Gdzie można kupić analizator widma?
...Ciekawe urzadzenie,ale nie moge znalezc polskiej strony z tym DOD'em.
Moze jakies propozycje?
Dzieki....
Ale jednak myślę, że Behringer będzie lepszym (może nawet bardziej unwerslanym) wyborem i przede wszystkim tańszym. DOD kosztuje prawie1800zł. Nie wiem dlaczego nie ma info na jego temat na stronie producenta...
W sieci widziałem kilka schematów modyfikacji mikrofonu ECM8000.
...
Ja kupiłem DOD RTA za 720 zł znalazłem ogłoszenie w EiS. Miał on oryginalny mikrofon i w budowany generator szumu różowego. Wiem że wielu akustyków uzywa właśnie ten model, ale mozesz takze zainteresować się nowym Behringerem DEQ2496 Digital EQ ostatnio był nawet opisywany na łamach czasopisma EiS.
Pozdrawiam, Sroka
Moze jakies propozycje?
Dzieki....
Ale jednak myślę, że Behringer będzie lepszym (może nawet bardziej unwerslanym) wyborem i przede wszystkim tańszym. DOD kosztuje prawie1800zł. Nie wiem dlaczego nie ma info na jego temat na stronie producenta...
W sieci widziałem kilka schematów modyfikacji mikrofonu ECM8000.
...
Ja kupiłem DOD RTA za 720 zł znalazłem ogłoszenie w EiS. Miał on oryginalny mikrofon i w budowany generator szumu różowego. Wiem że wielu akustyków uzywa właśnie ten model, ale mozesz takze zainteresować się nowym Behringerem DEQ2496 Digital EQ ostatnio był nawet opisywany na łamach czasopisma EiS.
Pozdrawiam, Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
Re: Gdzie można kupić analizator widma?
O DODzie nie moge powiedzieć nic złego
...
Poza tym, ze trzy diody niewiele mowia, juz lepiej wyglada to na curvie, generatory czesto sa tez w stolach, nawet tych bardzo tanich jak AH 2200.

...
Poza tym, ze trzy diody niewiele mowia, juz lepiej wyglada to na curvie, generatory czesto sa tez w stolach, nawet tych bardzo tanich jak AH 2200.
Skoro juz jestesmy porzy metodach totaki maly tip dla zainteresowanych, ktorzy nie maja kasy na analizator, moze nie dziala to idealnie, ale jest to pewien pomysl z ktorego wiele osob "na szybko" korzysta.
Kompakt, w kompakcie plyta testowa, mikrofon pomiarowy podloczony do kosolety lezy sobie i "patrzy" na system, wlaczamy sobie szum rozow i gain w kanale mik. pomiarowego podnosimy do poziomu w ktorym diody PFL pokaza 0dB. teraz wlaczmy z plyty szym w poszczegolnych pasmach (zazwyczaj jeszcze lektor powie co to za pasmo) i patrzac na PFL kanalu z mik. pomiarowym widzimy co sie dzieje, czy danego pasma jest wiecej, czy mniej (obserwujac poziom PFL), reka wedruje do EQ i odpowiednio podnosi lub obcina dane pasmo na EQ (1) do takiego poziomu, az poziom PFL w knale mik. pom. bedzie rowny 0. Tak robimy z wszystkimi pasmami. Trzeba troszke wprawy, ale to kwestia czasu.
Ad (1)
Pamietamy ze raczej tniemy niz podbijamy - dlaczego ? bylo wielokrotnie na forum.
Sa oczywiscie przeciwnicy takich metod i maja swoje racje, ale jest to patent, ktory przy odrobinie dystansu - dziala.
Kompakt, w kompakcie plyta testowa, mikrofon pomiarowy podloczony do kosolety lezy sobie i "patrzy" na system, wlaczamy sobie szum rozow i gain w kanale mik. pomiarowego podnosimy do poziomu w ktorym diody PFL pokaza 0dB. teraz wlaczmy z plyty szym w poszczegolnych pasmach (zazwyczaj jeszcze lektor powie co to za pasmo) i patrzac na PFL kanalu z mik. pomiarowym widzimy co sie dzieje, czy danego pasma jest wiecej, czy mniej (obserwujac poziom PFL), reka wedruje do EQ i odpowiednio podnosi lub obcina dane pasmo na EQ (1) do takiego poziomu, az poziom PFL w knale mik. pom. bedzie rowny 0. Tak robimy z wszystkimi pasmami. Trzeba troszke wprawy, ale to kwestia czasu.
Ad (1)
Pamietamy ze raczej tniemy niz podbijamy - dlaczego ? bylo wielokrotnie na forum.
Sa oczywiscie przeciwnicy takich metod i maja swoje racje, ale jest to patent, ktory przy odrobinie dystansu - dziala.
...Skoro juz jestesmy porzy metodach totaki maly tip dla zainteresowanych, ktorzy nie maja kasy na analizator, moze nie dziala to idealnie, ale jest to pewien pomysl z ktorego wiele osob "na szybko" korzysta.
1. Ciekawy sposob,ale czy moge sobie rozowy szum nagrac na plytke,jezeli nie mam generatora w stole?
2. Gdzie mozna nabyc taka testowa plyte?
Dzieki za pomoc
1. Ciekawy sposob,ale czy moge sobie rozowy szum nagrac na plytke,jezeli nie mam generatora w stole?
Dzieki za pomoc

...1. Ciekawy sposob,ale czy moge sobie rozowy szum nagrac na plytke,jezeli nie mam generatora w stole?
np. Adobe Audition, 'menu Generate', wybieraj i generuj do woli.
Chyba AVT miałokiedyś takową w ofercie, użyj goole, jest tego pełno.
...
Ok,jest w Audition generato szumu ale sa jeszcze dodatkowe opcje:
-spatial stereo
-independent channels [500 mikro sekund;ustawialne]
-mono
-inverse
Ktora opcje wybrac
Dzieki za pomoc
np. Adobe Audition, 'menu Generate', wybieraj i generuj do woli.
Chyba AVT miałokiedyś takową w ofercie, użyj goole, jest tego pełno.
...
-spatial stereo
-mono
-inverse
Ktora opcje wybrac

Dzieki za pomoc

-spatial stereo
-mono
-inverse
Ktora opcje wybrac
Dzieki za pomoc
...
W zasadzie do opisanego przeze mnie sposobu potrzebujesz próbkę mono :) Oczywiscie mozesz sobie tez nagrac probke stereo (tylko po co skoro i tak kazda ze stron naglosnienia gra tak samo - przynajmniej powinna) mozesz tez nagrac inverse - ale jak strony beda w przeciwfazie to i tak uslyszysz. nawet bez szumu, wystarczy jakikolwiek płyta z muzyką, lub trzy słowa do mikrofonu.
-spatial stereo
-mono
-inverse
Ktora opcje wybrac

Dzieki za pomoc

W zasadzie do opisanego przeze mnie sposobu potrzebujesz próbkę mono :) Oczywiscie mozesz sobie tez nagrac probke stereo (tylko po co skoro i tak kazda ze stron naglosnienia gra tak samo - przynajmniej powinna) mozesz tez nagrac inverse - ale jak strony beda w przeciwfazie to i tak uslyszysz. nawet bez szumu, wystarczy jakikolwiek płyta z muzyką, lub trzy słowa do mikrofonu.
pytanie w temacie: planuje przystosowac pokoj w kawalerce do mozliwie dobrego odsluchu na starych dobrych msp-5. prosze o pomoc w 'domowej analizie' pokoju:
1. nagrac plyte z wygenerowanym szumem rozowym podzielonym na czestotliwosci - JAKIE? przedzial 20hz-20kHz co 50?
2. dysponuje mikiem mxl2003, ale nie ma on charakterystyki dookolnej tylko nerkowa, czy 'kierunkowo' moge to zrobic na np dwa kierunki oddzielnie?
3. prosze o nazwe [najlepiej freeware'owego] programowego analizatora.
pzdr
1. nagrac plyte z wygenerowanym szumem rozowym podzielonym na czestotliwosci - JAKIE? przedzial 20hz-20kHz co 50?
2. dysponuje mikiem mxl2003, ale nie ma on charakterystyki dookolnej tylko nerkowa, czy 'kierunkowo' moge to zrobic na np dwa kierunki oddzielnie?
3. prosze o nazwe [najlepiej freeware'owego] programowego analizatora.
pzdr
zegartiktaka.pl ||
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa
human beatboxer || Powerbook12", Saffire, Cubase 6, MXL2003, Shure beta58, M-Audio Tampa, Yamaha MSP-5 || Warszawa
- Miłaszewski
W odpowiedzi na tytulowy post:
Uzywam urzadzenia Phonic PAA-2 kupionego w konsbudzie.
Mozesz przeczytac moja krotka recenzje na stronie
www.dzwiek.org (dzial "recenzje i testy")
pozdrawiam, Jacek Miłaszewski
www.realizacja.com
Wrocław ;)
www.dzwiek.org (dzial "recenzje i testy")
www.realizacja.com
Wrocław ;)
...Witam,
Czy możecie podać strony,gdzie mógłbym dostać analizator widma.Wiem że generatory różowego szumu są również w equalizerach,i taki właśnie chcę kupić.Przy okazji,czy możecie podać marki niedrogich mikrofonów pomiarowych?Rozszerzam działalność o nagłaśnianie i chciałbym zabrać się do tego w miarę fachowo.
Pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc....
DOD SR RTA jest prosty i czytenny jak dla mnie bomba.
[Post edytowany przez Admina w dniu 07/02/2008]
Czy możecie podać strony,gdzie mógłbym dostać analizator widma.Wiem że generatory różowego szumu są również w equalizerach,i taki właśnie chcę kupić.Przy okazji,czy możecie podać marki niedrogich mikrofonów pomiarowych?Rozszerzam działalność o nagłaśnianie i chciałbym zabrać się do tego w miarę fachowo.
Pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc....
DOD SR RTA jest prosty i czytenny jak dla mnie bomba.
[Post edytowany przez Admina w dniu 07/02/2008]
- cannondalekiller
http://www.dzwiek.org (dzial "recenzje i testy")
http://www.realizacja.com
Wrocław ;)...
Hej Jacek!
Pogubiłem się w nowej szacie Twojej strony, a może za wcześnie wstałem.. Daj link na recenzję Phonica.
Pozdr