Cool Edit Pro i rejestracja gitary...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Ja-cek
Re: Cool Edit Pro i rejestracja gitary...

Post autor: Ja-cek » niedziela 15 lut 2004, 13:21

Rozłączając Humbacker'a robisz z niego singla i nie ma bata, by to nie buczało, co z tego, że fizycznie jest obok druga cewka, jak elektrycznie jej nie ma...

Single to single, buczy bo ma buczeć (posłuchaj Buddy Guya, heh, jak mu cudnie pierdzi gitara...)

A poradzićmogę to: w momentach ciszy, czyli tam, gdzie jest sam pierd, spróbkuj sobie to jako szum i zastosuj go jako wzorzec w redukcji szumu, ten sygnał zostanie odjęty od sygnału gitary i przy ostrożnym zastosowaniu, nie będzie większego uszczerbku dla brzmienia gitary, teoria jest naprawdę świetna, trochę gorzej w praktyce, bo można przesadzić...

Pozdro i wesołego jajca

www.surogat.pl

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 16 lut 2004, 07:53

...Wyłączyłem monitor ale buczenie nie zniknęło... Może to wina kabla gitarowego? ...

Nie ma sposobu, żeby gitara wcale nie buczała - taka jej uroda.

Postaraj się podczas nagrywania odejść jak najdalej od monitora - znaleźć takie miejsce w pokoju, gdzie buczenie jest najmniejsze (monitor powoduje zakłócenia w pracy przystawek).

Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
dakko
Kontakt:

Post autor: dakko » poniedziałek 16 lut 2004, 09:21

...Witam,

Krótko przedstawie o co biega...;)

Gitare elektryczną nagrywam sposobem "w karte" w programie CEP. Podłączam ją do Terrateca Phase22 kablem jack mono-jack mono. Jak wiadomo sygnał jaki uzyskuje słychać później tylko w lewym głośniku i przestawianie panoramy na prawo nic nie daje. Moje pytanie jest takie, czy jest możliwe zarejestrowanie gitary tak, aby była słyszana w obu głośnikach? Oczywiście po przepuszczeniu sygnału przez wtyczkowy symulator Amplitube ścieżka staje się stereofoniczna, ale chodzi mi o to aby od razu zarejestrowany sygnał miał dwa kanały.

Pozdrawiam. ...

Ustaw w CEP na kanale, na którym nagrywsz opcję mono i już. Potem korzystając z Sound Forge możesz z tego kanału mono zrobić stereo i dowolnie w CeP obrabiać. Ja tak robię i zdaje to egzamn.
Zespół Piosenki Łagodnej Kameleon. Największy sukces - nasza kompozycja do wiersza J.Kasprowicza "Wiatr gnie sieroce smreki" zdobyła tytuł rajdowej piosenki roku 2002 na XXX Jubileuszowym Ogólnopol. Turystycznym Festiwalu Piosnki Studenckiej BAZUNA 2002

ODPOWIEDZ