Autotransformatory, kondycjonery...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sroka
Re: Autotransformatory, kondycjonery...

Post autor: Sroka » czwartek 23 wrz 2004, 02:32

...A jednak Sroka nie masz racji. Albo Ci źle powiedzieli w szkole, albo źle zapamiętałeś i mylisz autotransformator z wariakiem (http://www.elect-spec.com/variac_tutorial.htm). Sugeruję jednak sprawdzić w literaturze fachowej.

Autotransformator to transformator, w którym uzwojenie pierwotne i wtórne mają część wspólną, tzn. albo uzwojenie wtórne stanowi część pierwotnego albo odwrotnie. Przedrostek auto- pochodzi od samoindukcji i nie ma nic wspólnego z automatyką. Owszem, łatwo jest zrobić autotransformator regulowany, ale nie ma żadnego obowiązku, żeby taki był.

www.elektroinstalator.com.pl/artyk/old/2003/2003-02/autotransformatory.htm

www.cidernet.pl/~ecc/art/trafo02/trafo02.htm

..

Nie wiem, to moze tobie źle powiedzieli. To że kilka lat za sobą mam szkołe to wiedz ze pamiętam i zawsze Autotransformator wyglądał tak: www.merazet.pl/pdf/katalog/01/05/ttw_kssess.pdf

I myśle że tylko dlatego jest ta cała głupia dyskusja że prubujesz mi coś udowodnić a nie masz o tym pojęcia .

Transformatory które pokazałeś ( autotransformatory) działają dokładnie tak jak ten tylko z tym ze ten twój ma inna budowę i ma tylko kilka odczepów a mój ma kilkaset. Jak masz problem z wyobraźnią to sobie go kup, rozkręć i logicznie przemysl wtedy zorjętujesz sie o czym mówię.

Oj MB walcz....

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 23 wrz 2004, 02:54

Ja nie mam problemu z wyobraźnią i nie potrzebuję wyobraźni, żeby wiedzieć, jak wygląda regulowany autotransformator, nie raz takiego używałem. Niestety to Ty masz problem i to elementarny: problem z logicznym myśleniem. Masz też chyba jakiś problem z ego.

Twój przykład w postaci regulowanego autotransformatora nie jest dowodem na twierdzenie, że wszystkie autotransformatory są regulowane. Z kolei przykłady konkretnych komercyjnie dostępnych nieregulowanych autotransformatorów świadczą jednak dobitnie o tym, że takowe jak najbardziej istnieją. I nie ma co się głupio upierać.

http://en.wikipedia.org/wiki/Transformer - polecam uważną lekturę hasła autotransformer u dołu strony, oraz variac, ciut poniżej

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » czwartek 23 wrz 2004, 04:14

...Ja nie mam problemu z wyobraźnią i nie potrzebuję wyobraźni, żeby wiedzieć, jak wygląda regulowany autotransformator, nie raz takiego używałem. Niestety to Ty masz problem i to elementarny: problem z logicznym myśleniem. Masz też chyba jakiś problem z ego.

Twój przykład w postaci regulowanego autotransformatora nie jest dowodem na twierdzenie, że wszystkie autotransformatory są regulowane. Z kolei przykłady konkretnych komercyjnie dostępnych nieregulowanych autotransformatorów świadczą jednak dobitnie o tym, że takowe jak najbardziej istnieją. I nie ma co się głupio upierać.

http://en.wikipedia.org/wiki/Transformer - polecam uważną lekturę hasła autotransformer u dołu strony, oraz variac, ciut poniżej...

To co sugerujesz ze moja wiedza jest na marne? A może sugerujesz podrzeć uprawnienia SEP, a może zmienić zawód? Chcesz mi powiedzieć że to czego mnie nauczyli w szkole kila lat temu jest na nic?

Jak ja się uczyłem to komercja była dopiero w planach i jedynym autotransformatorem był ten który ci pokazałem.

Przykład jaki podałem jest z góry oczywisty, w jednym pudełku transformator z regulacją płynna wyjscia bez potrzeby ingerencji elementów zewnętrznych. To co ty podałeś to są trafa stosowane w przemyśle i aby uzyskać auto ..... zmiane wartosci napięcia wyjściowego potrzebujesz zewnętrznego przełacznika.
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 23 wrz 2004, 07:58

...Jeżeli zaś mówimy o autotransformatorze który nie ma regulowanej ręcznie wartości napięcia wyjściowego to można to nazwać autotransformatorem lub kondycjonerem napięcia...

Zachodzę w głowę skąd wziąłeś takie "definicje".

...To że kilka lat za sobą mam szkołe to wiedz ze pamiętam i zawsze Autotransformator wyglądał tak: www.merazet.pl/pdf/katalog/01/05/ttw_kssess.pdf ...

To jest właśnie rozwiązanie techniczne autotransformatora zwane popularnie wariakiem (o którym wcześniej wspominał MB). Oczywiście istnieją też inne, bez ślizgacza - np. z odczepami co 10% odnośnie napięcia pierwotnego (bardzo popularne). Przykro mi, że nie miałeś takich w szkole.

...I myśle że tylko dlatego jest ta cała głupia dyskusja że prubujesz mi coś udowodnić a nie masz o tym pojęcia...

...Jak masz problem z wyobraźnią to sobie go kup, rozkręć i logicznie przemysl wtedy zorjętujesz sie o czym mówię...

Tu nie ma co sobie wyobrażać, bo wszystko dawno zostało wymyślone, opisane, zdefiniowane i od klikudziesięciu już lat nauczane w dobrych szkołach. Wystarczy wziąć w rękę byle jaki podręcznik do elektrotechniki, nawet poziomu zawodówki.

...To co sugerujesz ze moja wiedza jest na marne? A może sugerujesz podrzeć uprawnienia SEP, a może zmienić zawód? Chcesz mi powiedzieć że to czego mnie nauczyli w szkole kila lat temu jest na nic? ...

Bez urazy, lecz biorąc pod uwagę, że uprawnienia SEP co jakiś czas należy odnowić sugeruję, że powinieneś usystematyzować swoje wiadomości.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 23 wrz 2004, 10:21

...lecz biorąc pod uwagę, że uprawnienia SEP co jakiś czas należy odnowić...

Upss...

Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci. (Dz. U. Nr 89, poz. 828) uprawnienia SEP są przyznawane na czas nieokreślony. SEP i inne organizacje toczą aktualnie walkę, aby przywrócić obowiązek ich odnawiania.
[addsig]

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 23 wrz 2004, 11:29

http://www.helion.hg.pl

a tak odbiegajac od teoretycznej dyskusji nt. autotransformatorow.

Czy ktos uzywal kondycjonerow sieciowych firmy helion ?

wyglada to bardzo atrakcyjnie (no ... moze cena niezbyt) - ale czy ktos moze opisac swoje wrazenia przy uzyciu ze sprzetem audio ? (gl. wzmacniacze)

Hardi ! przeciez podawalem Ci nazwe firmy w ktorej kupilem ten (auto)transformator, pojdz do sklepu elektronicznego i napewno Ci taki sprowadza.
Warszawa - 'home' studio

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 23 wrz 2004, 13:43

...Czy ktos uzywal kondycjonerow sieciowych firmy helion ?

wyglada to bardzo atrakcyjnie (no ... moze cena niezbyt) - ale czy ktos moze opisac swoje wrazenia przy uzyciu ze sprzetem audio ? (gl. wzmacniacze)...

Modele Helion FS 1700/1900 testowaliśmy w 02/2001 EiS.

Oto co napisał autor testów Dariusz Mazurowski w konkluzji: "Z czystym sumieniem polecam opisane tu kondycjonery, tym bardziej, że mając na uwadze ich jakość, wprost rewelacyjne działanie, cena wydaje się niezwykle atrakcyjna. Ja w każdym razie nie wahałem się ani chwili decydując na zakup".
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 23 wrz 2004, 16:28

...hehe, nie no.... jak dla mnie to kolejna "audiofilska" ściema... ...

Zostawmy audiofilów w spokoju, dla nich urządzenia Heliona i tak są pewnie... zbyt tanie . Korzyści ze stosowania kondycjonerów docenią Ci, którym zdarzyło się już kiedyś (tak, jak niżej podpisanemu ) zgrać fajny materiał wraz z malakserem małżonki, czy wiertarką sąsiada .
[addsig]

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 23 wrz 2004, 16:39

a MY Kombinatzorzy i tak dopięliśmy swego!

Nikt nie chciał mi o kondycjonerach powiedzieć, o kombinatorstwo posądzał...no to fortelem. I co? proszę bardzo wszystko o kondycjonerach )
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » czwartek 23 wrz 2004, 17:54

...hehe, nie no.... jak dla mnie to kolejna "audiofilska" ściema... ...

slyszalem pozytywne opinie wielu ludzi co do dzialania takiego kondycjonera (tylko ze zechodnich produkcji) z gitarowymi wzmacniaczami ... wiem ze cena wysoka jak na polskie warunki ... ale jezeli ktos ma doswiadczenia - to prosze o opinie.
Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ