak nie jak tak? Ja jestem sluchaczem i dla mnie ma to znaczenie. Nie lubie. Serio. Dlaczego piszesz, ze to dla mnie nie ma "zadnego znaczenia"?

Niech będzie 'słuchacza niemuzyka', lub 'większości słuchaczy'

Ja nie lubię siebie słuchać odwrotnie i dlatego miksuję się jak bym siedział za zestawem

Dlatego w pierwszym poscie w tym watku napisalem o _realizatorach_

Sam tak robię i podkreślam że tak chcę gdy robi to ktoś inny.

Troche mi zajelo przestawienie sie z panoramy muzyka na panorame sluchacza, ale uwazam, ze tak jest lepiej.

Może niepotrzebnie traciłeś czas:)

ale jak słucham muzyki to wogóle nie zwracam na to uwagi.

Ale inni zwracaja

Nie wszyscy

drummer

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » piątek 14 kwie 2006, 14:58

Panoramowanie jest bardzo ważnym elementem. Często decyduje wręcz o wyrazistości i czystości przekazu myzycznego stereo. Ze względu właśnie na tą wyrazistość rozdziela się w panoramie np. instrumenty o zbliżonym spektrum. Dąży się również do zbliżonej "energetyki" w obu kanałach.

W orkiestrze symfonicznej odtwarza się poprostu rzeczywiste ustawienie instrumentów w celu oddania realizmu, co tu jest priorytetem. I rzeczywiście: lewy kanał "gra wysoko", a prawy - "nisko".

Damien

Post autor: Damien » piątek 14 kwie 2006, 15:08

I rzeczywiście: lewy kanał "gra wysoko", a prawy - "nisko"....

W orkiestrze jestem to w stanie zrozumieć. Ale w zespole metalowym? Po co, dlaczego? Jak już wspomniałem wcześniej, efekt ten wcale nie jest powodowany hihatem, Odnosze wrażenie że np. w przypadku Dream Theater jeden kanał z gitarą jest raktowany eq o ustawieniach "x" a drugi kanał z gitarą o ustwieniach "-x". Czy to możliwe a jeśli tak to dlaczego?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 14 kwie 2006, 16:41

Ale inni zwracaja

Nie wszyscy

...

Wiesz co? Napisz BO TAK - wtedy zrozumiem. Ale robienie czegos odwrotnie tylko dlatego, ze to prawdopodobnie nie ma znaczenia...

ODPOWIEDZ