Jak skompresować Edytę Olszówkę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
preceli
Re: Jak skompresować Edytę Olszówkę?

Post autor: preceli » czwartek 14 kwie 2005, 22:37

......Jak wzbogacić Pani Olszówki głębię głosu? Dla potrzeb filmu. Aby nie niknęła i była prawdziwa. Ale jednocześnie, żeby jej nie rozpłaszczać?...

A ja z tym "głosem' zrobiłbym tak:

1. Sama góra: w sumie sporo zależy od tego czy "na dzień dobry" ładna, czy nie. Jeśli nie, to stłumiłbym coby za mocno nie przeszkadzała. Jeśli wrzaskliwa, należałoby się zastanowić czy wogóle jej nie uciąć. Tak gdzieś na wysokości bardzo wysokiego środka.

2. Wysoki środek: ten rozsunąłbym lekko na boki aby zrobić więcej miejsca na inne dokonania a przez co i sam "glos" nabierze więcej powietrza.

3. Niski środek: tu osobiście położyłbym konkretną kompresję, możnaby nawet pokusić się o efekt pompowania.

4. Dół: tu zdecydowanie wtyczka, nalepiej mocny kompresor choć są takie "glosy" że lepsze skutki uzyskamy za pomocą ekspandera.

5. Najniższy dół: szkoda się tym zajmować, w czasie odsłuchu i tak nikt nie zwraca na to uwagi.

Nie wiem czy wiele pomogłem, ale zawsze będzie to chyba lepsze od zwykłego rozpłaszczenia.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 15 kwie 2005, 00:56

Nie wiem czy wiele pomogłem, ale zawsze będzie to chyba lepsze od zwykłego rozpłaszczenia.

...

Rany! Ale palnalem glupote!!Przeciez to do terewizora!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapomnij o moich poradach! Kurna tak to jest jak czlowiek mysli o tysiacu rzeczach..

Co do rozsuwania po bokach to nie wiem jak to zrobi w terewizorze zwlaszcza monofonicznym.. Pni Olszowka ma dosc "przepity" sound o ile pamietam.. Skup sie na wysokim srodku - znajdz czestotliwosci ktore najbardziej dzwonia i lekko je podetnij.. Moze zniknie efekt "popiskiwania" i glos sie wygladzi z deka.. Co do reszty - poprobuj wielopasmowej kompresji np.. Albo PSP Wintage Warmer? W kazdym razie experymentuj - gdzies jest metoda..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 15 kwie 2005, 08:31

...co do rozsuwania po bokach to nie wiem jak to zrobi w terewizorze zwlaszcza monofonicznym...

Toż telewizor można przesunąc na bok aby "głos" miał więcej przestrzeni.

...Skup sie na wysokim srodku - znajdz czestotliwosci ktore najbardziej dzwonia i lekko je podetnij..

Uuu... to może być bardzo bolesny zabieg, po którym głos moze stracić swoje najwieksze walory

...Moze zniknie efekt "popiskiwania" i glos sie wygladzi z deka.. Co do reszty - poprobuj wielopasmowej kompresji np...

Odradzam, kompresja wielopasmowa (zwykle b.wysoka góra i dół) wymaga udziału kilku realizatorów przez co materiał zwykle robi się niespójny.

Na koniec uwag dla realizatorów "głosów":

1.) dobrze jest zawczasu przygotować materiał, tu wstępne rozpłaszczenie "głosu" daje znakomite efekty

2.) są "głosy", szczególnie te z pewną praktyką praktyką, które potrafią podpowiadać realizatorowi jakie zabiegi realizatorski i masteringowe są dla niego najbardziej korzystne

3.) należy wystrzegać się realizacji "głosów" archiwalnych, nawet po dobrej restauracji choć czasem mozna nieźle na tym zarobić

P.S.

Sorry Pawełło
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » piątek 15 kwie 2005, 10:07

P.S.

Sorry Pawełło

...

hehehehehehe LUZ
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ