Drzwi do studia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mateuszpsp
Re: Drzwi do studia

Post autor: mateuszpsp » środa 21 wrz 2005, 14:02

...**********************

No właśnie dlatego taką opcję też rozważam. Lecz podręczniki od akustyki i fachowcy od drzwi mówią, że tylko masą ( no i szczelnością) można załatwić sprawę. Dwoje zwykłych drzwi nie załatwi podobno sprawy.

No nie calkiem tak, oczywiscie prawo masy dziala ale sciana dwuwarstowa z odpowiednia pustka o tej samej masie co sciana jedno warstwowa moze miec tlumienie nawet o kilkadziesiat dB wieksze.

Podobnie jest z drzmiami, podwojne sredniej klasy drzwi (no dobrze, zeby to nie byly jakies z tandentej plytki pilsniowej tylko cos przyzwoitszego) z odpowiednio odizolowanymi oscieznicami, dobrymi uszczelkami i obiciem z welny na conajmniej jedym skrzydle (u mnie wystarczylo) moga miec znacznie lepsza izolacyjnosc niz drogie drzwi o podwyzszonej izolacyjnosci. Dodatkowa korzysc to izolacja w szerokim zakresie czestotliwosci podczas gdy pomiar w przypadku drzwi robiony jest dla czestotliwosci ze srodka pasma (nie pamietam szczegolow).

Jeszcze jedna sprawa, widzialem jak niedokladnie moga byc wykonane i zainstalowane drzwi "akustyczne" co prawdopodobnie moze obnizyc izolacyjnosc laboratoryjna z 40 do np 35dB.

Pozdrawiam,

MW

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 22 wrz 2005, 00:52

drzwi 150 kilo i futryna z sosny - jednym slowem pelna amatorka

wiem bo jestem stolarzem z wyksztalcenia i nigdy tak ciezkich drzwi nie montowalem na sosnie - tylko i wylacznie stalowe albo debowe

sosna jest za miekka

i jeszcze ta cena

jawnie cie okradl

Grzybass

Post autor: Grzybass » czwartek 22 wrz 2005, 10:29

...drzwi 150 kilo i futryna z sosny - jednym slowem pelna amatorka

wiem bo jestem stolarzem z wyksztalcenia i nigdy tak ciezkich drzwi nie montowalem na sosnie - tylko i wylacznie stalowe albo debowe

sosna jest za miekka

i jeszcze ta cena

jawnie cie okradl

...

Kolego, nie jestem stolarzem, więc nie będę się wdawał w dyskusję na temat właściwości sosny. Drzwi od kilku miesięcy wiszą i nie ma z nimi najmniejszego problemu. Zapraszam, możesz w każdej chwili zobaczyć.

A co do ceny...

W Poznaniu przyzwoite drzwi wewnętrzne (sosnowe) wykonane przez stolarza na wymiar (jedno skrzydlo+ościeżnica 30cm) kosztują 1400PLN

Jak przedstawiłem projekt drzwi do studia to wyceniali na ok 2000 za skrzydło. I to w kilku firmach podobnie.

Jeżeli przy tej samej jakości przebijasz cenowo tego gościa z pod Piotrkowa to z przyjemnościa nawiążę współpracę...

Pozdrawiam,

Grzybass

Grzybass

Post autor: Grzybass » piątek 23 wrz 2005, 10:03

Małe sprostowanie. Stolarz o którym pisałem nie jest z pod Piotrkowa, tylko z pod Płocka:

Marek Drozdowicz +48609892836 lub (024)2743580

Pozdrowionka,

Grzybass

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » piątek 23 wrz 2005, 12:12

Serdeczne dzięki.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 23 wrz 2005, 14:38

no ceny na europejskim poziomie nie ma co

pamietaj ze wady drewna wychodza przez najblizsze kilka lat a nie miesiecy.......taki szczegol

widzisz i jak to ma sie do zwyklych drzwi z marketu ktore kosztuja 150 pln?z futryna 250?

za takie pieniadze to ja mam dobre drzwi zewnetrzne a nie wewnetrzne.....

no i trzeba sie targowac i to grubo bo niektorzy mysla ze sa jedyni na swiecie i moga dyktowac ceny......

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » wtorek 18 sty 2011, 18:59

Stolarz zażyczył sobie za podwójne drzwi z ościeżnicami 3 tys. Cena może i do zaakceptowania gdyby była pewność, że będą dźwiękoszczelne – według jego zapewnień tak, ale jeszcze nie robił żadnych do studia. Macie może jakieś namiary do fachowców lub firm z doświadczeniem w tym zakresie?

Awatar użytkownika
gft.

Post autor: gft. » piątek 04 lut 2011, 22:33

Budowałem znajomym kabinę w studiu, łącznie z osadzeniem drzwi okna itp..

Zażyczyli sobie żeby było tanio, tak więc zakupiłem skrzydło z pełnej płyty w Casto za 350, plus zrobiłem futrynę z progiem i uszczelkami.. proponowalem im jeszcze drugie skrzydlo i wełne pomiedzy, ale nie zdecydowali sie. W środku pianka piro 70mm i do nagrywania wokali nic wiecej nie trzeba.

ODPOWIEDZ