Budżetowy przedwzmacniacz nielampowy?
...Witam
Pytanie oczywiste nie.Potrzebuje brzmienia bez dodatkowych pierdół ,bez robiącej furore lampy.Proszę o rozważenie tego posta
w postaci konkretu od użytkownikuf ,lub znających temat.
Pozdro!...
Obadaj niejaki FMR Realy Nice Preamp, w Polsce może być trudno, ale widziałem u Wrogów Osamy za około 500 USD i jest to super preamp. Do kompletu jest Realy Nice Compressor za około 180 USD i są to naprawdę wypaśne procesory.
Pozdrawiam
Hofi
Pytanie oczywiste nie.Potrzebuje brzmienia bez dodatkowych pierdół ,bez robiącej furore lampy.Proszę o rozważenie tego posta
w postaci konkretu od użytkownikuf ,lub znających temat.
Pozdro!...
Obadaj niejaki FMR Realy Nice Preamp, w Polsce może być trudno, ale widziałem u Wrogów Osamy za około 500 USD i jest to super preamp. Do kompletu jest Realy Nice Compressor za około 180 USD i są to naprawdę wypaśne procesory.
Pozdrawiam
Hofi
- Token_Ring
Re: Budżetowy przedwzmacniacz nielampowy?
W temacie tanich przedwzmacniaczy mikrofonowych:
Jakiś kwartał temu (może dwa) znajomy z branży komputerowej przesłał mi na maila treść informacji handlowej, którą dostał od AudioFactory. Oto jej najbardziej interesujący nas fragment:
(...)
Za najprostszy przedwzmacniacz trzeba zaplacic 450 zl. (cena dla Klienta).
Oto jego charakterystyka:
- ręcznie selekcjonowana lampa 12AX7A
- ponad 60 dB gain'u
- niezależne kontrolery poziomu wejciowego i wyjciowego
- wejcia i wyjcia XLR i 1/4"
- zasilanie fantomowe +48V
- przełšcznik odwracajšcy fazę
Nastepnym przedwzmacniaczem jest Tube MP OPL.
Roznice jakie posiada w stosunku do modelu Tube MP to limiter (OPL).
Kosztuje 550 zl.brutto.
Kolejny model to Tube MP Studio
Posiada limiter, wskaznik VU oraz pozostale cechy Tube MP.
Cena 650 zl.brutto.
Nastepnym modelem jest Tube MP Studio V3.
Oprocz cech w/w modeli posiada rowniez
przełšcznik charakterystyki brzmienia V3 (Variable Valve Voicing).
Cena 765 zl.brutto.
To co moze Panstwa rowniez zainteresowac to
Tube PAC - Lampowy przedwzmacniacz/compressor mikrofonowy.
Posiada:
- Dwie ręcznie selekcjonowane lampy 12AX7A
- Lampowy DI box dla instrumentów
- precyzyjne zapadki w potencjometrach
- zasilanie fantomowe +48V
- wylaczalny compressor
- zbalansowane XLR i niezbalansowane 1/4" wejcia i wyjcia
Posiadamy takze dwukanałowy przedwzmancniacz mikrofonowy
z przetwornikiem analogowo cyfrowym - DPSII w cenie 1635 zl.brutto.
Ciekawym zestawem jest DynaPak:
Lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy ART Tube MP oraz
dynamiczny mikrofon doręczny Aphex 850 w cenie 625 zl.brutto.
a takze zestaw HotPak:
Lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy ART Tube MP oraz
Mikrofon studyjny Aphex 430 w cenie 1050 zl.brutto.
Na www.audiofactory.pl jest opisanych kilkanaście takich urządzeń o niewiarygodnie niskich cenach i ... no właśnie, jakich walorach brzmieniowo - użytkowych?
Czy ktoś z piszących na Forum miał dotychczas kontakt z którymś z wyżej opisanych przedwmacniaczy? Może wypowie się na Forum nawet ktoś z Audiofactory, pamiętam, że swego ktoś z AF był stałym bywalcem Forum EiS

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
Przyłączam sie do powyższego pytania
Mnie też ciekawi jakość preampów ART. Na pawne nie jest ona oszałamiająca... Zdaje sie że kolega Monter pisał niedawno że dość mocno szumią...

Mnie też ciekawi jakość preampów ART. Na pawne nie jest ona oszałamiająca... Zdaje sie że kolega Monter pisał niedawno że dość mocno szumią...
- Token_Ring
Mnie też ciekawi jakość preampów ART. Na pawne nie jest ona oszałamiająca... Zdaje sie że kolega Monter pisał niedawno że dość mocno szumią... ...
Naturalnie domyslam się, że nie ma rewelacji. Ale jak ogólne wrażenia dźwiękowe? Bo np kolega Monter też mocno szumi na Forum, ale generalnie da się go jeszcze znieść

Konkrety, Panie Monter, konkrety ... Ktoś może coś na nich nagrywał?
Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
- OYCIECPIOTR
...
Mnie też ciekawi jakość preampów ART. Na pawne nie jest ona oszałamiająca... Zdaje sie że kolega Monter pisał niedawno że dość mocno szumią... ...
Potwierdzam. Miałem okazję słuchać tego taniego ARTa i żeby nie szumiało w nagraniu (przez AKG 1000), trzeba było najpierw włączyć ,,dopalenie" gainu (dlaczego- patrz niżej)
a potem ustawić potencjometry gainu i wyjścia na godzinie 9-tej. A wtedy, jeśli za cicho się pyszczyło do mikrofonu, sygnał sie za cicho nagrywał. Trzeba się było po prostu drzeć, żeby wysterować tor bez szumu. Na dodatek bez dodatkowego podbicia głośności sygnał zawierał jakieś brumy... Także jeśli polecałbym, to tylko do nagrywania gitar i innych głośnych sygnałów. Do rapu - tylko, jeśli będziecie się cały czas wydzierać jak Beasty Boys.
Potwierdzam. Miałem okazję słuchać tego taniego ARTa i żeby nie szumiało w nagraniu (przez AKG 1000), trzeba było najpierw włączyć ,,dopalenie" gainu (dlaczego- patrz niżej)
a potem ustawić potencjometry gainu i wyjścia na godzinie 9-tej. A wtedy, jeśli za cicho się pyszczyło do mikrofonu, sygnał sie za cicho nagrywał. Trzeba się było po prostu drzeć, żeby wysterować tor bez szumu. Na dodatek bez dodatkowego podbicia głośności sygnał zawierał jakieś brumy... Także jeśli polecałbym, to tylko do nagrywania gitar i innych głośnych sygnałów. Do rapu - tylko, jeśli będziecie się cały czas wydzierać jak Beasty Boys.
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]
......
Potwierdzam.
I ja też - miałem takiego taniego ART'a z lampą - pełna porażka.
Hofi
Potwierdzam.
Hofi
- Token_Ring
.........
Potwierdzam.
Hofi ...
Dzięki.
Myślę że tyle mi wystarczy. Wróciłem na ziemię
.
Potwierdzam.
Hofi ...
Dzięki.

...a mozę chcecie sobie sami zrobic dobry preamp?
pytanie powinno brzmieć tak:
a może chcecie, aby Monter zrobił wam dobry preamp?
...
Eeee... on JUŻ zrobił dobry preamp ;)
Pozdro
Groover

pytanie powinno brzmieć tak:
a może chcecie, aby Monter zrobił wam dobry preamp?

Eeee... on JUŻ zrobił dobry preamp ;)
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
............
Potwierdzam.
Hofi ...
Dzięki.
.
...
Witam.
Czy wiecie ile osob kupilo na swiecie najtanszego ARTa?
Ponad 100.000.
Sam naleze do tej grupy i jakos nic mi nie szumi.CUD.
Przy nagrywaniu instrumentow i lektora nie ma problemu z szumami,
trzaskami itp.
--
pozdrawia
bitrate
Potwierdzam.
Hofi ...
Dzięki.

...
Witam.
Czy wiecie ile osob kupilo na swiecie najtanszego ARTa?
Ponad 100.000.
Sam naleze do tej grupy i jakos nic mi nie szumi.CUD.
Przy nagrywaniu instrumentow i lektora nie ma problemu z szumami,
trzaskami itp.
--
pozdrawia
bitrate
A co do ART'a, to wogóle w temacie jest przedwzmacniacz nielampowy, a ja go testowałem w sklepie, razem z Bellarim i Behringerem, oraz kilkoma mikserami. ART i Behringer i Bellari wypadły kiepściutko.
...
Gdzie jest taki sklep, w ktorym mozna je wszystkie przetestowac????