Z Niemiec do Polski...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hardstep
Re: Z Niemiec do Polski...

Post autor: hardstep » niedziela 01 lut 2004, 18:41

Wyobraźmy sobie taką oto sytuacje kupiłem instrument za granicą i nie powiedziałem celnikowi o tym , upieram sie ze to mój własny bagaz ze pojechałem wujkowi kolędy zagrac na świeta, to czy moze mi on zabrac instrument ?

albo nie zgłosze a przyznam sie ze kupiłem za granicą , to czy zapłące kare i cło czy tylko cło???

miłej niedzieli wszystkim

PAWEŁ

No właśnie,człowiek wyda niemałe pieniadze,a tu na granicy zabiorą albo oclą.Moze się coś takiego wydarzyć???

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » niedziela 01 lut 2004, 19:38

Nic Ci nie zabiorą. Polska to kraj demokratyczny oparty o konstytucję. Kupiłeś (za granicą) to jest to Twoja własność. Co najwyżej wwóz tego czegoś w granice RP zostanie poddany opłatom (VAT, cło , ew.akcyza).

Kwestia kary jest w zasadzie prosta: kara jest wtedy kiedy ktoś (czyt. Urząd) wykaże że zaniedbałeś lub niewykonałeś swoich obowiązków jako importer lub podatnik ( albo i jedno i drugie). Nigdy, powtarzam NIGDY, nie podlegasz KARZE jeśli sam sprostujesz swój błąd zanim Urząd się tego dowie. Tę kwestię regulują wprost przepisy Kodeksy Karnego Skarbowego (KKS). Pdaje to w nijakim uproszczeniu ale co do zasady to tak właśnie jest.

pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » niedziela 01 lut 2004, 19:39

Przepraszam za literówki
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » niedziela 01 lut 2004, 19:50

Monitory które chcę kupić w Niemczech kosztują 388 euro.Ile więc wyniesie cło i czy prócz cła muszę płacić vat?

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » poniedziałek 02 lut 2004, 09:05

...Swoja droga,jesli juz jestesmy przy celnych zawilosciach-jak ma sie sprawa z uzywanymi instrumentami?Nachodzi mnie ochota aby zakupic jakis instrument na ebay'u w stanach-ceny tam sa o polowe nizsze-czy komus juz sie udalo cos niecos zakupic bez cla z ebay US ? Nie mam 'zdolnosci celniczych',stad tez moja wiedza jest blada na ten temat. ...

Zajrzyj tam.

[Post edytowany przez Admina w dniu 02/02/2004]
AJP

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » poniedziałek 02 lut 2004, 11:14

No własnie,czy ktoś z forumowiczów "zdolności celnicze"?Monitory które chcę kupić w Niemczech kosztują 388 euro.Ile więc wyniesie cło i czy prócz cła muszę płacić vat?

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » poniedziałek 02 lut 2004, 13:08

...No własnie,czy ktoś z forumowiczów "zdolności celnicze"?Monitory które chcę kupić w Niemczech kosztują 388 euro.Ile więc wyniesie cło i czy prócz cła muszę płacić vat?

...

Cło 21% + Vat 22 % czyli 388 minus niemiecki VAT 334 + 21% =404 + 22% = 493 Euro x 4,85 = 2.390,-. Tyle musiałby zapłacić uczciwy Obywatel, który pragnie mieć w przyszłości uczciwą emeryturę. Ale deal robi się kiepski, bo u dystrybutora (Lauda Audio) te głośniki kosztują około 1900,- zł za parę, pewnie w sklepach maja starą cenę.

Pozdrawiam

Hofi

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » poniedziałek 02 lut 2004, 17:43

......No własnie,czy ktoś z forumowiczów "zdolności celnicze"?Monitory które chcę kupić w Niemczech kosztują 388 euro.Ile więc wyniesie cło i czy prócz cła muszę płacić vat?

...

Cło 21% + Vat 22 % czyli 388 minus niemiecki VAT 334 + 21% =404 + 22% = 493 Euro x 4,85 = 2.390,-. Tyle musiałby zapłacić uczciwy Obywatel, który pragnie mieć w przyszłości uczciwą emeryturę. Ale deal robi się kiepski, bo u dystrybutora (Lauda Audio) te głośniki kosztują około 1900,- zł za parę, pewnie w sklepach maja starą cenę.

Pozdrawiam

Hofi

...

Dzięki za info.Na stronie Lauda Audio alesisy kosztują 2960zł,więc różnica w cenie jest kolosalna(388 euro;potwierdzone mailem z Music Store w Kolonii).No muszę się zastanowić.

Pozdrawiam, Bartek.

piotr

Post autor: piotr » wtorek 03 lut 2004, 02:01

.........No własnie,czy ktoś z forumowiczów "zdolności celnicze"?Monitory które chcę kupić w Niemczech kosztują 388 euro.Ile więc wyniesie cło i czy prócz cła muszę płacić vat?

...

Pozdrawiam

Hofi

...

Dzięki za info.Na stronie Lauda Audio alesisy kosztują 2960zł,więc różnica w cenie jest kolosalna(388 euro;potwierdzone mailem z Music Store w Kolonii).No muszę się zastanowić.

Pozdrawiam, Bartek....

Witam serdecznie!

Chciałbym wyprostować niektóre stwierdzenia padające tutaj na temat cła. Otóż cło na tego typu towary wyprodukowane w EU wynosi 0%. Odliczasz niemiecki podatek 16% czyli dzielisz cenę podaną np. we wspomnianym wyżej MusicStore przez 1.16. Następnie doliczasz polski VAT czyli 22% tzn. mnożysz uzyskaną wcześniej wartość przez 1,22. I jest to cena końcowa samych monitorów. Do tego jeszcze musisz doliczyć obsługę celną wybranej przez ciebie agencji tj. ok 2% ceny polskiej nie mniej jednak niż 60 zł. (tutaj nie jestem pewny). I jeszcze mała uwaga, ale tutaj również nie jestem pewny, w momencie zakupu towaru w sklepie należy poprosić o dokument zwany EUR1 - bez niego nie można odliczyć niemieckiego podatku.

Najprościej przewieść towar jak podali wcześniej moi poprzednicy. Jeśli jednak chcesz zrobić to legalnie a robisz to pierwszy raz to musisz niestety uzbroić się w cierpliwość i mieć nerwy ze stali.

Ja osobiście pojechałem, posłuchałem, wybrałem i poprosiłem o przesłanie UPS-em. Nie interesowało mnie nic! Przesłałem tylko dokumenty z moimi danymi do agencji celnej, która z resztą sama się do mnie zgłosiła z prośbą o dane i dostarczono mi przesyłkę pod drzwi w ciągu 10 dni i to tylko dlatego, że nawaliła nasza kochana poczta (priorytet z dokumentami mojej firmy szedł 3 dni - )). Do ceny końcowej, tj. tej po odjęciu niemieckiego VAT’u i dodaniu polskiego, musiałem doliczy 40EUR za przesyłkę Psem (cena zależała od wagi towaru, a waga w moim przypadku była spora ) i 60PLN za obsługę celną wykonaną przez agencję celną. To wszystko.

Co wybierzesz to już zależy od Ciebie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Piotr

piotr

Post autor: piotr » wtorek 03 lut 2004, 02:07

Przepraszam zabłędy

...dostarczono mi przesyłkę pod drzwi w ciągu 10 dni i to tylko dlatego tak długo to trwało, że "nawaliła" nasza kochana poczta (priorytet z dokumentami mojej firmy szedł 3 dni - )).

Do ceny końcowej, tj. tej po odjęciu niemieckiego VAT’u i dodaniu polskiego, musiałem doliczy 40EUR za przesyłkę Psem ...

Oczywiście nie Psem tylko UPS-em

Piotr

...

ODPOWIEDZ