Phantom - czy uszkodzę nim mikrofon dynamiczny?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Whiteman
Re: Phantom - czy uszkodzę nim mikrofon dynamiczny?

Post autor: Whiteman » niedziela 23 sty 2005, 13:50

Pozdrowienia dla Elfuello!

Krótko na temat "phantomu". Napięcie Phantom jest wymagane tylko do zasilania mikrofonów pojemnościowych (ale nie wszystkich - należy ten fakt sprawdzić najlepiej w dokumentacji mikrofonu).

Z reguły jest to 48 V i z pewnością spali mikrofon dynamiczny.

Tańsze miksery z reguły mają napięcie Phantom załączane jednocześnie na wszystkie kanały z wejściem mikrofonowym XLR. Jeśli na tych kanałach są też gniazda typu "jack", to prawdopodobnie na "jack'ach" nie ma napięcia "Phantom" i można w nie wpiąć mikrofon, ale lepiej sprawdź to w instrukcji lub na stronie producenta! Z mikserami różnie bywa!

Elfuello! Skontaktuj się ze mną! Mój mail: whiteman.kk@wp.pl

----------------------------------------------------------------------------

Hmm... Propos posta "Forum dla zawodowców"... Jak to się ma do edukacyjnej misji pisma "Estrada i studio"??????????? Szanowna redakcjo! Przecież wasze pismo kupują w większości amatorzy!!! Gdyby nie ich pieniądze, za niemało kosztujące pismo, nie byłoby Was!!! A z kieszeni prawdziwych zawodowców nie utrzymalibyście nakładu!

Może jednak należałoby amatorów trochę poszanować!!!!

Chcecie sprawdzić ilu tu jest amatorów, a ilu prawdziwych zawodowców? Zróbcie ankietę!

I przydałoby się posprzątać archiwalne posty. Wcale się nie dziwię, że ludzie tu narzekają, że w archiwach ciężko coś znaleźć! Tam jest pełno postów nic nie wnoszących do dyskusji, no chyba poza cynizmem i chamstwem!

A propos uwag pana MB.

"Chamstwem jest wszczynanie awantur takich jak ta powyżej i chamstwem była też reakcja autora wątku"

oraz p Montera

"Moge sobie pisać co chcę i jak chcę"

Nie sądzę, żeby upominanie się o odrobinę kultury u rozmówców było chamstwem!!!

A skoro Monter przyznaje sobie prawo do pisania co chce i jak chce (wliczając w to brak kultury i złośliwe docinki)... to dlaczego próbuje odebrać to prawo innym?

Elfuello zadał poprostu pytanie. Też zgodnie z prawem "piszę co chcę i jak chcę!". Ale nikogo tym nie obraził, a - powtórzę po raz setny - kto nie chce mu odpowiedzieć, ten wcale nie musi!! I nikt nie będzie miał o to pretensji! Nikt też płakać z tego powodu nie będzie!! Natomiast w obliczu chamstwa tutejszych tzw. "zawodowców" moje pretensje są jak najbardziej na miejscu!!!

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » niedziela 23 sty 2005, 13:55

A myślisz, że inni mają czas by odpisywać na posty na które można znaleść odpowieć w necie?

O tym już była mowa! Kto nie chce, niech nie odpisuje! Nikt Cię przecież nie zmuszał nawet do czytania tego wątk.

Marck9

Post autor: Marck9 » niedziela 23 sty 2005, 14:09

A skoro Monter przyznaje sobie prawo do pisania co chce i jak chce (wliczając w to brak kultury i złośliwe docinki)... to dlaczego próbuje odebrać to prawo innym?

O ile się zorientowałem to nie MONTER płacze, że mu ciężko jakieś informacje znaleźć.
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » niedziela 23 sty 2005, 14:10

Z reguły jest to 48 V i z pewnością spali mikrofon dynamiczny.

Głupoty.

I nie spali.

Co innego mówiły instrukcje obsługi mikserów, z których korzystałem! Pisze tam, że jednak spali!

Jeszcze nie widziałem wejsia mikrofonowego typu TRS w miserze z załaczanym np. phantom.

To taki z Ciebie zawodowiec? :) Bo ja już widziałem takie miksery.

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » niedziela 23 sty 2005, 14:16

O ile się zorientowałem to nie MONTER płacze, że mu ciężko jakieś informacje znaleźć....

Udzielanie odpowiedzi na forum jest całkowicie dobrowolne! Nikt nikogo do tego nie zmusza! A jak ktoś nie chce odpowiadać, to niech się nie odzywa wcale!

Jasne jak słońce

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » niedziela 23 sty 2005, 14:45

Ja się wyłaczam z dyskusji bo to jakaś paranoja.

Ja też, bo nie ma zkim gadać!

I z całego forum się też chyba wyłączę. Za dużo tu "zawodowców".

Awatar użytkownika
vasyl

Post autor: vasyl » niedziela 23 sty 2005, 14:51

...I z całego forum się też chyba wyłączę. Za dużo tu "zawodowców"....

ojej, nie rób nam tego

człowieku, lepiej zacznij pisać na temat, a nie cały czas smęcisz o tym,

jacy tu ludzie niewyrozumiali itd itd

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 23 sty 2005, 14:54

Drogi MONTERZE.....i czy to był dla Ciebie tak wielce ogromny problem napisać tak od razu (zamiast wtykać?)..... z doświadczenia w związku z tym phantom??

Teraz mi pomogłes i jestem Ci bardzo wdzięczny. Dziękuję za poradę.

Pozdrawiam

PS."Nikt nie jest doskonały"
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » niedziela 23 sty 2005, 15:28

"Gdybyś raczył sprawdzić to słowo w słowniku angielskiego i kontynuował dyskusję pewnie dowiedzial bys się fajnych rzeczy (...) Nie będę nikomu podawal na tacy odpowiedzi..."

No to proszę uprzejmie:

PHANTOM =>

rzecz.- zjawa, widmo, fantom, mara, ułuda, złuda, złudzenie

przym.- fikcyjny, złudny, ułudny

......o jaaaaa..........teraz to już wiem....EUREKA!!!.....naprawdę....a informacjami o zagrożeniach w instrukcji miksera mam w ogóle nie wspominać i nie zwracać uwagi??? Chyba chory jesteś , że zaryzykujuę uszkodzenie dobrego mikrofonu dynamicznego bez uprzedniego potwierdzenia czy tak można.

KOLEŚ! Nie jestem taki ciemny i domyślam się o co chodzi z phantom.

Bardziej bym się skupił na tym czy można uszkodzić mikrofon, bo według producentów mikserów i niektórych użytkowników (włącznie z informacjami na GOOGLE - tak dla MD) jest to realne. Dlatego pytam WAS jako doświadczonych ludzi. Widzę jednak , że zamiast konkretnej odpowiedzi uzyskuję zagadki, pytania na pytanie i brak chęci pomocy , bo jak ująłeś "Nie będę nikomu podawal na tacy odpowiedzi..."

PS.Wyciągnąć rękę to jeszcze hasło "wyluzuj się" #$%!!! Na takie coś to nie będe milczał.
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

ODPOWIEDZ