Słuchawki Philips SBC HP 890 i Beyerdynamic DT75

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Re: Słuchawki Philips SBC HP 890 i Beyerdynamic DT75

Post autor: przedwczoraj » środa 16 cze 2004, 17:06

Tylko widzisz Grey komponowanie bez monitorów w/g mnie jest totalnie zgubne.

Bez monitorów nic ciekawego nie zrobisz ze swoimi nagraniami - to jest moje zdanie.

To po co Ci słuchawki - przecież wystarczy do tego ołówek i kartka z pięcilinią....

Wśród narzędzi potrzebnych do skutecznego komponowania na jednym biegunie jest ołówek z pięciolinią; po nim dyktafon z nagranymi liniowo jedna po drugiej poszczególnymi ścieżkami rozbitego na nie motywu; dalej proste rejestratory parokanałowe itd. aż do monitorów podpiętych do skomplikowanych sekwencerów i rejestratorów hd oraz hi-endowej aparatury (ponieważ bez tego nie ma inspiracji?!), stanowiących drugi biegun. To do którego bieguna komponującemu jest bliżej zależy od wyobraźni i talentu, im jest lepszy tym bliżej mu do pięciolinii i ołówków. Ja niestety jestem za słaby by porywać się na pięciolinię - wystarcza mi dyktafon. A Ty Belcanto, w którym miejscu jesteś?

pozdrawiam

robbed

Post autor: robbed » piątek 18 cze 2004, 10:36

A moze ktos napisze cos na temat ? :)

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » piątek 18 cze 2004, 14:24

...Co sądzicie o tych słuchawkach ? Jak sie sprawuja przy tworzeniu muzyki (szczegolnie elektronicznej) ? Gdzie mozna kupic DT75 ?

Pozdrawiam....

DT75 możesz kupić tutaj

Dostałem już DT 990 PRO i muszę przyznać, iż nie spodziewałem się, że aż tak przyjemnie będzie się na nich pracować. Przez nie tracę kolejne mecze...

Teraz akurat robię muzę elektroniczną i sprawują się w niej znakomicie. Jestem na etapie uaktualniania klasyfikacji bazy brzmień, ale odkąd mam te słuchawki prace posuwają się bardzo powoli ponieważ więcej barw stało się w nich inspirującymi - co chwilę zatrzymuję się nad którąś i nim zdążę się opamiętać porzucam tworzenie bazy i przechodzę do komponoweania i aranżacji i jeżeli nic nie zakłoca mi spokoju to kończę dopiero jak kompozycja jest gotowa. Uzależniają na maxa. Oczywiście niezbędne będą poźniejsze korekty za monitorach, ale większoą część prac wykonasz na nich. Polecam.

Pozdrawiam

robbed

Post autor: robbed » piątek 18 cze 2004, 15:59

DT75 możesz kupić tutaj

Dostałem już DT 990 PRO i muszę przyznać, iż nie spodziewałem się, że aż tak przyjemnie będzie się na nich pracować. Przez nie tracę kolejne mecze...

Teraz akurat robię muzę elektroniczną i sprawują się w niej znakomicie. Jestem na etapie uaktualniania klasyfikacji bazy brzmień, ale odkąd mam te słuchawki prace posuwają się bardzo powoli ponieważ więcej barw stało się w nich inspirującymi - co chwilę zatrzymuję się nad którąś i nim zdążę się opamiętać porzucam tworzenie bazy i przechodzę do komponoweania i aranżacji i jeżeli nic nie zakłoca mi spokoju to kończę dopiero jak kompozycja jest gotowa. Uzależniają na maxa. Oczywiście niezbędne będą poźniejsze korekty za monitorach, ale większoą część prac wykonasz na nich. Polecam.

Pozdrawiam...

Dzieki za link.. gdybym mial wiecej kasy na pewno bym sie skusil na DT 990 PRO, no ale na razie musi mi wystarczyc cos tanszego.. :/

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » sobota 19 cze 2004, 10:44

Gdy kupisz nawet HD 650 twoje kompozycje będą takie jakie będą. Wysoka czy niska półka, co to za różnica.

Bez monitorów nic ciekawego nie zrobisz ze swoimi nagraniami - to jest moje zdanie.
...

a moje jest takie, że nie ważne na czym robisz, ważne żeby zrobić dobrze.

Ciekawe jak na tych twoich monitorkach skontrolujesz częstotliwości 20-200Hz? (nie wiem czemu się tak przyczepiłeś do tych słuchawek)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

ODPOWIEDZ