Sub(s)tractive analog synthesis

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
3Head
Re: Sub(s)tractive analog synthesis

Post autor: 3Head » sobota 12 lut 2005, 14:29

Chłopak na 100% był w Poznańskich Słowikach....

A moze to efekt uboczny picia wina "Pralat"...?

ascetic

Post autor: ascetic » sobota 12 lut 2005, 14:38

Yaniki - nie wiem, czy chciałeś mnie poprawić, ale poprawną formą jest wyraz "subtraktywna". Wpisz substraktywna, a google Cię poprawi.

Pozdro.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 12 lut 2005, 16:26

...Yaniki - nie wiem, czy chciałeś mnie poprawić, ale poprawną formą jest wyraz "subtraktywna". Wpisz substraktywna, a google Cię poprawi.

Dokładnie. W tytule wątku i pytaniu jest błąd - poprawnie pisze się SUBTRACTIVE i synteza SUBTRAKTYWNA a nie "substractive" i "substraktywna". Nazwa pochodzi od angielskiego słowa subtract (czyli odejmować) i wiąże się z metodą otrzymywania barwy poprzez zubożanie widma przebiegu bogatego w harmoniczne (np. poprzez filtrację). Słowo "substract" nie istnieje w języku angielskim. Niestety, wielu ludzi (nawet dobrze władających angielskim) popełnia ten popularny błąd.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » sobota 12 lut 2005, 22:55

......Yaniki - nie wiem, czy chciałeś mnie poprawić, ale poprawną formą jest wyraz "subtraktywna". Wpisz substraktywna, a google Cię poprawi.

Dokładnie. W tytule wątku i pytaniu jest błąd - poprawnie pisze się SUBTRACTIVE i synteza SUBTRAKTYWNA a nie "substractive" i "substraktywna". Nazwa pochodzi od angielskiego słowa subtract (czyli odejmować) i wiąże się z metodą otrzymywania barwy poprzez zubożanie widma przebiegu bogatego w harmoniczne (np. poprzez filtrację). Słowo "substract" nie istnieje w języku angielskim. Niestety, wielu ludzi (nawet dobrze władających angielskim) popełnia ten popularny błąd....

Jezu! Pomroczność jasna! Oczywiście, że substraktywna.

Chyba pora na emeryturę...

3Head

Post autor: 3Head » sobota 12 lut 2005, 23:39

Jezu! Pomroczność jasna! Oczywiście, że subStraktywna.

ekhm

Awatar użytkownika
jexus

Post autor: jexus » sobota 12 lut 2005, 23:50

nie no...

paranoja

S U B T R A K T Y W N A

ascetic

Post autor: ascetic » niedziela 13 lut 2005, 00:37

Z niniejszej dyskusji wnioskuję, że wiemy wszyscy o co chodzi, a ponieważ obie formy są bardzo często używane (w polskim i angielskim języku) degraduję oba pojęcia do równego stopnia i daję wszystkim spokój.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 13 lut 2005, 02:30

...Z niniejszej dyskusji wnioskuję, że wiemy wszyscy o co chodzi, a ponieważ obie formy są bardzo często używane (w polskim i angielskim języku) degraduję oba pojęcia do równego stopnia i daję wszystkim spokój.

Obawiam się, że nie masz wystarczającej mocy, żeby wydawać zarządzenia równouprawniające poprawny i błędny termin. To, że coś jest popularnym błędem nie oznacza, że należy go zaakceptować. Poważne źródła piszą poprawnie i trzymajmy się tego wzorca, inaczej zaleje nas masa dezinformacji wynikającej z językowego niedbalstwa. A potem się niektórzy dziwią, że wyszukiwarka źle działa...

ascetic

Post autor: ascetic » niedziela 13 lut 2005, 08:27

Obawiam się, że nie masz wystarczającej mocy, żeby wydawać zarządzenia równouprawniające poprawny i błędny termin. To, że coś jest popularnym błędem nie oznacza, że należy go zaakceptować. Poważne źródła piszą poprawnie i trzymajmy się tego wzorca, inaczej zaleje nas masa dezinformacji wynikającej z językowego niedbalstwa. A potem się niektórzy dziwią, że wyszukiwarka źle działa......

heh, to nie zarządzenie Ale jak mam tutaj na EiS każdego poprawiać i z nim dyskutować, to sobie podaruję Wpiszą źle, to nie znajdą w wyszukiwarkach, hihihi.

Pozdrawiam.

ascetic

Post autor: ascetic » niedziela 13 lut 2005, 08:36

Ludzie, niech jeszcze tylko ktoś kiedyś napisze źle, a przyjedziemy do tej osoby całą muzyczną paczką i zrobimy porządek - zrozumiano?

S U B T R A K T Y W N A

I ma być spokój.

ODPOWIEDZ