Tani syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Tani syntezator

Post autor: Soundscape » piątek 29 sie 2008, 15:51

...nie przypisywałem Zebry do jakiegoś konkretnego gatunku, tylko dla mnie są lepsze vsti (tudzież je wymieniłem)
No, i tu się wkopałeś, bo to już tylko gusty Dla mnie lepszym VST jest Absynth o Massive, ale to nic nie znaczy. Jeśli znasz zasady syntezy, to będziesz wiedział jak coś wykręcić. Jak nie, to i najlepszy VST lub hardware nie pomoże, chyba że będzie miał lepiej ukręcony dany praset przez programistów. Aczkolwiek prawdą jest, że są instrumenty z "charakterem", na których nie zawsze się da wykręcić co byśmy chcieli.

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » piątek 29 sie 2008, 15:58

man, to co ma CSX to masz juz pewnie dawno w kompie bo to w zasadzie sa sample tylko, nic wiecej.
A ten synth co podales teraz to tez olej, to antyk-prehistoria.
Widze ze sie napaliłes na hardware. Za szybko. Za szybko!
Naprawde zdziwisz sie jak sie okaze ze hardware nie da Ci lepszego brzmienia niz to co masz w kompie.
A jesli chcesz krecic galkami... w CS1X masz 6 gał, zeby kontrolowac parametry to i tak musisz wbyierac z listy.
Funkcja Midi Learn jest chyba na tyle wygodna ze mozna z nia zyc: w koncu to tylko 1 ruch galka i kontroler jest juz przypisany.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 29 sie 2008, 16:02

Naprawde zdziwisz sie jak sie okaze ze hardware nie da Ci lepszego brzmienia niz to co masz w kompie.

Uważaj na takie zdania, bo znów się rozpęta wojna o tym czy hard brzmi lepiej od soft

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » piątek 29 sie 2008, 16:06

Gadałem z Artha dzis o tym. On tez uwaza ze bzdurą jest kupowanie takiego sprzetu. A tym bardziej czegokolwiek byle by było. On chce np kupic Biofelda zeby odciazyc kompa, a i tak pewnie wybierze bardziej wypasionego kompa zeby sie nie meczyc z renderingiem kazdej sciezki osobno.
Widzisz... sam wymieniles go wsrod osob ktore cos znacza w psy-trance.Myslisz ze to dzieki temu ze ma jakis hardware? Nie. On jedzie na sofcie. A mimo to jego kawlki sie ludziom podobają. Zastanow sie jeszcze raz i ochłon troche, zanim popelnisz błąd pakujac sie w niepotrzebny sprzet.

mh

Post autor: mh » piątek 29 sie 2008, 16:07

No, i tu się wkopałeś, bo to już tylko gusty Dla mnie lepszym VST jest Absynth o Massive, ale to nic nie znaczy. Jeśli znasz zasady syntezy, to będziesz wiedział jak coś wykręcić. Jak nie, to i najlepszy VST lub hardware nie pomoże, chyba że będzie miał lepiej ukręcony dany praset przez programistów. Aczkolwiek prawdą jest, że są instrumenty z "charakterem", na których nie zawsze się da wykręcić co byśmy chcieli....
Faktycznie- Absynth oferuje naprawdę świetne brzmienia i ma bardzo użyteczną wyszukiwarkę na podstawie wybieranych kryteriów... Dawno nie miałem do czynienia z tak doskonale opracowaną wyszukiwarką presetów- wiem, co chcę i to praktycznie od razu mam
Btw- miałeś do czynienia z Gladiatorem czy Predatorem?
Psychomaniak

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » piątek 29 sie 2008, 16:10

...Naprawde zdziwisz sie jak sie okaze ze hardware nie da Ci lepszego brzmienia niz to co masz w kompie.

Uważaj na takie zdania, bo znów się rozpęta wojna o tym czy hard brzmi lepiej od soft
...
A no jaaa. Swietej wojny nigdy koniec... hehe
Ale rozmawiamy teraz o tanim sprzecie ktory zostal juz dawno porzarty przez soft. Nie mialem na mysli poterznych maszyn bo dobrze wiem ze np taki Virus C "wkleja sie sam" w miks.
Hard do 2000 tysi to nie jest jednak nic ponad to co moze zaoferowac soft :) Ale dobra... nie ma co korcic losu z tą wojną na hard vs soft

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » piątek 29 sie 2008, 16:14

do 2000 tysi... no ja ładnie pojechałem... mialo byc do 2000zł

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » piątek 29 sie 2008, 16:15

...No, i tu się wkopałeś, bo to już tylko gusty Dla mnie lepszym VST jest Absynth o Massive, ale to nic nie znaczy. Jeśli znasz zasady syntezy, to będziesz wiedział jak coś wykręcić. Jak nie, to i najlepszy VST lub hardware nie pomoże, chyba że będzie miał lepiej ukręcony dany praset przez programistów. Aczkolwiek prawdą jest, że są instrumenty z "charakterem", na których nie zawsze się da wykręcić co byśmy chcieli....
Faktycznie- Absynth oferuje naprawdę świetne brzmienia i ma bardzo użyteczną wyszukiwarkę na podstawie wybieranych kryteriów... Dawno nie miałem do czynienia z tak doskonale opracowaną wyszukiwarką presetów- wiem, co chcę i to praktycznie od razu mam
...
Domyslam sie ze miales doczynienia z najnowsza wersja Absyntha. Ta przegladarka jest obecnie we wszystkich produktach firmy Native Instruments.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 29 sie 2008, 16:20

...
Z Gladiatorem nie. Predatora sprawdzałem tylko w wersji demo..., ale, nie powiem - Bardzo fajny synth. Na stronce Roba jest mnówstwo przykładów dźwiękowych. A i drogi nie jest.

mh

Post autor: mh » piątek 29 sie 2008, 16:27

Pix, czy słyszałeś, jak gra Blofeld? ;>
Poza tym mam bardziej ograniczony budżet, niestety...
Bym tylko mógł, to Blofeld już by u mnie stał...

prosiłbym o krótki instruktaż, jak zrobić ową mapę MIDI (noob, noob, noob :P)
Psychomaniak

ODPOWIEDZ