Leslie?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Redakcja
Re: Leslie?

Post autor: Redakcja » środa 23 sty 2008, 21:33

...przeciez te wirujące głosniki nie wirują dodatkowo w pionie((?))...

Panowie, może zacznijmy od prostego faktu, iż w żadnym oryginalnym Leslie fizycznie nie wirują same głośniki! Bo i po co niby miałyby to robić?

Co do całej reszty polecam na początek literaturę, po czym chętnie spotkam się z każdym zainteresowanym tym tematem celem poszerzenia jego wiedzy już w praktyce. Tu nie ukrywam, iż bardzo nam (bo i Pawłowi również) zależy na kimś, kto po solidnym, praktycznym ugruntowaniu na każdym froncie swych hammondowych doświadczeń "oddałby" je także i na naszych łamach. Adresy e-mail i telefony do mnie znaleźć można w kilka sekund na naszym serwisie.
Uwaga: czas ucieka a instrumenty i owe "przydatki" czekają i wbrew pozorom mają się coraz lepiej .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » środa 23 sty 2008, 22:23

...A od kiedy to nagranie czegokolwiek przez sztuczną głowę jest warunkiem, żeby nieistniejące zjawisko stało się słyszalne? Jaka to fizyczna właściwość sztucznej głowy miałaby zmienić wysokość dźwięku?

Proponuję - nie pisz już więcej, jak Ci się wydaje, tylko sprawdź w praktyce.
...
jakaż to różnica będzie czy uszy to uslyszą czy mikrofony zarejstrują i słuchawki odtworzą! oczywiście ,ze róznica bedzie i byc musi, ale nie jest istotą problemu, który poruszamy- czy wiruja głośniki czy nasadki steropianowe.
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 23 sty 2008, 22:45

...jakaż to różnica będzie czy uszy to uslyszą czy mikrofony zarejstrują i słuchawki odtworzą! oczywiście ,ze róznica bedzie i byc musi, ale nie jest istotą problemu, który poruszamy- czy wiruja głośniki czy nasadki steropianowe....

Może inaczej: jeśli zrobisz poprawny aranż w klimacie z wykorzystaniem porządnego el-leslie i nagrasz to stereo na płycie CD, to możesz oszukać praktycznie każdego. I nie ma tu nawet nad czym bardzo dyskutować, bo to prawda nad prawdami.

Sytuacja będzie się mała jednak radykalnie inaczej jeśli zechcesz akustyczne Leslie zasymulować elektroniką na estradzie. Tu, w takie klocki odpadły już nie jedne, największe nawet tuzy .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 23 sty 2008, 23:03

jakaż to różnica będzie czy uszy to uslyszą czy mikrofony zarejstrują i słuchawki odtworzą! oczywiście ,ze róznica bedzie i byc musi, ale nie jest istotą problemu, który poruszamy- czy wiruja głośniki czy nasadki steropianowe....
Nasadki raczej nie są ze styropianu, bo by się rozpadły od działającej potężnej siły odśrodkowej, ale nieważne. Nie za bardzo rozumiem, jaki argument jest w Twojej wypowiedzi powyżej. Mam nadzieję, że rozumiesz fundamentalną różnicę pomiędzy poruszaniem się pozornego źródła dźwięku a fizycznym ruchem źródła (w przypadku wirującej nasadki źródłem jest ujście tuby, niekoniecznie sama membrana głośnika). Bo jeśli nie, to niestety dyskusja nie ma sensu.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » środa 23 sty 2008, 23:45

Może inaczej: jeśli zrobisz poprawny aranż w klimacie z wykorzystaniem porządnego el-leslie i nagrasz to stereo na płycie CD, to możesz oszukać praktycznie każdego. I nie ma tu nawet nad czym bardzo dyskutować, bo to prawda nad prawdami.

Sytuacja będzie się mała jednak radykalnie inaczej jeśli zechcesz akustyczne Leslie zasymulować elektroniką na estradzie. Tu, w takie klocki odpadły już nie jedne, największe nawet tuzy .
...

Absolutnie sie zgadzam ! przy nagraniu na płyte ta różnica nie jest tak uchwytna jak przy grze na żywo. Mam leslie mechaniczne i nie ma co porównywać do symulacji elektronicznej.Natomiast w jednym i w drugim przypadku; czy dziwkiem kreci głośniczek na łożysku czy tez kilka kolumn sterowanych z kolowego przełacznika mamy do czynienia ze zjawiskiem dopplera.
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » czwartek 24 sty 2008, 00:06

Nasadki raczej nie są ze styropianu, bo by się rozpadły od działającej potężnej siły odśrodkowej, ale nieważne. Nie za bardzo rozumiem, jaki argument jest w Twojej wypowiedzi powyżej. Mam nadzieję, że rozumiesz fundamentalną różnicę pomiędzy poruszaniem się pozornego źródła dźwięku a fizycznym ruchem źródła (w przypadku wirującej nasadki źródłem jest ujście tuby, niekoniecznie sama membrana głośnika). Bo jeśli nie, to niestety dyskusja nie ma sensu. ...
Tak, najczęsciej te nasadki są ze styropianu. Mam obecnie leslie wymontowane z organów Yamaha ; jest to głosnik 8 cali z wirującą nasadką styropianową, ale oczywiscie jest to namiastka prawdziwego leslie- ma dwie predkosci.Nie moge zrozumiec dlaczego efetu Dopplera nie mozna uzyskac z 4 kolumn rozmieszczonych w róznych odległosciach taktowanych wczasie( to nie to samo co regulacja panoramy w stereo), te głosniki są rzeczywiste i mozna je rozmiescic dowolnie.Tak jak napisałem powyzej jaka to róznica czy dzwiekiem kreci głosnik na łozysku czy cztery kolumny w pewnej , aczkolwiek znaczacej , odległości od siebie( oczywiscie rozpatruje to w kontekscie zjawiska Dopplera)-gdy szybkośc dzwieku 300m/s(~~1/3 km/s) odległość , ruch, czestotliwość tonu, szybkośc przełączenia???

zerodead

Post autor: zerodead » czwartek 24 sty 2008, 01:18

.Nie moge zrozumiec dlaczego efetu Dopplera nie mozna uzyskac z 4 kolumn rozmieszczonych w róznych odległosciach taktowanych wczasie( to nie to samo co regulacja panoramy w stereo),
...

jak dla mnie to absolutnie to samo, tylko z 4 kolumnami, nie zaś z dwiema :)

ale tak sobie myślę...
jakby ustawić nieskończoną ilość kolumn, w nieskończenie małych odległościach, odgrywać na nich dźwięk (jeden i ten sam) po kolei (w momencie gdy na jednej gaśnie, gra go następna, itd.) to ... zgłupiałem. czyż nie poruszałoby się wtedy źródło dźwięku względem słuchacza i nie byłoby ef. dopplera? :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 24 sty 2008, 01:30

Poruszanie się pozornego źródła dźwięku wskutek zmian natężenia dźwięku to jedno, a odkształcanie fali wskutek tego, że fizyczne źródło nie stoi w miejscu to drugie. Efekt Dopplera nie powstanie, jeśli gdzieś się wycisza a gdzieś zgłaśnia bo nie ma zmiany częstotliwości dźwięku. To są wiadomości z fizyki na poziomie drugiej klasy szkoły średniej. Nie pojmuję, jak można opowiadać takie bzdury i brnąć w zaparte nie zrobiwszy nawet prostego eksperymentu.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » czwartek 24 sty 2008, 02:05

... Nie pojmuję, jak można opowiadać takie bzdury i brnąć w zaparte nie zrobiwszy nawet prostego eksperymentu....
nie do wiary! w warunkach rzeczywistych czy zjawisko dopplera dotyczy fali elektromagnetycznej( w tym swiatla) czy tez dzwieku
to towarzyszy mu zawsze zmiana potencjalu w stosunku do obserwatora. Gdyby wirujący głosnik ustawić , powiedzmy na pustyni lub w komorze bezechowej
byłby tylko i wyłącznie efekt modulacji natężeniem, to te odbicia powodują ten cudownie plywający dźwięk, przy kilkakrotnym odbiciu powstaja załamania fazowe nie tylko najwyzszych .czestotliwosci( no moze prz f>1khz(dłg. fali 0,3m) usłyszelibyśmy charakterystyczny chorus (na pustyni),.Z tego wniosek ,ze najlepsze leslie byłoby gdyby zamontowac kolummne na siodełku od karuzeli...
z karuzelą na scenę-to nie jest głupi pomysł !!!

zerodead

Post autor: zerodead » czwartek 24 sty 2008, 03:16

...Poruszanie się pozornego źródła dźwięku wskutek zmian natężenia dźwięku to jedno, a odkształcanie fali wskutek tego, że fizyczne źródło nie stoi w miejscu to drugie. Efekt Dopplera nie powstanie, jeśli gdzieś się wycisza a gdzieś zgłaśnia bo nie ma zmiany częstotliwości dźwięku. To są wiadomości z fizyki na poziomie drugiej klasy szkoły średniej. Nie pojmuję, jak można opowiadać takie bzdury i brnąć w zaparte nie zrobiwszy nawet prostego eksperymentu....

ja nie opowiadam, tylko pytam. i nie brnę w zaparte tylko...pytam.
chciałem się upewnić, po prostu, usłyszeć to od kogoś mądrzejszego.
nie należy mojej wypowiedzi mylić z wypowiedzią kolegi synta, a wrzuceniem mnie z nim do jednego worka ("idących w zaparte") mnie, wydaje mi się, obraża :)

ODPOWIEDZ