Seagate Barracuda - mam 40GB i 160GB, oba na ATA. Praktycznie nieslyszalne.
[addsig]
Wyciszanie - zmiana trybu dysku SATA
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Re: Wyciszanie - zmiana trybu dysku SATA
W sumie jak zamknąłem paczkę, to nawet da się z tym żyć. Jeśli chodzi o zwrot, to mogę go oddać ale nie mają nic na półkach i musiałbym czekać. W sumie zamawiałem WD, a przyszedł Maxtor hehe. Nie chce mi się trochę czekać na inny, ani jechać do sąsiedniego miasteczka. Zaryzykuję, może nie będę żałował. Dzięki za wypowiedzi. Ranking popieram.
pozdrowienia
P.S. Na system mam barracudę 40 GB, a Maxtor przeznaczyłem na brzmienia, sample, instrumenty, projekty, itp.
pozdrowienia
P.S. Na system mam barracudę 40 GB, a Maxtor przeznaczyłem na brzmienia, sample, instrumenty, projekty, itp.
drummer
...Samsung jak już ma swoje latka to strasznie głośno "gwiżdże" - nie polecam....
Mam dwa Samsungi 160 GB S-ATA. Pewnie tych latek nie dożyją
W każdym bądź razie teraz są ciche i znacznie cichsze od Seagate Barracuda, Maxtor, WDC 800 - te akurat też mam i mogę porównać. Przy czym są sporo chłodniejsze od Seagate'a.
Jacek...
Mój ma jakieś 3 lata (40GB). Może się poprawiły Samsungi, ale nie wiem, te stare najlepsze nie były.
Mam dwa Samsungi 160 GB S-ATA. Pewnie tych latek nie dożyją

Jacek...
Mój ma jakieś 3 lata (40GB). Może się poprawiły Samsungi, ale nie wiem, te stare najlepsze nie były.
Pozdrawiam
mam starego samsunga i jest cichutki ,bije na glowe seagate maxtora i wdc...
o dziwo z tegocalego kompletu najglosniejszy jest wdc....
ale jak mowilem wiele zalezy rowniez od serii
o dziwo z tegocalego kompletu najglosniejszy jest wdc....
ale jak mowilem wiele zalezy rowniez od serii
Mam 2 Barracudy 160 GB SATA jeden jest średnio głośny drugi bardzo cichy - nie wiadomo nawet czy pracuje. Można dotykać ręką, nie ma żadnych drgań. Czytałem wiele wypowiedzi na temat różnych dysków, wiele typów sprawdziłem w pracy i uważam, że wszystko zależy od szczęścia. Kupjemy przeważnie kota w worku, przymosimy do domu i albo jest głośny albo nie. Gdyby można było w sklepie sprawdzić, na pewno wybralibyśmy coś cichego z produktów każdej firmy. A może jakiś sklep zacząłby selekcjonować i sprzedawać dyski wybrane specjalnie pod kątem hałasu? Jakiś certyfikat, że dany egzemplarz jest wybrany z wielu i specjalnie nadaje się dla muzyków?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- AlfonsoRodeo
Zamiast kupowac, jak to ktorys z forumowiczow napisal, ' w ciemno' lepiej udac sie do jakiegos dobrego sklepu komputerowego, gdzie znajduje sie grono fachowcow (w doslownym tego slowa znaczeniu) a nie grupka pozorujacych wiedze o sprzecie PC. W takim (nazwijmy to) normalnym sklepie nie bedzie problemow z doborem dysku jaki sobie zazyczycie. Zreszta trafienie dobrego dysku nie jest kwestia szczescia, jak to ktos napisal wczesniej, a jest kwestia wyboru konkretnego modelu (pelne oznaczenia). Nie wystarczy bowiem powiedziec: "Panie, daj Pan mi WDC 120GB..." Zreszta, najlepiej zaczerpnac info na ten temat w ostatnim CHIPie, badz innym czasopismie komputerowym (aktualnym) - tam sa rankingi pod wzgl glosnosci, wydajnosci, ceny i ogolnej efektywnosci. Polecam takze przegladniecie na stronach internetowcyh producentow danych odnosnie samych dyskow, a pozaniej szukania ceny w PL.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

...Zamiast kupowac, jak to ktorys z forumowiczow napisal, ' w ciemno' lepiej udac sie do jakiegos dobrego sklepu komputerowego, gdzie znajduje sie grono fachowcow (w doslownym tego slowa znaczeniu) a nie grupka pozorujacych wiedze o sprzecie PC. W takim (nazwijmy to) normalnym sklepie nie bedzie problemow z doborem dysku jaki sobie zazyczycie.(...)
Dobrze, czy ktoś może polecić taki sklep w Warszawie? Potrzebuję dysk.. W kilku sklepach pytałem czy można sprawdzic głośność i patrzyli na mnie jak na kosmitę.
pozdr
Dobrze, czy ktoś może polecić taki sklep w Warszawie? Potrzebuję dysk.. W kilku sklepach pytałem czy można sprawdzic głośność i patrzyli na mnie jak na kosmitę.
pozdr
bębniarz
Dyski Seagate na początku są faktycznie baaardzo ciche, ale w przypadku moich trzech (10 GB, 40GB, 80GB) po pewnym czasie "zaczęły mówić" jak im tam bardzo gorąco
-strasznie się grzeją... Po paru godzinach intensywnej pracy głowic dysk jest tak gorący że nie można go utrzymać w ręku jak kartofla z ogniska
(często wyjmuje/wkładam dyski z kieszeni). Już nie jestem wierny Seagate'owi i teraz pod lupą są nowe Samsungi (120, 160 GB) - szybkie, na łożyskach olejowych więc cichuteńko pracują i nie gorączkują nigdy
A co będzie z nimi za "jakiś" czas to się zobaczy. Słyszałem że na zachodzie do przeróżnych urządzeń np w studiach telewizyjnych montuje się teraz właśnie dyski Samsunga, że to już nie to co kiedyś - dwa lata i dysk leży. "Szajsung" zaczyna dbać o dobre imię

For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>
wszystkie nowe samsungi na silniku "NIDEC" są ciche gorzej z tymi na "JVC"
"cavior" :) odradzam można nabawić się niestrawności barracuda 80G na ata 100 jest bardzo cicha ale jej wydajność jako dysku pozostawia wiele do życzenia i zważywszy na 2 mb cache'u raczej cieniutka do zastosowań audio
oczywiście na dzień dzisiejszy
pozdrawiam
"cavior" :) odradzam można nabawić się niestrawności barracuda 80G na ata 100 jest bardzo cicha ale jej wydajność jako dysku pozostawia wiele do życzenia i zważywszy na 2 mb cache'u raczej cieniutka do zastosowań audio
oczywiście na dzień dzisiejszy
pozdrawiam