MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Master
Re: MOTU 828 mk 2 vs. RME Multiface

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 22:19

......O PAWIU sie pojawił zaczyna sie moncenie .... hahaha :) ...

Ciekawe, bo ja miałem nadzieję, że się wreszcie skończy ....

PAWIU , po co ty sie w ogóle odzywasz jak dorośli piszą ? zawsze intryguje mnie ta kwestia po twoich wypowiedziach . chcesz aby Cie ktoś zauważył ? chcesz zwrócić na siebie uwagę ? jak tak , to idź do cyrku , hmm ale widzisz z tobą jest ten problem ze ty tylko bzdury piszesz, wiec najlepiej sie nie odzywaj bo wstyd przynosisz .

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 22 kwie 2005, 22:38

MB :) naucz sie ufać ludziom ,moze miałeś problemy w dzieciństwie i teraz myślisz ze wszyscy chcą cię oszukać ,i wszyscy mowia nie prawde

może nauczyłbyś się rozmawiać w oparciu o rzeczowe argumenty, a przestał obrażać personalnymi atakami? nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, jak dziecinnie wypadasz przyjmując taką postawę, zapewne nie

... nic z tych rzeczy , RME wydał mi sie mniej atrakcyjny i cenowo i funkcjonalnie ze nie wspomnę o wyglądzie :)

masz do tego całkowite prawo. jednak nie wszyscy muszą podzielać Twoje preferencje estetyczne oraz opartą na nieznajomości specyfikacji, a więc niestety skrzywioną- ocenę. mój głos jest po prostu argumentem w dyskusji. Dlaczego nie możesz scierpieć tego, że ktoś ma inne zdanie?

co z tego ze może mieć 2000 kanałów w RME zresztą nie wiem jak to sobie obliczyłeś ,,, skoro tam jest 8 I/O + 8 ADAT + ewentualnie w karcie PCI która musisz dokupić

może wreszcie poczytałbyś na stronie RME o czym rozmawiamy, bo wciąż mam wrażenie, że nie wiesz o którym sprzęcie piszesz? Dla Twojej wygody podałem bezpośredniego linka do opisu Multiface, a dane przytoczyłem wprost ze strony producenta. Nie raczyłeś tego sprawdzić, a robisz mi jakieś dziwne zarzuty

ja osobiście korzystam tylko z 16 + 24 które mam w stole , nie potrzebuje wodotryskowi skoro i tak z tego nie korzystam.....

to, że Ty z tego nie korzystasz nie musi oznaczać, że są to nieistotne zalety sprzętu. Zdolność do synchronicznej równoczesnej pracy z wieloma źródłami cyfrowymi o niezgodnych zegarach, czy zdolność do wygenerowania indywidualnych podmiksów niezależnie dla każdego wyjścia (co pozwala przy rejestracji zespołu dostarczyć każdemu muzykowi indywidualny optymalny podsłuch w innych proporcjach) to nie są wyssane z palca nikomu nieprzydatne gadżety. Wręcz przeciwnie, są to bardzo istotne udogodnienia sprawdzające się w wielu sytucjach studyjnych.

MOTU jest tańszy i bardziej funkcjonalny , moim zdaniem lepszy .,przez 7 lat jak pracuje na kartach motu nigdy mi system nie szwankował. ...

jedyną jego wyższość funkcjonalną widzę w przedwzmacniaczach mikrofonowych. A co do tej rzekomej niższej ceny 828mk2 to też chyba dyskusyjne: 795Eur za 828, 679Eur za MF w Thomanie

Liczę na to, że odezwie się JacekH, który już od dłuższego czasu hula właśnie na Multiface

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 22 kwie 2005, 22:53

co z tego ze może mieć 2000 kanałów w RME zresztą nie wiem jak to sobie obliczyłeś ,,, skoro tam jest 8 I/O + 8 ADAT + ewentualnie w karcie PCI która musisz dokupić

może wreszcie poczytałbyś na stronie RME o czym rozmawiamy, bo wciąż mam wrażenie, że nie wiesz o którym sprzęcie piszesz? Dla Twojej wygody podałem bezpośredniego linka do opisu Multiface, a dane przytoczyłem wprost ze strony producenta. Nie raczyłeś tego sprawdzić, a robisz mi jakieś dziwne zarzuty

++++++++++++++++++++++++++++++++++

The rear of the Multiface shows unrivalled connectivity: 8 analog line I/Os on 1/4" TRS jacks (balanced, 24 bit/96 kHz), ADAT optical I/O (switchable to SPDIF optical), ADAT-Sync In, SPDIF I/O coaxial, word clock I/O and MIDI I/O.

mowa o fizycznych I/O

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 22 kwie 2005, 22:54

sorki ze sie wcinam, ale ja tam nie widze wiecej wyjsc fizycznych

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 22 kwie 2005, 23:02

All I/O boxes of the Hammerfall DSP System contain a hardware mixer in TotalMix technology. Any input and output can be routed and mixed to any output. Limited only by the available outputs of the I/O-box, up to 14 independent submixes are available. Internally, the mixer works with 40 bit wordlength. For level alterations there are 65536 steps that allow for a virtually continuous change between 6 dB gain and maximum attenuation. In unity gain setting, the mixer is even bit-transparent and can pass the input signal unaltered. The Digiface processes 1456 channels in real-time, which corresponds to the computing power of a Motorola DSP at 100 MHz.

dokładne info:

http://www.rme-audio.com/english/techinfo/hdsp_tmsoft.htm

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 23:08

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

MB mowa jest o kanałach fizycznych ....... co ty wypisujesz ??

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

MOTU jest tańszy i bardziej funkcjonalny , moim zdaniem lepszy .,przez 7 lat jak pracuje na kartach motu nigdy mi system nie szwankował. ...

jedyną jego wyższość funkcjonalną widzę w przedwzmacniaczach mikrofonowych. A co do tej rzekomej niższej ceny 828mk2 to też chyba dyskusyjne: 795Eur za 828, 679Eur za MF w Thomanie

MB . własnie mnie przekonałes ze ty nie wiesz o czym piszesz człowieku

RME MULIFACE kupuje sie odzielnie i karte PCI do komputera odzielnie , jak bys nie wiedział o tym wiec do tej ceny w THOMANIE dodaj jeszcze 250 Euro w najtanszej wersji., DLATEGO TEN SYSTEM JEST DROZSZY !

A zaleta takiego systemu jest to , ze mozesz wybrac jedna z wielu kart PCI i połaczyc to z MULTIFACE ...

.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 22 kwie 2005, 23:15

...PAWIU , po co ty sie w ogóle odzywasz jak dorośli piszą ? zawsze intryguje mnie ta kwestia po twoich wypowiedziach...

Miszczu, masz poważne problemy ze sobą, współczuję

EOT
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 22 kwie 2005, 23:23

MB mowa jest o kanałach fizycznych ....... co ty wypisujesz ?

a ja mówię o kanałach miksera TotalMix, link podałem w poście powyżej.

W TotalMixie masz sumowanie wszystkich śladów odtwarzanych z komputera z sygnałami wchodzącymi w tym czasie na wejścia fizyczne (wszystkie analogowe plus wszystkie cyfrowe). Zamiast jednego miksu, który udostępnia Ci program DAW, masz do 14 niezależnych miksów, na każde wyjście inny. Czy to jest naprawdę takie trudne do skumania?

MB . własnie mnie przekonałes ze ty nie wiesz o czym piszesz człowieku

RME MULIFACE kupuje sie odzielnie i karte PCI do komputera odzielnie , jak bys nie wiedział o tym wiec do tej ceny w THOMANIE dodaj jeszcze 250 Euro w najtanszej wersji., DLATEGO TEN SYSTEM JEST DROZSZY !

A zaleta takiego systemu jest to , ze mozesz wybrac jedna z wielu kart PCI i połaczyc to z MULTIFACE ...

Można, i co z tego? Ja Ciebie nie muszę do niczego przekonywać, naprawdę nie obchodzi mnie w co Ty wierzysz. Ja po prostu prostuję stek poprzekręcanych faktów, które tutaj przytoczyłeś.

A co do kupowania osobno, to niekoniecznie tak jest. Mój serdeczny kolega parę miesięcy temu kupował w Berlinie Multiface i kartę PCI dostał w cenie skrzynki jako bonus. BTW fakt, że RME jako jedyna firma dostarcza własny kontroler Firewire zoptymalizowany pod audio też o czymś świadczy, prawda? Korzystając z przypadkowych kontrolerów do napędzania zewnętrznych urządzeń Firewire też jesteśmy narażeni na kaprysy niezgodnych chipsetów. Użytkownicy kart na chipsecie VIA doskonale wiedzą, o czym piszę.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 22 kwie 2005, 23:39

a co najciekawsze mozna do KARTY , zaznaczam DO KARTY podłaczyc MIKSER , a nie karte do miksera , przez złacza ADAT . roznica jest znaczaca

Co chciales przez to powiedziec? Naprawde nie rozumiem, a chcialbym... jaki mikser do jakiej karty... za dodatkowe wyjasnienia z gory dziekuje.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 22 kwie 2005, 23:45

Można, i co z tego? Ja Ciebie nie muszę do niczego przekonywać, naprawdę nie obchodzi mnie w co Ty wierzysz. Ja po prostu prostuję stek poprzekręcanych faktów, które tutaj przytoczyłeś.

A co do kupowania osobno, to niekoniecznie tak jest. Mój serdeczny kolega parę miesięcy temu kupował w Berlinie Multiface i kartę PCI dostał w cenie skrzynki jako bonus. BTW fakt, że RME jako jedyna firma dostarcza własny kontroler Firewire zoptymalizowany pod audio też o czymś świadczy, prawda? Korzystając z przypadkowych kontrolerów do napędzania zewnętrznych urządzeń Firewire też jesteśmy narażeni na kaprysy niezgodnych chipsetów. Użytkownicy kart na chipsecie VIA doskonale wiedzą, o czym piszę....

MB . nie masz racji , co mnie obchodzi twój serdeczny kolega .... gdy ja to testowałem wiedziałem ze mam do zapłacenia osobno za Kartę i osobno za interface ...bo tak RME sprzedaje Virtulany mikser mnie nie interesował a co za tym idzie 720 kanałów . gdyż wyprowadzałem sygnał bezpośrednio w stół , przywiozłem MOTU 828 za który zapłaciłem z rabatem 710 $ za RME z karta PCI chcieli 900 $ słuchałem porównywałem i testowałem obydwa systemy .... RME ma zalety , Lecz MOTU wydał mi się bardziej adekwatnym i sprawdzonym urządzeniem dla moich potrzeb. a poza tym

preamp Mikrofonowy jest naprawdę dobry , wiec nie widziałem sensu kupować czegoś co mi daje mniej a musze zapłacić wiecej.

Wiec przestań mi udowadniać że nie wiem o czym mowie, bo ja mam wrażenie ze ty nie nie znasz RME , a jestes napompowany jedynie tym co przeczytasz .,

ODPOWIEDZ