Zastąpić DALEKIE POLE czymś innym?
- santana.uk
Wlasnie o to mi chodzilo. Bo bez zaplecza technicznego( i to soidnego) nie zrobisz poprawnie pracujących monitorów. Oddanie samorobnego zestawu na pomiary (za kase) raczej mija sie z celem bo za ta kase juz bys kupil gotowe monitory
Rezyseria dzwieku - Poznań
Re: Zastąpić DALEKIE POLE czymś innym?
No coś "jakby na kształt" wspólnego światopoglądu w tym jest
Ja to bym jeszcze do tego dorzucił to, że budowanie zestawów na własną rękę kojarzy się "zewnętrznemu światu" z robieniem czegoś naprędce, wręcz na kolanie, bez wiedzy, bez narzędzi, bez pomiarów i w sumie....bez pojęcia.
Mnie chodzi wyłącznie o to że tak wcale być nie musi. Wiedza jest tu w sumie najważniejsza, bo wykonawwstwo można powierzyć specjalistom.
Poza tym jest jeszcze walor "dydaktyczny", który objawia się podczas samego konstruowania - konstruktor amator wiele się wtedy uczy o akustyce - a przeciez wiadomo, że te same zjawiska akustyczne zachodzą wewnątrz obudowy jak i wewnątrz pomieszczeń. Nawet jak się takiemu hobbyście nie uda skonstruować dobrych zestawów ( dalekiego czy bliskiego pola ) to i tak wygrał bo z pewnością bogatszy jest o wiedzę)
Oczywiście zawodowcom może być szkoda czasu na zabawy z młotkiem i lutownicą - to zrozumiałe, ale reszta...hmmm... to w jakimś momencie zaczyna byc przyjemnością samą w sobie. Aha, warto tez wiedzieć że obszar DIY w tym dziale jest przeogromny i obecny na świecie, oraz to że bardzo często oparty jest o środowiska inżynierskie, naukowe i o uznane autorytety.
to w zasadzie wszystko z mojej strony
pozdrawiam Wszystkich zainteresowanych i wątpiących

Mnie chodzi wyłącznie o to że tak wcale być nie musi. Wiedza jest tu w sumie najważniejsza, bo wykonawwstwo można powierzyć specjalistom.
Poza tym jest jeszcze walor "dydaktyczny", który objawia się podczas samego konstruowania - konstruktor amator wiele się wtedy uczy o akustyce - a przeciez wiadomo, że te same zjawiska akustyczne zachodzą wewnątrz obudowy jak i wewnątrz pomieszczeń. Nawet jak się takiemu hobbyście nie uda skonstruować dobrych zestawów ( dalekiego czy bliskiego pola ) to i tak wygrał bo z pewnością bogatszy jest o wiedzę)
Oczywiście zawodowcom może być szkoda czasu na zabawy z młotkiem i lutownicą - to zrozumiałe, ale reszta...hmmm... to w jakimś momencie zaczyna byc przyjemnością samą w sobie. Aha, warto tez wiedzieć że obszar DIY w tym dziale jest przeogromny i obecny na świecie, oraz to że bardzo często oparty jest o środowiska inżynierskie, naukowe i o uznane autorytety.
to w zasadzie wszystko z mojej strony
pozdrawiam Wszystkich zainteresowanych i wątpiących
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
......widzialem reklame jednej z firm audio - "wspolpracuja z nami osoby o wybitnym sluchu", a na zdjeciu przed monitorami siedzi kot......
Koty mają doskonały słuch.
.........widzialem reklame jednej z firm audio - "wspolpracuja z nami osoby o wybitnym sluchu", a na zdjeciu przed monitorami siedzi kot......
...
totez o to wlasnie chodzi! Mozemy sobie dywagowac do jutra rana na temat brzmien i calej reszty, a jeden maly kotek "zakasuje" kazdego wiekiego realizatora bez cienia wysilku...
mozemy sobie pomazyc zeby slyszec do 120KHz (tyle podobne te zwierzaki potrafia) - ilez wiecej miejsca w mixach
ale z drugiej strony musielibysmy probkowac co najmniej 250KHz (biedne pecety!!), wiec slaby sluch tez ma swoje zalety
ok, odeszlismy od tematu
...
totez o to wlasnie chodzi! Mozemy sobie dywagowac do jutra rana na temat brzmien i calej reszty, a jeden maly kotek "zakasuje" kazdego wiekiego realizatora bez cienia wysilku...
mozemy sobie pomazyc zeby slyszec do 120KHz (tyle podobne te zwierzaki potrafia) - ilez wiecej miejsca w mixach

ale z drugiej strony musielibysmy probkowac co najmniej 250KHz (biedne pecety!!), wiec slaby sluch tez ma swoje zalety

ok, odeszlismy od tematu

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
............widzialem reklame jednej z firm audio - "wspolpracuja z nami osoby o wybitnym sluchu", a na zdjeciu przed monitorami siedzi kot......
...
A to dlatego moj kot uciekal zawsze gdy zaczynalem grac na skrzypcach
To jaj uz wiem.
Do studia musze znalesc jakiegos kotka - postawie go przed monitoram i i bede obserwowal reakcje zwierza...
Puszzce mu mix i gdy popatrzy na mnie - jakby chcial powiedziec...IDIOTA...to bede wiedzial, ze musze cos poprawic. Wtedy go poglaskam po glowce i powiem...DOBRY KOTEK....i po co mi odsluchy dalekiego pola
...
A to dlatego moj kot uciekal zawsze gdy zaczynalem grac na skrzypcach

To jaj uz wiem.
Do studia musze znalesc jakiegos kotka - postawie go przed monitoram i i bede obserwowal reakcje zwierza...
Puszzce mu mix i gdy popatrzy na mnie - jakby chcial powiedziec...IDIOTA...to bede wiedzial, ze musze cos poprawic. Wtedy go poglaskam po glowce i powiem...DOBRY KOTEK....i po co mi odsluchy dalekiego pola

GG: 3639545
...a jak zacznie sobie nucić melodię w przerwach, to będzie oznaczało, ze aranż jest niezły....
...moze sluch koty maja dobry ale aparat mowy nie najlepszy...
[addsig]
...moze sluch koty maja dobry ale aparat mowy nie najlepszy...

[addsig]
-->play your reason system<--
Po za tym kocur ( jako istota sprytna, żeby nie powiedziec wredna ) gotów mruczeć lub nawet nucić w oczekiwaniu na podrapanie za uchem lub pogłaskanie, bez względu na to czy mu miks pasuje czy nie
nie wierzcie kotom - to perfidne stworzenia

nie wierzcie kotom - to perfidne stworzenia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
- przedwczoraj
..........
Klucz polega chyba na tym ze jak budujesz dla siebie to nie robisz kompromisow ograniczajacych koszta typu plastykowa obudowa tylko stosujesz porzadna gruba sklejke.....
Kolega do budowy zestawów stosuje porządne grube marmury i granity.
Klucz polega chyba na tym ze jak budujesz dla siebie to nie robisz kompromisow ograniczajacych koszta typu plastykowa obudowa tylko stosujesz porzadna gruba sklejke.....
rozumiem, że otwory pod głośniki modeluje dłutem i młotkiem kamieniarskim, a jak mu płyta pęknie to bierze następną. Hehe, wiesz ile kosztuje granit?
rozumiem, że otwory pod głośniki modeluje dłutem i młotkiem kamieniarskim, a jak mu płyta pęknie to bierze następną. Hehe, wiesz ile kosztuje granit?