PowerMac G3/G4 + Mac OS X

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Marceli
Re: PowerMac G3/G4 + Mac OS X

Post autor: Marceli » sobota 23 paź 2004, 13:46

(...)

Co do samego zakupu , dlaczego myslisz o wlasnie takim komputerze (tzn. 400Mhz ) ?

A G3 300Mhz , coz to rzeczywiscie minimalnie , wiec tzw. "smigania" nie mozna oczekiwac ....

Trzeba pamietac, ze OSX w aktualnej postaci, czyli tzw.Panther jest lepiej zoptymalizowany od swoich poprzednikow, dlatego zadowalajace efekty mozna uzyskac na nieco wolniejszych maszynach.

Ostatnio postawilem Pantere na PB G3/400 (tzw. Lombard) i wszystko dzialalo ok, nie liczac lekkiego przycinania sie niektorych Divxow. Ale biarac pod uwage, iz laptop mial naped DVD, problem ogladania filmow zostal rozwiazany...

Sam uzywam OS X na iBooku G3/800 (384 MB RAM) a takze na PM G4/400 (704 MB RAM).

Wszystko pracuje OK.

M

WG

Post autor: WG » sobota 23 paź 2004, 20:29

Aktualnie rozważam maszynę G4 400 z 256 MB na początek.

Względy ekonomiczne trochę :( Naturalnie zdaję sobie sprawę, że demon szybkości to to nie będzie.

Faktycznie to powinienem wspomnieć o celowości takiego zakupu.

Otóż potrzebuję tę platformę by przenieść pisane oprogramowanie na Mac'a. To wszystko. Im wcześniej zacznę tym lepiej. Dlatego ideałem jest dla mnie chyba G4, na którym możnaby dokonać testu na wielu systemach jednocześnie a więc:

- Mac OS 9

- Mac OS X Jaguar

- Mac OS X Panther

- Mac OS X Tigher

Aktualnie nie wiem który z nich jest najpopularniejszy ale pewnie Jaguar albo Panther.

Cena nowego PowerMac G4 1.25 Ghz jest niestety trochę wysoka jak dla mnie w tym momencie a więc w grę wchodzi używany sprzęt. O PowerBook nie wspominam.

Do prywatnej pracy z audio mam PC a więc nie szukam drugiego komputera jako DAW tylko sprawnego narzędzia programistycznego. Oczywiście aby móc dokonać testu programów czy wtyczek wymagane jest aby aplikacje audio działały bezproblemowo i bezkonfliktowo.

Czy moje założenia są w porządku ?

Pozdrawiam i dzięki za udział w dyskusji.

Marceli

Post autor: Marceli » sobota 23 paź 2004, 22:24

...Aktualnie rozważam maszynę G4 400 z 256 MB na początek.

Względy ekonomiczne trochę :( Naturalnie zdaję sobie sprawę, że demon szybkości to to nie będzie.

--- Na poczatek wystarczy.Pamietaj, aby byla to raczej wersja z grafika AGP a nie PCI. G4 z karta graficzna PCI nie jest juz supportowany przez niektore programy. ---

(...)

- Mac OS 9

- Mac OS X Jaguar

- Mac OS X Panther

- Mac OS X Tigher

----Aktualnie najnowsza wersja OSX jest Panther, ostatnio w wersji 10.3.5. Jaguar to juz raczej przeszlosc, a Tiger bedzie mial swoja premiere w pierwszej polowie przyszlego roku. Wstepna prezentacje jego mozliwosci znajdziesz tutaj:

http://www.apple.com/macosx/tiger/

------

Do prywatnej pracy z audio mam PC a więc nie szukam drugiego komputera jako DAW tylko sprawnego narzędzia programistycznego.

------A wiec konieczne musisz zajrzec tutaj:

http://developer.apple.com/macosx/

-------

Powodzenia!

Pozdrawiam

M

3Head

Post autor: 3Head » sobota 23 paź 2004, 23:48

no to w takim razie komputer powinien Ci sie sprawdzic i dzialac bez problemow . I wiedzac z doswiadczenia , nie przyjdzie Ci go szybko wymieniac

pozdrawiam ;

ODPOWIEDZ