Test porównawczy mikrofonów MXL

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cichydd
Re: Test porównawczy mikrofonów MXL

Post autor: cichydd » czwartek 25 mar 2004, 00:37

Jak to jest, że się krytykuje coś a coś innego wychwala - jakie to prozaiczne.!?!?!?! ...

Rozumiem że ty chwalisz wszytsko jak leci ;)

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » czwartek 25 mar 2004, 19:53

......ja akurat jestem szczęśliwym posiadaczem SP B-1 :) i cenię sobie bardzo ten sprzęcik...

... należy dodać więcej, B-1 podłączony do odpowiedniego preampu równie odpowiednio brzmi i przekazuje - jak na swoją cenę - nizakolorowany obraz dźwiękowy.

### hehehe... akurat z tym się nie zgodzę ;) KAŻDY mikrofon koloruje - B1 nie jest tu wyjątkiem. A niektóre majki wręcz BARDZO kolorują dźwięk. Z drugiej strony przyjęło się, że jak drogi mikrofon "koloruje" to jest to jego cechą charakterystyczną, dzięki której dany mikrofon jest poszukiwany i ceniony. Tymczasem gdy tani mikrofon koloruje dźwięk, to jest to jego wadą...

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
proMIX

Post autor: proMIX » czwartek 25 mar 2004, 22:28

...

Jak to jest, że się krytykuje coś a coś innego wychwala - jakie to prozaiczne.!?!?!?! ...

Rozumiem że ty chwalisz wszytsko jak leci ;)...

Ludzie weźcie się do pracy; a kryrtykowanie sprzetu czy wychwalanie - komu to potrzebne - każdy ma swoje upodobania a sugerowanie czegoś komuś ... troszkę więcej odpowiedzialności.

Na tym forum ciagle są przytyki, wyciąganie innych wątków do danej dyskusji, beznadzieja - zamiast merytorycznie rozmawiać o muzyce i obszrach z nią związanych.

Na marginesie co można sie spodziewać po MIC-u za 500-600 zł. budżetowego brzmienia wiadomo - jednemu to pasuje drugiemu nie - nad czym tu sie rozpisywać.
kompozycja, aranżacja muzyki, szkolenie głosu-produkcja muzyczna

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 25 mar 2004, 22:39

Na marginesie co można sie spodziewać po MIC-u za 500-600 zł. budżetowego brzmienia wiadomo - jednemu to pasuje drugiemu nie - nad czym tu sie rozpisywać....

Żle to odbierasz. Chodzi mi tylko o zaletę testów ilustrowanych dżwiękowo. Czytałem masę wypowiedzi o mikrofonie B1 i w żadnej nikt nawet nie zarysował tego co po prostu usłyszałem w teście ( wciąż nie pamietam gdzie te próbki były ) O to tylko chodzi i generalnie to chciałem pochwalić bo na e-muzyk testy też są tak robione. A czy B1 jest dobry czy nie to w ogóle temat uboczny.

Awatar użytkownika
proMIX

Post autor: proMIX » piątek 26 mar 2004, 01:34

...

Na marginesie co można sie spodziewać po MIC-u za 500-600 zł. budżetowego brzmienia wiadomo - jednemu to pasuje drugiemu nie - nad czym tu sie rozpisywać....

Żle to odbierasz. Chodzi mi tylko o zaletę testów ilustrowanych dżwiękowo. Czytałem masę wypowiedzi o mikrofonie B1 i w żadnej nikt nawet nie zarysował tego co po prostu usłyszałem w teście ( wciąż nie pamietam gdzie te próbki były ) O to tylko chodzi i generalnie to chciałem pochwalić bo na e-muzyk testy też są tak robione. A czy B1 jest dobry czy nie to w ogóle temat uboczny. ...

Fakt, ten test mnie się też przypadł do gustu pod względem merytorycznym (przykłady dźwiękowe). ...
kompozycja, aranżacja muzyki, szkolenie głosu-produkcja muzyczna

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 26 mar 2004, 21:53

Fakt, ten test mnie się też przypadł do gustu pod względem merytorycznym (przykłady dźwiękowe). ... ...

Sprowokowaliście mnie - jutro nagram przykłady (inne) porównawcze MXL990 + MXL992 + SP B1 + AKG C2000B ;)

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Post autor: stereophonic » środa 13 paź 2004, 14:48

...

Fakt, ten test mnie się też przypadł do gustu pod względem merytorycznym (przykłady dźwiękowe). ... ...

Sprowokowaliście mnie - jutro nagram przykłady (inne) porównawcze MXL990 + MXL992 + SP B1 + AKG C2000B ;)

Pozdro

Groover...

Nagrałes ??
Pozdrawiam Stereophonic

mazzza

Post autor: mazzza » czwartek 14 paź 2004, 18:00

ciekawy jestem jak do mikrofonów mxl990/992 ma się mxl v69 moogami, czy ma ktoś jakieś spostrzrzenia?

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 16 paź 2004, 13:16

Witam, nie tak dawno gdzieś wpisałem , jaki to świetny jest Mikrofon MXL 770 , miałem styczność z tym mikrofonem wcześniej i wydawało mi się ze jest Ciekawą alternatywą , miałem wcześniej okazje działać z MXL 990 odniosłem wrażenie ze mi się nawet podoba ,lecz tylko testowałem nigdy nie próbowałem miksować wokalu nagranego na tych Mikrofonach . wiec zamówiłem MXL 770 , , owszem dotarł następnego dnia , pięknie zapakowany w plastikowej walizce z koszykiem..... w sumie nie wiem po co bo to raczej pseudo koszyk, działa tak samo jak uchwyt sztywny:)) No ale nic zadowolony z nowego nabytku , zacząłem go testować bardziej szczegółowo ..... i tutaj straszna skucha !! otóż ten mikrofon według mnie ma za bardzo podbita gore podcięty dół.......co uwypukla dziwny ostry drażniący uszy środek , tzw.szpilki który cały czas targają uszami , co powoduje ze praca z tym mikrofonem staje się nieprzyjemna , ale nadszedł czas miksowania , i co się okazuje....... Wokal nagrany na mikrofonie MXL 770 , jest praktycznie ""NIE MIXOWALNY"" cieniutki bez ""ciała" praktycznie jedyne co się przebija to góra, środek ginie dół gdzieś się majta po drodze , jednym słowem FATALNIE, ale pomyślałem ze to wina pre- ampow w Yamaha 02R 96 , w co osobiście wątpiłem, ale nich to , wpoiłem AVALON-M5 dosyć wysokiej klasy preamp mikrofonowy , Różnicy wielkiej nie było może delikatna ..... ale to raczej kwestia interpretacji jednak pokuszę się o stwierdzenie . ""NADAL KUPA "" niema co , spakowałem MXL 770 i odesłałem , nie widziałem innej alternatywy ,. Wczoraj wpadł mi w ręce mikrofon Rosyjski OKTAVA 319 , nie za bardzo wierząc w możliwości radzieckich wyrobów , dokonałem testu ....... i o mały włos nie przewrócił mnie ten SOUND .. dźwięk okrągły bardzo plastyczny wyraźny ale nie przerysowany , przede wszystkim MASYWNY !!!!! mam namyśli masywny a nie nabity dolnym pasmem jak to jest w MXL 990 , a czego 770 w ogóle niema .Trochę wypchnięty środek, ale raczej w dobrym miejscu , nie ma żadnych szpilek wbijających się w uszy ,w mixie wokal odnajduje się świetnie , z ręką na sercu oprócz kompresora Dee-sera i podcięcia lekko 85 Hz nic nie robiłem..... i wszystko było na swoim miejscu .Radzieckie cudo nie brzmi jedwabiście jak Neumann U 87 , czy nawet kolorowo jak TLM 103 , ale Zabija w dosłownym tego słowa znaczeniu produkty MXL 990, 992 , nie mówiąc o fatalnym moim zdaniem 770 . Oktava 319 jest odzwierciedleniem radzieckiego spojrzenia na Świat , wygląda jak by go KOWAL młotem wystrugał, żadnych delikatnych rysów wygląd ... hmmm. jak ŁADA ....... brzydka jak noc . przełączniki w tym samym stylu .ŁADA .. i jeszcze jedna nie wątpliwie wada, lekkie pukniecie w mikrofon a nawet kabel generuje dźwięki ... jak by z żeliwnej wanny , lecz umiejscowiony na stojaku , zasłonięty Pop- kilerem działa w skali od 0-10 na 9........ co w przypadku MXL, powiedział bym 2+ .. oczywiście to jest tylko moja ocena. Dodam ze wokal nagrany na OKTAVA 319 po skompresowaniu lekkim limiterze i normalizowaniu jest o około 2 dB RMS głośniejszy , masywniejszy ....... jestem naprawdę bardzo miło zaskoczony , NAPRAWDE polecam ,

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » sobota 16 paź 2004, 13:34

Dodam ze OKTAVE wpiąłem bezpośrednio w stół , nie używając zewnętrznego przedwzmacniacza

ODPOWIEDZ