...--------------------------------------------------------------------------------
Zerknij no tylko do starej i nowej ustawy o VAT do tabel towarów i usług na stawce ZWolnionej a stwierdzisz, że ustawodawca VAT zwolnił z VAT TYLKO usługi z całej gałęzi 92 (i teraz uwaga:!!!) związane z kulturą, sportem i rekreacją!!!. Zgadzam się, nagłośnienia (niech Ci będzie) ciągle są gdzie były (92.32.10), ale ważny jest przede wszytkim ich związek z kulturą, rekreacją i sportem (patrz tajemniczy skrót EX przed grupowaniem 92 !!!). Tak było po staremu. A teraz sobie zerknij do nowej ustawy a zobaczysz, że zwolnieniu obecnie podlegają znowuż te same usługi ale związane już tylko z kulturą..........sport i rekreację wcięło.
W związku z tym to co pisze (nomen omen) NSA w poprzednim poście jest jak najbrdziej zdrową poradą.
Tyle, że ja (podkreślam: JA) mam wątpliwości co do tego czy imprezka z kiełbasami, piwem i spiewem jurnym z estrady to ma bardziej związek z kulturą czy z rekreacją? Bo ze sportem to na pewno nie...:-))
======================
Zerknąłem - rzeczywiście. W nowej ustawie o vat w załączniku nr 4 poz. 11 (zwolnienie z vat) jest zwrot "związanych z kulturą" ale "sportem i rekreacją" też się pojawia na końcu zdania ale już tylko dla "podmiotów które nie mają na celu systematycznego dążenia do osiągania zysków..." (patrz indeks 1.)
Zgodziłbym się, że w świetle nowej ustawy nagłośnienie konferencji, meczu lub promocji mogłoby być opodatkowane stawką 22%
To że nie ma ligi w sportowym piciu piwa i że to dyscyplina jeszcze nie olimpijska, nic jeszcze nie znaczy.
=======================
no i dobrze....ale zapoznaj się ze świerzutkim wyrokiem TK w sprawie wykładni stosowania prawa wydawanych przez MF, US i IS
=======================
chętnie się zapoznam, podrzuć linka.