Czy można usunąć fale stojące?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mel
Re: Czy można usunąć fale stojące?

Post autor: mel » środa 24 sie 2005, 10:18

Zdecydowanie pomagaja pulapki basowe.

Pulapkami basowymi nie zlikwidujesz zjawiska fal stojacych.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 24 sie 2005, 11:02

[...] Sciszysz czestotliwosc, ale ona dalej bedzie buczec - tyle ze ciszej.

[...]

Ejże, czy na pewno wiesz, o czym piszesz? Co to jest według Ciebie "bucząca częstotliwość" i jakie są przyczyny "buczenia" ?

Na jakich częstotliwościach występują problemy w typowych pomieszczeniach? Czy wiesz, jak działają pułapki?

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 24 sie 2005, 12:02

...[...] Sciszysz czestotliwosc, ale ona dalej bedzie buczec - tyle ze ciszej.

[...]

Ejże, czy na pewno wiesz, o czym piszesz? Co to jest według Ciebie "bucząca częstotliwość" i jakie są przyczyny "buczenia" ?

Na jakich częstotliwościach występują problemy w typowych pomieszczeniach? Czy wiesz, jak działają pułapki?...

Oczywiscie najwiecej problemow sprawiaja niskie czestotliwosci i zastosowanie pulapek basowych moze wyeliminowac powstawanie fal stojacych dla pewnych czestotliwosci. Dziala to jednak w ten sposob, ze czestotliwosci te sa wytlumiane - wiec stosowanie pulapek ma na celu przede wszystkim "obnizenie wykresu" pewnego odcinka pasma, gdy jest ono zbyt wysokie. A co, jesli takie nie jest? Wtedy pozbywajac sie fal stojacych pozbywamy sie jednoczesnie waznych czestotliwosci, czesto ponizej 100Hz. Dlatego, zanim zastosujemy pulapki, nalezy pozbyc sie fal stojacych poprzez ich rozproszenie. Gdy wtedy pomiary wskaza na "wybujanie" pewnych czestotliwosci, mozemy zastosowac odpowiednio obliczone dla nich pulapki.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 24 sie 2005, 12:14

Moje pomieszczenie jest tak wytłumione ze przy zamknietych dzwiach i oknie ktos kto nigdy nie był w tym pomieszczeniu zle sie czuje , nie wiem czy nie przetłumione własnie , robiłem testy Ultra -Curwe 2496, sytuacja wygla tak, ze przed głosnikami ( 1 metr) bas sie znosi , a pojawia sie dalej , Wyczytałem na jakims zagranicznym forum ze w takich sytuacjach moze pomoc Subwoofer, poniewaz głosniki beda miały odciaty dół , a gosnoscia basu reguluje sie tak aby uzyskac pozadany efekt. Zastanawiam sie tylko czy to aby napewno dobre rozwiazanie , ?...

no tak - mam dokladnie tak samo. Nie sadze, aby subwoofer byl lepszym rozwiazaniem, bo tak naprawde kolumny przenosza te czestotliwosci - problem lezy w pomieszczeniu, ktore (w danym miejscu) "polyka" je.

pozdr

bjortos

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 24 sie 2005, 12:17

Co do niskich częstotliwości, a tym samym fal stojących, to rozwiązaniem może być płyta (sklejka) uformowana na kształt wycinka walca. Tak przygotowaną płytę mocuje się do ściany po wcześniejszym wypełnieniu jej materiałem dźwiękochłonnym.

...

Moglbys troszke rozwinac ten temat? Gdzie najlepiej taki walec umiescic (na przeciwko glosnikow? w rogach?)

pozdr.

bjortos

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 24 sie 2005, 12:29

Oczywiscie najwiecej problemow sprawiaja niskie czestotliwosci i zastosowanie pulapek basowych moze wyeliminowac powstawanie fal stojacych dla pewnych czestotliwosci. Dziala to jednak w ten sposob, ze czestotliwosci te sa wytlumiane - wiec stosowanie pulapek ma na celu przede wszystkim "obnizenie wykresu" pewnego odcinka pasma, gdy jest ono zbyt wysokie. A co, jesli takie nie jest? Wtedy pozbywajac sie fal stojacych pozbywamy sie jednoczesnie waznych czestotliwosci, czesto ponizej 100Hz. Dlatego, zanim zastosujemy pulapki, nalezy pozbyc sie fal stojacych poprzez ich rozproszenie. Gdy wtedy pomiary wskaza na "wybujanie" pewnych czestotliwosci, mozemy zastosowac odpowiednio obliczone dla nich pulapki.

Po pierwsze, była przecież mowa o tym, że zjawisko trzeba zidentyfikować poprzez rejestrację odpowiedzi pomieszczenia mikrofonem, więc czemu gdybać co się stanie, jeśli ktoś działa po omacku? Po drugie - wybacz, ale chyba jednak nie rozumiesz na czym polega zjawisko modów rezonansowych pomieszczenia i posługujesz się jakąś mitologią na granicy nonsensu. Jak sobie wyobrażasz rozpraszanie fali np. 50Hz? Czy wiesz, jakie musiałyby być rozmiary takiego elementu rozpraszającego?

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » środa 24 sie 2005, 12:35

Po pierwsze, była przecież mowa o tym, że zjawisko trzeba zidentyfikować poprzez rejestrację odpowiedzi pomieszczenia mikrofonem,

Bardzo prosze o roziniecie tegoz zagadnienia, jak to zrobic ... moze to jest proste pytanie , ale dla mnie nie jest prosta odpowiedz

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 24 sie 2005, 13:54

Bardzo prosze o roziniecie tegoz zagadnienia, jak to zrobic ... moze to jest proste pytanie , ale dla mnie nie jest prosta odpowiedz ...

na jednym śladzie wielośladu generujesz (lub ładujesz z pliku) sygnał sinusoidalny o stałym poziomie, w którym częstotliwość jest powoli przestrajana w zakresie 20Hz-20kHz, następnie odtwarzasz ten ślad podając sygnał na monitory odsłuchowe, równocześnie nagrywasz go mikrofonem na drugi ślad i po nagraniu obserwujesz obwiednię tego, co się zarejestrowało. W miejscach na osi częstotliwości, gdzie pomieszczenie odpowiada rezonansowo, będą bardzo wyraźne piki (gwałtowny wzrost amplitudy)

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 24 sie 2005, 14:20

Po pierwsze, była przecież mowa o tym, że zjawisko trzeba zidentyfikować poprzez rejestrację odpowiedzi pomieszczenia mikrofonem, więc czemu gdybać co się stanie, jeśli ktoś działa po omacku? Po drugie - wybacz, ale chyba jednak nie rozumiesz na czym polega zjawisko modów rezonansowych pomieszczenia i posługujesz się jakąś mitologią na granicy nonsensu. Jak sobie wyobrażasz rozpraszanie fali np. 50Hz? Czy wiesz, jakie musiałyby być rozmiary takiego elementu rozpraszającego? ...

Hustamy sie pomiedzy teoria a praktyka. Nikt nie mowi, ze to proste. Najlepszym elementem rozpraszajacym dla tak niskich czestotliwosci sa oczywiscie odpowienio postawione sciany studia, dlatego o tym wspomnialem. Jasne, ze nie da sie tego zrobic parawanikiem z plyty wiorowej. Ja wspomnialem tylko, jakie sa generalne zasady. Oczywiscie, praktyka - czyli proby zaadaptowania gotowych pokoikow na studio, wymaga szukania rozwiazan, ktore moga byc jedynie wyborem pomiedzy takim sobie a jeszcze gorszym. Tak wiec, decydujemy sie na wyeliminowanie fal stojacych kosztem wytlumienia pewnych czestotliwosci. Wytlumienia niemal calkowitego, bo przeciez proba dotarcia za pomoca wytlumienia jakiejs czestotliwosci, do rownego poziomu z czestotliwosciami pozostalego pasma, nie wyeliminuje buczenia, jedynie je sciszy. Oznacza, byc moze uda nam sie wtedy ustawic dobre poziomy w miksie, jednak nadal nie bedziemy mieli pelnej kontroli nad brzmieniem instrumentw grajacych w tych pasmach.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 24 sie 2005, 16:12

Hustamy sie pomiedzy teoria a praktyka.

praktyką, powiadasz?

otóż kol. Matiz zrobił sobie takie pułapki basowe i mu dobrze działają właśnie w praktyce. Wiem, bo byłem i widziałem. Widziałem i słyszałem efekt. Tymczasem Ty kwestionujesz sens stosowania pułapek. Kto tutaj teoretyzuje?

Tak wiec, decydujemy sie na wyeliminowanie fal stojacych kosztem wytlumienia pewnych czestotliwosci. Wytlumienia niemal calkowitego, bo przeciez proba dotarcia za pomoca wytlumienia jakiejs czestotliwosci, do rownego poziomu z czestotliwosciami pozostalego pasma, nie wyeliminuje buczenia, jedynie je sciszy.

gdybyś wiedział jaki jest mechanizm powstawania rezonansu, to wiedziałbyś jaki jest kształt krzywej rezonansowej i jaki jest kształt charakterystyki tłumienia pułapki. wiedziałbyś, że nie są to filtry idealne o nieskończenie stromych zboczach oraz to, że charakterystyki takie można ładnie skompensować pod warunkiem ich dostrojenia. Ale chyba tego nie wiesz. Wybacz, ale nie potrafisz nawet poprawnie nazwać zjawiska tylko operujesz niejasnym pojęciem "buczenia", którego nie raczyłeś zdefiniować (nie odpowiedziałes na moje pytanie).

Moja polemika nie jest atakiem na Ciebie, tylko walką z obiegowymi opiniami i nieprawdziwymi mitami, które lansujesz. Jeszcze tylko brakuje, żeby ktoś napisał o wytłoczkach od jajek.

ODPOWIEDZ