Czy sklepy w USA mają Polaków gdzieś?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Marc.De.Marx
Re: Czy sklepy w USA mają Polaków gdzieś?

Post autor: Marc.De.Marx » środa 15 gru 2004, 20:44

...Tylko teraz mysle jak uniknac jakihis dodakowych oplat tj Vatu , czy wogole bede musial go zaplacic ? jak tak to gdzie i komu ?

Przy sprowadzaniu gratow w ten sposob , Twoja karta wyladuje w urzedzie celnym w Warszawie . Nastepnie zaplacisz clo+vat przy odbiorze - jesli sam sie u nich stawisz , albo po prostu za zaliczeniem , wtedy Ci sprzet wysylaja . Moglbys to objesc , jesli np. jakis znajomy Ci by to wyslal w paczce .

Al jezeli zaplace z gory przelewem tej firmie to oni wysla to jako normalna paczkę to skad urzad celny bedzie wiedzial ile to jest warte,czy to prywatnie jest wyslane czy tez nie i od czego niby nalicza podatek? Nie znam sie na prawie celnym , ale tak to rozumuje.

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » środa 15 gru 2004, 23:35

......Tylko teraz mysle jak uniknac jakihis dodakowych oplat tj Vatu , czy wogole bede musial go zaplacic ? jak tak to gdzie i komu ?

Przy sprowadzaniu gratow w ten sposob , Twoja karta wyladuje w urzedzie celnym w Warszawie . Nastepnie zaplacisz clo+vat przy odbiorze - jesli sam sie u nich stawisz , albo po prostu za zaliczeniem , wtedy Ci sprzet wysylaja . Moglbys to objesc , jesli np. jakis znajomy Ci by to wyslal w paczce .

Al jezeli zaplace z gory przelewem tej firmie to oni wysla to jako normalna paczkę to skad urzad celny bedzie wiedzial ile to jest warte,czy to prywatnie jest wyslane czy tez nie i od czego niby nalicza podatek? Nie znam sie na prawie celnym , ale tak to rozumuje.

...

Po prostu otworza paczke na ktorej bedzie napisana jej wartosc. A ze teraz ne mamy cla w obrebie Unii Europejskiej to cale sily urzad celny przerzucil na kraje spoza unii.Przyklad:

zakupilem za, uwaga 20 dolarow pojemnik na baterie do DATa SONY TCD-D7. Kawalek plastiku z dwoma blaszkami. I oczywiscie urzad naliczyl od tego Vat i clo. Co wiecej maja taki zwyczaj zeby naliczac od wartosci faktury a nie tylko samego towaru czyli razem z cena przesylki...

Mozna probowac poprosic sklep zeby wpisal falszywa wartosc paczki z mniejsza suma ale jak widac po powyzszym nie daje to gwarancji. No moze 5 dolarow.

Tak wiec najlepiej jak ktos osobiscie Ci przywiezie to ze Stanow.

pzdr

ts

3Head

Post autor: 3Head » środa 15 gru 2004, 23:41

Tak czy tak , zaplacic musisz od razu z gory , bo inaczej nie wysla

Ja niestety rowniez nie znam dokladnie tych procedur , ale chyba samo Sweetwater tak kieruje przesylke , aby odpowiednie oplaty zostaly doliczone . Jak zamawialem ze stanow rozne rzeczy , zawsze ladawalo to w urzedzie celnym i oplaty te byly niezbedne .

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 15 gru 2004, 23:47

CZy cło jest zawsze stałe dla instrumentów i innych towarów , czy sa to odmienne rzeczy ? ( nie wliczajac samochodów:) )

czyli 22% vatu plus cło ,sprowadzam własnie instrument i sam jestem ciekaw czy oclą .

Pozdrawiam

PAWEŁ

Szefski

Post autor: Szefski » czwartek 16 gru 2004, 13:38

Moglbys to objesc , jesli np. jakis znajomy Ci by to wyslal w paczce

No z tym to też różnie bywa bo ostatnimi czasy zwykłe paczki są częściej kontrolowane niż kiedyś. X lat temu gdy mój ojciec był w USA słał do domu chyba z 3 paczki miesięcznie przez 3 czy 4 lata na których było napisane np koce, a w środku był Sony 21' owinięty w koc itp i żadna nigdy nie została oclona. Teraz mój znajomy poprosił koleżankę o przysłanie całego sprzętu do Djki i paka została otworzona oclona owatowana że wyszło go to praktycznie tyle co u nas. Wziął to za nieszczęśliwy traf i nie zrażając się tym zamówił jeszcze jakiś inny sprzęt - historia z urzędem celnym się powtórzyła... no chyba że on jest spod jakiejś pechowej gwiazdy :]
"Mam dziewiętnaście lat i chcę mieć Pana osobowość"

3Head

Post autor: 3Head » czwartek 16 gru 2004, 14:57

czyli 22% vatu plus cło ,sprowadzam własnie instrument i sam jestem ciekaw czy oclą .

Przy wiekszosci produktow jest to 22% , ale nie orientuje sie w tym jakos znakomicie

Najprawdopodobniej Ci to ocla , a niemal na pewno

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » czwartek 16 gru 2004, 15:16

...czyli 22% vatu plus cło ,sprowadzam własnie instrument i sam jestem ciekaw czy oclą .

Przy wiekszosci produktow jest to 22% , ale nie orientuje sie w tym jakos znakomicie

Najprawdopodobniej Ci to ocla , a niemal na pewno ...

dzisaj dokonalem tez przelewu do sweettwater na moja karte i jetem ciekawy ile bede musial jeszcze doplacac Milerowi i calej tej jego bandzie.

3Head

Post autor: 3Head » czwartek 16 gru 2004, 16:28

dzisaj dokonalem tez przelewu do sweettwater na moja karte i jetem ciekawy ile bede musial jeszcze doplacac Milerowi i calej tej jego bandzie.

Millerowi juz nic

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » czwartek 16 gru 2004, 18:30

Millerowi juz nic ...

Nie byłbym taki pewien....

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » wtorek 21 gru 2004, 01:28

Dzisaj mi odpisali ze Sweeter, ze kasa doszla i by wyslali moje zamowienie gdyby wplyneła pelna suma, a brakuje 25 dolarow, bo jakis bank czy ktos tam sobie nie wiem jakim prawem pobral z moich pieniedzy.Teraz zeby doplacic te 25 dolarow to musze zplacic w polsce ok 50 zł za przelew i znowu dodatkowe 25 dolarow dla jakiegos tam banku w USA. Szlak mnuie trafia juz i czuje ze ten interses mnie wyjdzie drozej niz w polsce. Jestem ciekawy ile procent wynosi clo jeszcze. Orientuje sie ktos ?

ODPOWIEDZ