2 systemy operacyjne
po sformatowaniu c system d nie będzie działał bo wykasujesz boot managera który bez względu na wybór partycji instaluje się na dysku c. najlepiej zrób sobie obraz win na dysku c i wtedy możesz go ładować na każdą partycje [ewentualnie zmieniając litere dysku innego niż c na c.
...
bzdura. wiem bo nie raz tak robiłem
...
bzdura. wiem bo nie raz tak robiłem
Re: 2 systemy operacyjne
w tym celu musisz dokonać edycji (w zwykłym notatniku) boot.ini
po prostu zminiasz nazwy w cudzysłowiu, z powyższych na takie jakie chcesz np "Biuro" , "Audio"
Ale boot.ini musi być zawsze na c?
ja mam u siebie 4 systemy (nie pytaj po co

Nie pytam po co :), ale o dane techniczne bym poprosił, tzn jak instalowałeś, jakie i gdzie masz zainstalowane. Mie żebym od Ciebie 'kserował', ale powtarzam: zanim zabiorę sie za eksperymenty chciałbym sie trochę przygotować:)
pozdro
p.s. czy takie działanie się opłaca, tj czy ułatwia troche pracę??
drummer
Ale boot.ini musi być zawsze na c?
- jak najbardziej
... ale o dane techniczne bym poprosił, tzn jak instalowałeś, jakie i gdzie masz zainstalowane. Mie żebym od Ciebie 'kserował', ale powtarzam: zanim zabiorę sie za eksperymenty chciałbym sie trochę przygotować:)
- Mam dwa dyski, 40MB i 120MB. pierwszy jest podzielony na cztery partycje (odpowiednio po 10MB). Na nim mam zainstalowane wszystkie systemy:
C: do internetu, multimediów i tego typu pierdół
D: do pracy audio
E: do gier brajdaka (sam wogóle nie gram)
F: do edycji video
p.s. czy takie działanie się opłaca, tj czy ułatwia troche pracę??...
Bardzo ułatwia. Przede wszystkim stabilniej pracują wszystkie programy.
- jak najbardziej
... ale o dane techniczne bym poprosił, tzn jak instalowałeś, jakie i gdzie masz zainstalowane. Mie żebym od Ciebie 'kserował', ale powtarzam: zanim zabiorę sie za eksperymenty chciałbym sie trochę przygotować:)
- Mam dwa dyski, 40MB i 120MB. pierwszy jest podzielony na cztery partycje (odpowiednio po 10MB). Na nim mam zainstalowane wszystkie systemy:
p.s. czy takie działanie się opłaca, tj czy ułatwia troche pracę??...
Bardzo ułatwia. Przede wszystkim stabilniej pracują wszystkie programy.
Koledze się pomyliły MB z GB, no chyba że to Amiga.

O kurka wodna, fakt, a tak starałem się nie walnąć żadnego byka.
To chyba przez naszego MB ta gafa
bzdura. wiem bo nie raz tak robiłem...
ja tez robiłem patent z kopiowaniem boot.ini i u mnie nic się nieodpaliło, bo co w takim razie z plikami ntdetec.com , autoexec.bat i innymi które odpowiedzialne są za start windowsa?? możliwe że niemam racji ale może dowiem się jak odpala system bez tych plików.
ja tez robiłem patent z kopiowaniem boot.ini i u mnie nic się nieodpaliło, bo co w takim razie z plikami ntdetec.com , autoexec.bat i innymi które odpowiedzialne są za start windowsa?? możliwe że niemam racji ale może dowiem się jak odpala system bez tych plików.

www.homstudio.com.pl
Właśnie przeczytałem artykuł w EiS (człowiek nawet nie wie co ma:)) i w zwiazku z tym mam kolejne pytanie:
Z samymi XP nie ma problemu, a co by było gdybym chciał wpleść pomiędzy XP jakieś inne systemy(np. 96, linux)??
Jeżeli zainstaluje na c najpierw 98, a potem kolejnymi będą XP to zadziała. Jak będzie w przypadku: xp/98/xp?
pozdrawiam
p.s. elmuz1-dzięki za wskazówkę, janos-dzieki za szczegóły i konkrety
Z samymi XP nie ma problemu, a co by było gdybym chciał wpleść pomiędzy XP jakieś inne systemy(np. 96, linux)??
Jeżeli zainstaluje na c najpierw 98, a potem kolejnymi będą XP to zadziała. Jak będzie w przypadku: xp/98/xp?
pozdrawiam
p.s. elmuz1-dzięki za wskazówkę, janos-dzieki za szczegóły i konkrety
drummer
po sformatowaniu c system d nie będzie działał bo wykasujesz boot managera który bez względu na wybór partycji instaluje się na dysku c. najlepiej zrób sobie obraz win na dysku c i wtedy możesz go ładować na każdą partycje [ewentualnie zmieniając litere dysku innego niż c na c.
*patrz niżej
...
Gdzie znalałeś boot.ini?
autoexec.bat nie jest Ci do niczego potrzebny, nawet w starzszych windowsach.
*coś mi się wydaje, że boot.ini znajduje się w sektorze rozruchowym i to on odpala odpowiedniego, wskazanego windowsa na danej partycji, która zawiera również autoexes, config.sys, system.ini, i win.ini. Tego też nie jestem pewien, ale...
*patrz niżej

Gdzie znalałeś boot.ini?
autoexec.bat nie jest Ci do niczego potrzebny, nawet w starzszych windowsach.
*coś mi się wydaje, że boot.ini znajduje się w sektorze rozruchowym i to on odpala odpowiedniego, wskazanego windowsa na danej partycji, która zawiera również autoexes, config.sys, system.ini, i win.ini. Tego też nie jestem pewien, ale...
drummer
Jesli masz, miałeś XP lub 2000 to oprócz boot.ini do startu systemu jest niezbedny plik NTLDR - bez rozszerzenia. Takie niewiadomoco którego brak owocuje błędem przy próbie odpalenia systemów. Znajduje się on jak boot.ini na partycji rozruchowej oczywiście jako ukryrty plik.
no właśnie. czyli skopiowanie samego boot.ini nie odpala systemu. a z obrazu zawsze odpali.
a co do innych systemów to można zainstalować własnego boot managera który odpali wszystko[np paragon boot manager był zresztą dodany do jakiegoś magazynu o pecetach]
a co do innych systemów to można zainstalować własnego boot managera który odpali wszystko[np paragon boot manager był zresztą dodany do jakiegoś magazynu o pecetach]
www.homstudio.com.pl