JoMoX XBase09 - do produkcji bitów hh?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AXIS
Re: JoMoX XBase09 - do produkcji bitów hh?

Post autor: AXIS » czwartek 15 lip 2004, 10:25

Zapomniałem dodać, że w MPC 2000XL pamięć rozszerza się za pomocą 32 pinowych SIMM-ów (można je dostać za grosze, np. na Allegro) a MPC 2000 używa specjalizowanych i drogich modułów RAM.

System operacyjny MPC 2000XL jest przygotowany do zastąpienia FDD przez ZIP-a i nie będzie się buntować. Zamiast ZIP-a można użyć np. czytnika Compact Flash (adapter IDE, do zabudowania we wnęce 3,5 cala). Mamy wtedy bezgłośny napęd bez części mechanicznych.

Nowy MPC 2000XL ma piękny, niebieski kolor

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » czwartek 15 lip 2004, 13:18

podejrzewam,ze za cene nowego, albo nawet używanego mpc 2000xl,albo mpc 1000 można sobie inny,fajny zestaw zmontować.na pewno pady akai mpd16 + akai s3000xl = akai mpc2000xl. pewnie mozna by do tego jeszcze jakis samplerek 12bitowy dorzucić,albo jakiegos starego analoga.

mnie juz sie znudził ten hip hop,jaki słyszymy w polsce. wszyscy bazuja na tym samym brzmieniu.nawet jak widać sprzęt chcą ten sam kupować. czekam kiedy w polsce zacznie to zjawisko wypuszczać jakies "kwiaty buntu". w stanach mamy już "gwiazdy" alternatywnego hip hopu - el-p, dalek, clouddead - polecam posłuchanie, bo ci ludzie naprawdę fajnie kombinują z muzyką zwaną hip hopem.

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » sobota 17 lip 2004, 23:14

ok załóżmy ,że skołuje sobie pady akai mpd16 i teraz pytanie ,

jaki moduł brzmieniowy byście polecili ?naturalnie do hh ,

jakiś w miarę orginalny ,a to znaczy chyba tylko tyle ,że mało popularny w Polsce.

Nie wiem po prostu o jakich słyszeliście ...........noo o takie pytaniie:)

Ogólnie w necie jest wszystko ,ale to jest taka sucha wiedza .
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » niedziela 18 lip 2004, 00:27

no tu już musisz sam zadziałać. zbadać jaki masz budżet i sprawdzać co cię interesuje. do padów chyba pdstawą było by dokupić jakiś sampler - przede wszystkim do produkcji bitów.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » niedziela 18 lip 2004, 13:41

...ok załóżmy ,że skołuje sobie pady akai mpd16 i teraz pytanie ,

jakiś w miarę orginalny ,a to znaczy chyba tylko tyle ,że mało popularny w Polsce.

...

ok... a nie wpadles na pomysl zeby tak samemu sie pokusic o wykreowanie jakiegos unikatowego brzmienia? Nie zawsze trzeba sie opierac na tych samych werblach, stopach itp. z "opykanych" juz plytek z samplami, czy modulow brzmieniowych. Ja osobiscie wole posiedziec troche nad jakims syntezatorem (nawet wirtualnym waldorf attack), wycisnac z niego pare fajnych i oryginalnych brzmien perkusyjnych, nalozyc na nie jakies sampelki dodac troszke efektow, podpompowac je kompresorem... i przynajmniej nigdy nie mam problemu ze mam za "plaski bit". Czasem warto poeksperymentowac z brzmieniem.

p.s. nie robie hip-hopu, tylko electro wiec w moim przypadku syntetyczne i "powykrecane" drumy sa mile widziane

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » niedziela 18 lip 2004, 15:39

......ok załóżmy ,że skołuje sobie pady akai mpd16 i teraz pytanie ,

...

ok... a nie wpadles na pomysl zeby tak samemu sie pokusic o wykreowanie jakiegos unikatowego brzmienia? Nie zawsze trzeba sie opierac na tych samych werblach, stopach itp. z "opykanych" juz plytek z samplami, czy modulow brzmieniowych. Ja osobiscie wole posiedziec troche nad jakims syntezatorem (nawet wirtualnym waldorf attack), wycisnac z niego pare fajnych i oryginalnych brzmien perkusyjnych, nalozyc na nie jakies sampelki dodac troszke efektow, podpompowac je kompresorem... i przynajmniej nigdy nie mam problemu ze mam za "plaski bit". Czasem warto poeksperymentowac z brzmieniem.

p.s. nie robie hip-hopu, tylko electro wiec w moim przypadku syntetyczne i "powykrecane" drumy sa mile widziane ...

kiedy ja chce/potrzebuje grube ,tłuste ,analogowe brzmienie perkusji.

Wogle nie biorę nic innego pod uwagę niż hardware.

Więc proszę o jakieś propozycje plizzzzz....
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 18 lip 2004, 16:06

wiesz jak uzyskać grube i tłuste brzmienie perkusji ? spójrz jak to robią mistrzowie ...Większośc z tzw "wielkich" producentów dodaje do brzmieńa analogową saturacje taśmy...acha jesli szukasz czegos oryginalnego-to nie pytaj o to na forum tylko raczej sam szukaj...bo tylko wtedy będzie oryginalne,ja osobiscie ,jak juz pisalem,w tej chwili nagrywam projekt w ten sposób : nagrywam "żywe" bębny , męcze je ( jak to powiedział Rtbb, mój kolega i protoplasta rapu w moim regionie -"sampal musi płakać,musisz sie nad nim pastwić, słuchacz musi to czuć ,jakby wydawał z siebie ostatnie dzwieki") wykorzystując bramki szumów,recycle....póżniej zgrywam to na kasetowiec Akai z limiterem , wgrywam do samplera akai s 900 i z pomocą padów z mpc 2000xl gram. Takiego brzmienia jeszcze nigddzie nie słyszałem .pozdro
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 18 lip 2004, 16:12

acha.zapomniałem dodać : na koniec bębny znowu lądują na taśmie - tym razem jest to szpulowiec akai

Awatar użytkownika
Jajo

Post autor: Jajo » niedziela 18 lip 2004, 16:33

...acha.zapomniałem dodać : na koniec bębny znowu lądują na taśmie - tym razem jest to szpulowiec akai...

Jeśli już mowa o rejestracji to w sumie mógłbyś mi pomóc ,

inaczej co polecasz szpulowca jakiegoś ,może po prostu komputer jako wieloślad?

Potrzebuje urządzenia do rejestracji wokalu i właśnie podkładów ,

ale tu chyba komp się tylko nada?

Sampler ASR-10 i Mo'Phatt Emu co o nich sądzisz ,jako narzędziach do produkcji hh??
[addsig]
Bez talentu nie ma rapu

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 18 lip 2004, 16:49

o żadnym z wymienionych przez Ciebie narzędzi szczerze mówiąc nie słyszałem...co do rejestracji...najelpeij było by pójść śladami legendarnego amerykańskiego studia w którym nagrywał min . Tupac -wieloślad Strudera (temat dopiero co poruszony na forum - "Magnetofony" ) ale jego cena przewyższa calkowity dochód ze wszystkich polskich rap produkcji...ja polecił bym Ci koncepcje studia 33 obroty ( chyba nie musze reklamować brzmienia Noona ...) Szpulowiec przez który przepuszczasz bębny i potem cały miks ,oraz komputer z wmiare rzeżroczystą kartą dżwiękową na który wszystko rejestrujesz i gdzie dokonujesz edycji.Osobiscie nie polecam nagrywania polskich wokali na taśme,ale co kto lubi...może coś tego typu http://allegro.pl/show_item.php?item=28313541 (nie słyszałem więc sie nie wypowiadam) i komputer?

ODPOWIEDZ