Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Damianin
Re: Jaki monitor LCD, panorama czy 3/4?

Post autor: Damianin » piątek 09 mar 2007, 11:03

3. Z reguły większa matryca to:

- większa plamka = większe i wyraźniejsze litery

Darek...
Z tym się niestety nie zgodzę. Jedną z większych plamek w przypadku LCD ma monitor 15", natomiast chyba najmniejszą plamkę ma 30" LCD Apple`a. Poza tym kłóci się to z pkt 1. - większa rozdzielczość.

Awatar użytkownika
mr-darni

Post autor: mr-darni » piątek 09 mar 2007, 11:22

...3. Z reguły większa matryca to:

- większa plamka = większe i wyraźniejsze litery

Darek...
Z tym się niestety nie zgodzę. Jedną z większych plamek w przypadku LCD ma monitor 15", natomiast chyba najmniejszą plamkę ma 30" LCD Apple`a. Poza tym kłóci się to z pkt 1. - większa rozdzielczość.
...

Przy założeniu, że pracujemy na 15" i 30" w takiej samej odległości i na takim samej rozdzielczości masz rację. Ja tego nie zakładałem...

Nikt chyba nie siedzi przed monitorem 30" w odległości 15-20cm, przy 15" to się zdarza.

Poza tym porównywanie "skrajności" - 15" i 30" nie ma sensu.
Obserwacje, testy powinny być przeprowadzane również w odległości proporcjonalnej do przekątnej.

Np. porównanie 17" i 19":
- praca z monitorem w porównywalnej odległości od niego,
- te same rozdzielczości maks. 1280x1024 (optymalne)
- do tego można rozpatrzeć wielkość plamki (19" z reguły ma większą)
- efekt: na 19" większe i czytelniejsze litery.

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » piątek 09 mar 2007, 11:48

Np. porównanie 17" i 19":
- praca z monitorem w porównywalnej odległości od niego,
- te same rozdzielczości maks. 1280x1024 (optymalne)
- do tego można rozpatrzeć wielkość plamki (19" z reguły ma większą)
- efekt: na 19" większe i czytelniejsze litery....
Ujmę to tak: wszystkie większe monitory od 15" mają mniejszą plamkę
niż owa 15"

Porównując 2 różne monitory np. 17 i 19 dysponujące tą samą rozdzielczością natywną jest jasne, że w 19 będą większe litery, ponieważ są większe piksele ... bo monitory mają tą samą rozdzialczość natywną przy ekranie różnej wielkości .

Podobnie jest np. z 20 i 22 ale już inaczej jest z 22 i 23, gdzie rozdzielczości są inne i 23 piksele ma mniejsze.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 09 mar 2007, 13:19

IPS / sIPS - coś pomiędzy TN i PVA - dobre kolory i szybki czas reakcji, ale jedna sprawa dla mnie w tych matrycach jest drażniąca - przy odchylaniu się trochę mocniej w lewo lub w prawo od monitora czerń zaczyna przechodzić w róż...
Ja posiadam A-TW-IPS (Advanced Tru White IPS) Gdzie ten problem nie występuje. Może pierwsze IPS-y miały z tym problem...
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 09 mar 2007, 13:33

W monitorach LCD nie ma diód tylko ciekłe kryształy,
To prawda, ale to dotyczy monitorów LCD, a obecnie produkuje się TFT LCD . W nich istnieją diody- tranzystory TFT - przeważnie czerwona, niebieska i zielona (na kazdy wyświetlany pixel) ułożone w rożnych patternach, w zależności od rodzaju matrycy.
Wystarczy przeczytać dokładnie instrukcje gdzie powinni pisać o tym właśnie by nie dotykać włączonego monitora, bo sie przegrzeją te tranzystory i powstaną martwe pixele.
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

WG

Post autor: WG » piątek 09 mar 2007, 21:48

Z reguły większa matryca to:
-> większa plamka = większe i wyraźniejsze litery
No sęk w tym, że nie.

Generalnie trzeba dobierać odległość do monitora. I chyba lepiej jak monitor jest za duży niż za mały, a oczy wykonują większe ruchy (większy kąty) aby ogarnąć panel monitora. Gdzieś czytałem że skupiony wzrok w jednym miejscu, gdy gałki oczne wykonują minimalne ruchy (np. owa mała 15" niedaj boże oglądana z metra) to "zabójstwo" dla oczu.

Nie wiem, czy ktoś jeszcze zwracał uwagę na stabilnośc obrazu w monitorach LCD. W tych tanich obraz wibruje niesamowicie (nikiedy z bliska widać ruch kryształków) a obraz jest niestabilny. Nie wiem czy to nie gorsze niż owe migotanie monitorów CRT

www.mva.pl - patrzyłem tę stronkę jeszcze wcześniej niż padł link tutaj na forum. No tutaj informacje są dosyć ciekawe i wygląda na to, że rzetelnie chyba przygotowane przez bardziej znającego się w temacie monitorów LCD.

Ten dotyk monitora (to faktycznie żart) aby stwierdzić czy matryca jest TN czy MVA. Szczerze mówiąc nie nie ma chyba sensu, gdyż wszystko w sklepach komputerowych to zwykle TN. Ceny monitorów z matrycami MVA to rząd kilku tysięcy złotych jak nie więcej a takie rzeczy to tylko na zamówienie

Dla zainteresowanych temate, LCD-ków a z ciekawości posprawdzałem sobie programy diagnostyczne do monitorów. Jest tego sporo żeby nie powiedzieć za dużo. Ale dwa są dosyć ciekawe, a zwłaszcza ten drugi .
Mają ludzie fajne pomysły
PassMark MonitorTest
Pixel Presistence Analyzer

ODPOWIEDZ