Sample EmulatorX - opinie...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
epiano
Re: Sample EmulatorX - opinie...

Post autor: epiano » czwartek 22 lip 2004, 23:58

zapomniałem dodać, że zjawisko brzmień instrumentów dętych w zestawie dodawanym do EX nie występuje wcale. Owszem breathy sax i kilka innych trąbkopodobnych bzyków, których próbki pochodzą z zakurzonych bibliotek EIII, można brać pod uwagę w tej kategorii, jednak do rewelacyjności im baaardzo daleko.

to mówiłem ja jarząbek...i łubu dubu...

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 23 lip 2004, 09:41

Mam od 3 dni Emulator X i w pełni zgadszam się z Twoję opiną.

...no to Herod moze jakies dalsze refleksje? (wkoncu EmuX masz juz od 4 dni...;)
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 23 lip 2004, 10:30

...To trochę tak jakbyśmy kupowali odtwarzacz DVD i przy wyborze kierowali się dołączonymi do urządzenia tytułami filmów. Te kuszące 100$ płacimy za SAMPLER, do którego wspaniałomyślny producent dodaje w prezencie pięć płyt z brzmieniami ze średnio niskiej półki (nie licząc może beat shop one, które są lepszej jakości).

Nie moge sie zgodzic. Sample (brzmienia) to tez towar i wiekszosc producentow uatrakcyjnia swoje samplery sprzedajac razem z nimi zestawy sampli .

Popatrz np. na Kontakta czy Kompakta z Native Instr albo Haliona.

Oczywiscie ze mozna DOKUPIC sample, ale to KOSZTUJE. Wiec w tym momencie pytanie czy te $100 to zeczywiscie tanio? Moze lepiej jednak sie zdecydowac na kilka razy drozszego Kontakta, ktory ma podobne mozliwosci programowe ale za to w tej cenie masz jeszcze zestaw przyzwoitych probek (dodatkowo, jak pisze na ich stronie, license-free, czyli mozesz je dowolnie wykorzystywac!). No i pracuje z kazdym sprzetem a nie tylko z EMU.

Jak sie na to spojrzy w ten sposob to roznica ceny Emulatora - Kontakta wcale nie jest taka duza jakby sie wydawalo. Stad wiec ta dyskusja i pytania.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » piątek 23 lip 2004, 14:50

no to dyskutujmy i pytajmy...:)

ja nadal uważam że jest różnica pomiędzy kupowianiem zestawu sampli z DEDYKOWANYM playerem (np. kompakt wraz z gigantami East-West, czy Quantum Leap), a kupowaniem samplera z DODATKOWYMI brzmieniami.

Od dawna było tradycją że do większości markowych samplerów (E-mu, Kurzweil) dołączane były płyty z brzmnieniami do nich. Co w takim zestawieniu stanowiło podstawową wartość?

Oczywiście zgadzam się, że w tych granicach cenowych w powiązaniu z rodzimymi realiami dochodowymi, można traktować Emulatora X + 4 sample CD jako jednolity twór "ECONO" :), jednak stwierdzenie że sampler "rozczarowuje brakiem padów", jest myleniem pojęć.

A tak na marginesie, widziałem gdzieś w necie ofertę Emulator X z dołączonymi rozmaitymi bibliotekami, włączając Siedlaczka i inne. To tylko kwestia dystrybutora lub sklepu.

pozdrowienia

P.S.

a od czego jest kibic..?

Awatar użytkownika
herod

Post autor: herod » wtorek 27 lip 2004, 07:58

Jestem ciekawy tez jak podzielony jest material na tych CDs;

Ile ich jest, czy sa to probki glownie perkusyjne, bas czy wszelkiego rodzaju? (np CD1 - perkusja; CD2 - bas i gitara; CD3 - ...);

Kupiłem przez internet w sklepie creativa. Po 3 dniach DHL przynióśł do domu.

[1] sample są wszystkie w banku GM

[2] dużo różnych zestawów perkusji także loopów. Bardzo dobre w Banku Hip-Hop

[3] Doskonałe Hamondy !!!

[4] Trzeba mieć bardzo dmocny PC i 1 GB ramu ale teraz kompy są tak tanie, że aż strach.

[5] Pady soft mnie nie oczarowały ( tak jak pisze zresztą jeden z kolegów )

[6] Jadę na wakacje i tak naprawde to są to wnioski po pobieżnym słuchaniu. Więcej we wrześniu

[7] Emu zapowiada darmowe upgrady. Wygląda, że to naprawdę flagowy produkt. Jest do tego już cała masa CD sampli E-mu.

[8] Doskonały naprawdę system konwersji z platworm: Halion i przede wszystkim Giga ( AKAI-a nie próbowałem )

pozdro JH
Były muzyk

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » wtorek 27 lip 2004, 09:47

Kupiłem przez internet w sklepie creativa. Po 3 dniach DHL przynióśł do domu.

[1] sample są wszystkie w banku GM

[2] dużo różnych zestawów perkusji także loopów. Bardzo dobre w Banku Hip-Hop

[3] Doskonałe Hamondy !!!

[4] Trzeba mieć bardzo dmocny PC i 1 GB ramu ale teraz kompy są tak tanie, że aż strach.

[5] Pady soft mnie nie oczarowały ( tak jak pisze zresztą jeden z kolegów )

[6] Jadę na wakacje i tak naprawde to są to wnioski po pobieżnym słuchaniu. Więcej we wrześniu

[7] Emu zapowiada darmowe upgrady. Wygląda, że to naprawdę flagowy produkt. Jest do tego już cała masa CD sampli E-mu.

[8] Doskonały naprawdę system konwersji z platworm: Halion i przede wszystkim Giga ( AKAI-a nie próbowałem )

pozdro JH...

Dzieki wielkie za pomoc!

Pozdrawiam i zycze udanych wakacji

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

ODPOWIEDZ