Emulacja fortepianu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
szkudlik
Re: Emulacja fortepianu

Post autor: szkudlik » czwartek 17 cze 2004, 22:36

...EastWest Bosendorfer jest swietny. The Grand na drugim miejscu wg mnie.

czy ktos sprawdzal jak jest z polifonia tego?

Mam EastWest Symphonic Orhestra, oparte toto jest na samplerze NI Kompakt dokladnie tak samo jak Bosendorfer.

W tej orkiestrze sa nawet calkiem niezle probki forteklapu, ale problemem jest zbyt mala polifonia samplera - moze on na raz odgrywac 32 probki, co jest zdeydowanie za malo dla fortepianu. Przy szybkim graniu kawalkow z wisnietym pedalem sustain zdarza sie ze polifonia sie wyczerpuje i kolejne klawisze sie nie odzywaja... jest to delikatnie mowiac denerwujace.

Podejrzewam ze Bosendorfer ma niestety te sama przypadlosc.. a jak to jest w The Grand?

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 19 cze 2004, 05:57

Mam EastWest Symphonic Orhestra, oparte toto jest na samplerze NI Kompakt dokladnie tak samo jak Bosendorfer.

W tej orkiestrze sa nawet calkiem niezle probki forteklapu, ale problemem jest zbyt mala polifonia samplera - moze on na raz odgrywac 32 probki, co jest zdeydowanie za malo dla fortepianu. Przy szybkim graniu kawalkow z wisnietym pedalem sustain zdarza sie ze polifonia sie wyczerpuje i kolejne klawisze sie nie odzywaja... jest to delikatnie mowiac denerwujace.

Podejrzewam ze Bosendorfer ma niestety te sama przypadlosc.. a jak to jest w The Grand?

...

Hmm, nie zauważyłem takiego problemu w The Grand

tequila_inc

Post autor: tequila_inc » sobota 19 cze 2004, 13:47

...

na pierwszy kawałek dałbym się nabrać, drugi ma coś pochrzanione (na moje ucho) ze stereofonią, ale to chyba nie wina programu. Brzmienie świetne, potrzeba tylko dobrej klawiatury sterującej.

kp...

ja nie bralem tego wogle pod uwage gdyz to tylko mp3 i chcialem sprawdzic sama barwe tego instrumentu ,ktora mi bardzo odpowiada.

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 19 cze 2004, 23:05

Czesc Panowie..

Natchniony Wasza dyskusja postanowilem co ciekawego i nowego w swiecie soundfontow :) Poniewaz moj komp nie nalezy do szybkich ( zaledwie 1,2 ) staram sie uzywac jak najmniej systemozernych instrumentow i sampli..

I otoz znalazlem w necie troche fortepianow.. calkiem swiezych i calkiem niezlych:

- 1giga piano

- WST25FStein - wywalilem oryginalnego sfArka i nie wiem jak sie nazywal

- Grand Piano Fazioli 1.3 - wreszcie stereofoniczne

- Steinway grand piano 1.2 - rowniez nareszcie w stereo

Kazdy z nich brzmi inaczej.. od ciemnych i mulistych po jasne i selektywne.. Co ciekawe - jak to czesto sie zdarza w samplach za darmo w zadnym z tych fortepianow nie slychac niedorobek typu zle zapetlenie itp.. Polecam sie przyjzec - ja sie tez przypatrze blizej - jak znajde niedorobki to je poprawie Pierwsze dwa wymienione przeze mnie to moi faworyci.. Slyszalem juz mnostwo fortepianow w ronych formatach i musze powiedziec ze te sounfonty sa o niebo lepsze od wielu barw za kase czy sprzetowych legend! Konkludujac - jesli nie masz za wiele kasy..masz troszke zbyt wolny komp..chcesz miec co najmniej przyzwoity fortepian - poszukaj w necie :)
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
maYod

Post autor: maYod » sobota 19 cze 2004, 23:44

- WST25FStein - wywalilem oryginalnego sfArka i nie wiem jak sie nazywal

dokładnie tak się nazywa - jest to wersja 25mb piana zrobiona przez trachtmana - do pobrania za darmo z jego strony http://www.trachtman.net/ . oprócz niej są jeszcze dwie - wersja 40 mb (moim zdaniem najlepsza) i wersja 80mb - obie do pobrania za 5$. polecam też piano trachtmana na gigasampler - moje ulubione i kosztuje stosunkowo niewiele. niestety - nie ze wszystkim stroi...

mikolaj

Post autor: mikolaj » niedziela 20 cze 2004, 11:03

...witam,

czy jest jakas solidna dobrze brzmiaca emulacja fortepianu w postaci wtyczki vst?

pozdrawam....

A słyszał ktoś z was wtyczkę 'Galaxy Steinway 5.1" z www.BestService.de ?

Brzmi imponująco..

j.bravo

Post autor: j.bravo » poniedziałek 10 mar 2008, 22:05

galaxy 2,rewelacja. jestem pianista od 25 lat. bardzo czesto mam do czynienia z fortepianem steinwaya i z czystym sumieniem polecam jego kopie galaxy 2
Jestem przystojny i młody

cezex

Post autor: cezex » poniedziałek 10 mar 2008, 22:49

Następny niedocenianya a bardzo dobry: Art Vista Virtual Grand Piano.

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » poniedziałek 10 mar 2008, 23:29

Akoustik Piano ze stajni Native Instrments.
(W pakiecie sa 3 fortepianowe klasyki oraz pianino).
Powiem krotko: brzmieniowo nie slyszalem niczego lepszego. I chyba juz niczego lepszego sie nie uslyszy. :)
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 11 mar 2008, 01:41

Akoustik Piano - straszny plastik, zdecydowanie wolę The Grand.

Ze swojej strony polecę QL Pianos, tylko, że to straszny potwór, ponad 260GB, i wymaga potwór-maszyny, ale efekt powalający:
http://www.soundsonline.com/EastWest-Quantum-Leap-Pianos-pr-EW-171.html

Miałem do testowania Steinway'a i jestem pod wrażeniem. Ciężko jednak toto uruchomić na pełną parę na ludzkim sprzęcie (Q6600, 4GB RAM, dedykowany dysk)

Jeszcze dwa VSTki mi chodzą po głowie - Galaxy 2. Można bardzo tanio kupić nieco zubożone, ściągalne wersje jednego z pian do wyboru tutaj:
http://www.soundsondemand.com/sort1.asp/galaxy_instruments/en
(oczywiście legalnie)

Zupełnie z innej beczki, warto zainteresować się Pianoteq, opartym na syntezie (sample modeling). Wtyczka bardzo oszczędna - 15MB (megabajtów), efekt może zaskoczyć niejednego zwolennika samplowanych instrumentów.

- Piotr

ODPOWIEDZ