Kompresja mixu - w jakim celu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ast
Re: Kompresja mixu - w jakim celu?

Post autor: ast » wtorek 21 cze 2005, 13:57

...Zgadza sie p.Tadeo ,ale przewaznie kazdy robi mastering w wlasnym zakresie ...

oj, jak we własnym zakresie to dokładnie zaprzecza idei masteringu. Kiedyś (chyba na tym forum) padła propozycja nazwania takiego psucia własnych nagrań - amatoringiem...

zależy której idei bo są co najmniej dwie:

jedna:

jeżeli uznamy (tak jak ktoś kiedyś napisał) że termin ten pochodzi od słowa "mistrz" - to rzeczywiście. Ale...

druga:

...wiadomo przecież, że chodzi tu o słowo "master" rozumiane jako matryca do tłoczenia płyt, a mastering to zbiór czynności przygotowujących materiał dźwiękowy do przeniesienia na "master" i powielenia -czy też szerzej do przeniesienia na docelowy nośnik - a nie poprawianie miksu i robienieniewiadomoczego z nagraniem...

Aczkolwiek nie dysponując dobrym odsłuchem i umiejętnościami nie da się zrobić ani jednego ani drugiego - mało tego, nawet miksu się dobrze nie zrobi, a jak jest kiepski miks to żaden mastering nie pomoże....

Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 21 cze 2005, 14:07

...wiadomo przecież, że chodzi tu o słowo "master" rozumiane jako matryca do tłoczenia płyt, a mastering to zbiór czynności przygotowujących materiał dźwiękowy do przeniesienia na "master" i powielenia -czy też szerzej do przeniesienia na docelowy nośnik - a nie poprawianie miksu i robienieniewiadomoczego z nagraniem...

tak, ale częścią tego procesu jest eliminacja błędów popełnionych przy przygotowaniu materiału. większość tych błędów wynika z niedoskonałości monitorów u realizatora, błędów w sztuce i bezkrytycznego stosunku do własnego dzieła. To może wyeliminować tylko osoba trzecia, która słyszy inaczej i nie ma ucha spaczonego dziesiątkami godzin nad tym samym materiałem. I tu wcale nie chodzi o jakieś ezoteryczne niewiadomoco.

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 21 cze 2005, 14:45

......wiadomo przecież, że chodzi tu o słowo "master" rozumiane jako matryca do tłoczenia płyt, a mastering to zbiór czynności przygotowujących materiał dźwiękowy do przeniesienia na "master" i powielenia -czy też szerzej do przeniesienia na docelowy nośnik - a nie poprawianie miksu i robienieniewiadomoczego z nagraniem...

tak, ale częścią tego procesu jest eliminacja błędów popełnionych przy przygotowaniu materiału. większość tych błędów wynika z niedoskonałości monitorów u realizatora, błędów w sztuce i bezkrytycznego stosunku do własnego dzieła. To może wyeliminować tylko osoba trzecia, która słyszy inaczej i nie ma ucha spaczonego dziesiątkami godzin nad tym samym materiałem. I tu wcale nie chodzi o jakieś ezoteryczne niewiadomoco.

...

Zgadza się. chodziło mi bardziej o nietrafność zestawienia "mastering"-"amatoring" bo o innego "mastera" tu chodzi. A co do bezkrytycznego podejscia do wlasnej produkcji i przydatności interwencji osoby trzeciej - całkowita racja.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 22 cze 2005, 11:14

Chcialem w swojej wypowiedzi zaznaczyc ze,jak skonczymy mix i chcemy go zdac na mastering - gdzies na zewnatrz, to lepiej jest wylaczyc procesory dynamiki i inne na sumie...

A jednak Tom Meyer ma nieco inne zdanie na ten temat. Uwaza, ze dobrze jest wpiac na sume limiter. Ustawiony delikatnie, nie tak jak juz podczas masteringu, ale jednak...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » środa 22 cze 2005, 12:07

Jacku, masz racje.

Mix jest znacznie wygodniejszy z zapietym delikatnym kompresorem.

Chcialem w swojej wypowiedzi zaznaczyc ze,jak skonczymy mix i chcemy go zdac na mastering - gdzies na zewnatrz, to lepiej jest wylaczyc procesory dynamiki i inne na sumie...

Nie pisalem o delikatnie zapietym kompresorze. Pisalem o dosc konkretnie dzialajacym i konkretnie brzmiacym kompresorze, ktory jest skladowa czescia brzmienia miksu. W momencie gdy robisz miks i robisz to np.: z kompresorem Alan Smart C2, wylacznie go i zgranie materialu bez tego kompresora nie bedzie mialo sensu. Wszystko, co brzmi lepiej, moze i powinno byc wykorzystane w trakcie miksu.

Jacek Miłaszewski, www.soundcrime.com - miks&master on-line

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » środa 22 cze 2005, 12:12

...Chcialem w swojej wypowiedzi zaznaczyc ze,jak skonczymy mix i chcemy go zdac na mastering - gdzies na zewnatrz, to lepiej jest wylaczyc procesory dynamiki i inne na sumie...

A jednak Tom Meyer ma nieco inne zdanie na ten temat. Uwaza, ze dobrze jest wpiac na sume limiter. Ustawiony delikatnie, nie tak jak juz podczas masteringu, ale jednak...

pozdrawiam...

Kazdy sam sobie, muzyczke skrobie

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 22 cze 2005, 16:31

pozdrawiam...

Kazdy sam sobie, muzyczke skrobie...

Tyle ze jednak Meyer skrobie po innych... I zdaje sie, ze jest w tym calkim dobry, prawda? Wiec moze czasem warto go posluchac. No, chyba ze... Kazdy sam sobie, muzyczke skrobie

pozdrawiam

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » środa 22 cze 2005, 17:17

...A jednak Tom Meyer ma nieco inne zdanie na ten temat. Uwaza, ze dobrze jest wpiac na sume limiter. Ustawiony delikatnie, nie tak jak juz podczas masteringu, ale jednak...

pozdrawiam...

Kazdy sam sobie, muzyczke skrobie...

Tyle ze jednak Meyer skrobie po innych... I zdaje sie, ze jest w tym calkim dobry, prawda? Wiec moze czasem warto go posluchac. No, chyba ze... Kazdy sam sobie, muzyczke skrobie

pozdrawiam

...

A Ty co? Zwolennik prawd absolutnych?

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » środa 22 cze 2005, 18:25

A Ty co? Zwolennik prawd absolutnych? ...

Wrecz przeciwnie! Rzeklbym nawet - zadnych swietosci I to nawet przysparza mi czasem pewnych klopotow...

Jednak jesli czegos nie wiem, to slucham raczej tych, co juz niejednokrotnie udowodnili swoja spora wiedze i fachowosc. Tak wiec, skoro ten pan udowodnil to juz nie raz i radzi takie wlasnie rozwiazania...

Juz widze, jak to mlody polski realizator zamierza wyslac do Hamburga material, TM proponuje mu niesmialo takie wlasnie przygotowanie materialu, a on na to: Gadasz pan, na forum powiedzieli mi inaczej!

lee

Post autor: lee » czwartek 23 cze 2005, 12:57

Ok. przerobiłem już artykuł a Eis o masteringu

Ale nie mam w nim jak wykorzystywać frequency analizatory

Mam ich 3 (między innymi ten firmy PAS)

Ale nie wiem jak rozpoznać w spektrum że jest coś nie tak

Nie wiem czego mam szukać :/

Nie mam przykładu jak wygląda błędne spektrum a te prawidłowe z profesjonalnych kawałków też różnią się między sobą.

A może po prostu nie wiem co mają mieć wspólnego i tego nie zauważam.

Jak na razie robiłem korekcję na słuch ale po wyłączeniu kawałka zrobieniu przerwy i ponownym przesłuchaniu z porównaniem do masteringu zawodowców coś jest jeszcze nie tak w korekcji i nie wiem co.

Są jakieś zasady co do używania analizatorów spektrum?

Jedni mówią że trzeba wygładzić spektrum inni że wyostrzyć żeby nie było zamulone, i już sam nie wiem :(

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ